Kuyumcular bile anlayamadı
Giriş Saati : 02.03.2009 18:05
Güncelleme : 02.03.2009 22:39
İstanbul Kapalıçarşı'daki ruhsatsız atölyede ürettikleri sahte altını 24 ilde sattıkları tespit edilen 31 kişi gözaltına alındı.
Emniyet yetkililerinden alınan bilgiye göre, Ankara Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri, yaklaşık 3 ay önce bir kuyumcuya sahte altın satılmak istenmesi üzerine çalışma başlattı.
Kimliklerini tespit ettikleri kişileri teknik takibe alan, telefonlarını dinleyen ve kameralarla sahte altın satışlarını tespit eden yankesicilik ve dolandırıcılık ekipleri, Cumhuriyet savcısının talimatıyla, Ankara, Kocaeli ve İstanbul'da ''24 Ayar'' adını verdikleri bir operasyon gerçekleştirdi.
Operasyonda Fasih O, Erol Y, Yusuf S, Nazmi G, Lütfi A, Taciser A, Mehmet Erdal Ö, Batuhan Ö, Rasim C, Ömer C, Ali T, Ramazan Ö, Fatih A, Abdullah T, Celal Ö, Mehmet U, Süleyman Ercan Z. ve Mehmet M. İstanbul'da; Berşan Ozan Ö, Özdemir A, Ali G, Selman Eren Ö, Ahmet U, Namıgül D. Kocaeli'nin Gebze ilçesinde; Ahmet K, Satı K, Derya L, Adem G, Özgür D, Murat K. ve Mürşüt Y. ise Ankara'da gözaltına alındı.
Gözaltına alınan kişilerle çok miktarda ve değişik türde sahte ziynet eşyası, bu eşyaların imalatında kullanılan alet, teçhizat ve makine ele geçirildi.
Gözaltına alındıktan sonra Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne getirilen ve sorgulanan zanlıların ifadeleri doğrultusunda, Fasih O. liderliğinde kurulan suç şebekesinin İstanbul Kapalıçarşı'da kurdukları dört ayrı ruhsatsız atölyede sahte altın imal ettikleri, şebekenin diğer üyelerinin ise bu ziynet eşyalarını kuyumculara sattıkları tespit edildi.
Polisin teknik takibi sonucunda, kendi aralarında konuşurken kullandıkları şifreli kelimelerin de çözüldüğü belirtilirken, şebeke üyelerinin polise ''Kamil'', kuyumculara ve ziynet eşyalarına ise ''Kamiller'' diye rumuz kullandıkları öğrenildi. Şebeke üyelerinin aralarında konuşurken, kuyumcu tarafından satılan ziynet eşyasının sahte olduğunun anlaşılması halinde ''Kamiller patladı'', imal edilen sahte ziynet eşyasının üretim sırasında bozulması veya sonrasında deforme olması durumunda ise ''Kamiller çatladı'' diyerek, birbirlerini haberdar ettikleri tespit edildi.
Söz konusu kişilerin ürettikleri sahte ziynet eşyasını 24 ilde kuyumculara sattıkları ve bu satıştan yaklaşık 200 bin TL haksız kazanç elde ettikleri belirlendi.
Polis kriminal laboratuvarında yapılan incelemede, bir zamanlar kuyumculuk yaptığı öğrenilen Fasih O. liderliğindeki üretim elemanlarının imal ettikleri sahte ziynet eşyalarında yüzde 10 civarında altın kullandıkları, bunun yanı sıra bakır, gümüş ve çinko karışımı metalleri işleyerek altın suyuyla kapladıktan sonra gerçek altın görünümü verdikleri anlaşıldı.
Emniyet yetkilileri, kuyumcuların altının sahte olup olmadığını anlamak için mihenk taşına sürdükleri ya da kezzap döktüklerini hatırlatarak, imal edilen sahte ziynet eşyalarından bazılarının sahte olup olmadığının bu uygulama sonucunda bile kuyumcular tarafından anlaşılamadığını kaydetti.
Sahte ziynet eşyalarını bilmeden satın alan vatandaşların, ellerindeki altının sahte olup olmadığını ancak satmaya çalıştıklarında, ziynet eşyasının kuyumcu tarafından hurdaya gönderilmesi sonrasında ortaya çıkabileceği belirtildi.
Zanlılar emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından Ankara Adliyesi'ne çıkartıldı.
Zanlılardan Taciser A. isimli kadının yanındaki küçük yaşta erkek çocuğunu da bırakacağı yer olmadığı gerekçesiyle beraberinde getirdiği öğrenildi.
Yayın tarihi: 2 Mart 2009, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/03/02//haber,AA2BD8F31C08487184C3FC31FF7A9E3A.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2009, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.