KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum Kesimi Başkanı Dimitri Hristofyas, en son 25 Şubat’ta bir araya gelerek müzakereyi sürdürmüştü.
Rumlar 'Gizli belge'yi sızdırdı
ANKA
02.03.2009
Kıbrıs'ta KKTC ile Rum Kesimi arasında geçen eylülden itibaren süren müzakerelerin 35 sayfalık 'gizli belge'sini bir Rum gazetesi yayımladı..
Rum Ulusal Konseyi'nin cuma günü yaptığı toplantıda üyelerine dağıttığı, KKTC ile Rum Yönetimi arasındaki kapsamlı müzakerelerde mutabık kalınan ve anlaşmazlığı süren unsurların sıralandığı "gizli belge", Rum basınına sızdırıldı. Belgeye göre, taraflar arasında Federal Hükümet'in yetkililerine ilişkin derin görüş ayrılıkları bulunuyor. KKTC'nin 'zayıf bir federal hükümet' istediğini öne süren Rumlar, Cumhurbaşkanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı'nın 'gizli' oyla seçilmesinde ısrar ediyor. KKTC, Türkiye AB'ye üye oluncaya dek Türkiye ve Yunanistan'a aynı muamele yapılmasını talep ediyor.
ÇOK CİDDİ ANLAŞMAZLIK KONUSU Simerini gazetesince tam sayfa haber olarak yayımlanan 35 sayfalık belgede, Türklerin, Rumlarca reddedilen 'zayıf bir federal hükümet' istemesinin çok ciddi anlaşmazlık konusu oluşturduğu öne sürülüyor. KKTC'nin Federal Hükümet'in ortak devletlere hâkim olmamasını istediği, Rumların da federal sistemden çok bir konfederasyonu çağrıştıran unsurları kabul edemeyeceği vurgulanıyor.
VATANDAŞLIKTA MUTABAKAT Yeni devlette 'vatandaşlık' konusunun iki toplumun görüş birliği içerisinde olduğu 'bir avuç konu'dan biri olduğu kaydedilirken 'Federal Hükümet'in yapısı konusunda da derin görüş ayrılıkları bulunduğuna dikkat çekiliyor. Kıbrıslı Türkler, Başkanlık Konseyi'nin, Senato tarafından beş yıllık süre için seçilmesini ve biri Rum biri Türk olacak, Başkan ve Yardımcısı'nın her 12 ayda dönüşümlü olarak görev yapmasını isterken tek listeyle Rumlar da Başkan ve Yardımcısı'nın 'gizli oy' ile Federal Cumhuriyet vatandaşlarınca seçilmesinde israr ediyor. Belgeye göre, güvenlik garantilerine ilişkin görüş ayrılıkları da sürüyor. KKTC, Türkiye ve Yunanistan ile 'özel dostluk bağları'nın korunmasını, Yunanistan ile Türkiye arasında dengeye saygı gösterilmesini talep ederek Türkiye, AB üyesi oluncaya dek iki ülkeye "eşit muamele" ilkesinin benimsenmesini istiyor.