Giriş Saati : 20.03.2009 14:02 Güncelleme : 20.03.2009 19:26
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, İngiltere'nin yükseköğretim alanında dünyanın önde gelen ülkelerinden birisi olduğunu kaydederek, Türkiye'de bir Türk-İngiliz üniversitesinin kurulacağını açıkladı.
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Türkiye'ye resmi temaslarda bulunmak üzere gelen İngiltere Yükseköğretimden Sorumlu Devlet Bakanı David Lammy ve beraberindeki heyeti kabul etti. Bakan Çelik, yaptığı konuşmada, İngiltere Eğitim Bakanı Lammy ile Türkiye ve İngiltere arasındaki eğitim alanındaki işbirliği konusunda görüş alışverişi içerisinde bulunacaklarını bildirdi. Çelik, "Türkiye'de bir Türk-İngiliz üniversitesi kurulması konusunda görüşeceğiz. Mesleki eğitim ve diğer alanlarda iki ülke arasında hangi alanlarda işbirliği yapılabileceği üzerinde duracağız. İngiltere yükseköğretim alanında dünyanın önde gelen ülkelerinden birisidir. Bizde İngiltere ve birçok ülkeye lisansüstü alanda öğrenci gönderiyoruz. İngiltere'nin yükseköğretim alanında uluslararası düzeyde bir birikimi var. Bizde bu birikimden faydalanmak istiyoruz" dedi.
Fransa, Almanya ve İtalya ile bu alanda işbirliği yaptıklarını anımsatan Çelik, İngiltere Eğitim Bakanı Lammy ile kurulacak olan üniversitenin devlet üniversitesi mi, yoksa vakıf üniversitesi mi olacağı konusunu da görüşeceklerini söyledi. LAMMY: "LİVERPOOL ÜNİVERSİTESİ ORTAKLIĞA DESTEK VERİYOR"
İngiltere Yükseköğretimden Sorumlu Devlet Bakanı David Lammy ise, Türkiye ve İngiltere arasındaki ilişkilerin çok iyi bir seviyede olduğunu belirterek, bu ilişkilerin en önemli göstergesinin eğitim alanında yapılan işbirlikleri olduğunu kaydetti. Mesleki eğitimin gelişmesi konusunda görüş alışverişinde bulunacaklarını anlatan Lammy, "İngiltere ve Türkiye arasında kurulabilecek ortak bir üniversitenin yapısı ve doğası hakkında birkaç hususun üzerinde durmaya çalışacağız. İngiltere'nin son derece güçlü olan eğitim kurumlarından Liverpool Üniversitesi de böyle bir ortaklığa destek veriyor. Bu ortaklığın en yakın zamanda kurulması da çok önemli bir gelişme olacaktır" diye konuştu.
Türkiye'nin çok genç bir nüfusunun olduğunu belirten Lammy, Türkiye'den çok fazla öğrencinin İngiltere'ye giderek eğitim aldığını ve İngiltere'deki öğrencilerin de kurulacak olan üniversite ile birlikte buraya gelip eğitim almasını istediklerini dile getirdi. ORTAK NOKTA EĞİTİMDEN KALİTE
Bakan Çelik ve konuk bakan Lammy daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Bir gazetecinin AB müzakereleri çerçevesinde Türkiye'nin eğitim alanında nasıl adımlar atması gerektiği yönündeki bir soru üzerine, Bakan Lammy, "Herkesin üzerinde durduğu tek nokta eğitimde kalitenin sağlanmasıdır. Bu hepimizin ortak hedefi en iyi standartların elde edilmesidir. Her ülke kendi eğitimlerinin kalitesinin sağlanmasında öğrenci seçim sürecinde kendi geleneklerine göre hareket edecektir. Farklı geleneklere göre davranması doğaldır ama şu anda İngiltere'deki her kurum ve kuruluşlarının Türkiye'deki ilk ve orta derecedeki okullar dahil ortaklık konusunda son derece istekli olmaları, Türkiye'nin bu alanda ne kadar olumlu gelişmeler yaptığının göstergesidir. Türkiye'nin eğitim sistemine duydukları güvenin de bir göstergesidir. Türkiye'nin AB üyelik sürecine girecek olursak bildiğiniz gibi Britanya bu alanda Türkiye'yi desteklemektedir. Şu ana kadar birtakım adımlar atıldı. Biz gerçekten Türkiye'de eğitim alanında çok olumlu ilerlemeler kaydedildiğini düşünüyoruz. Buraya gelirken de çok güzel okul binalarının yapıldığını gördüm. Bunlar da Türkiye'nin eğitimi ne kadar ciddiye aldığını gösteriyor" yanıtını verdi.