kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Mart 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kriz önlemleri masaya yatırılacak

AA
Giriş Saati : 02.03.2009 14:11
Güncelleme : 02.03.2009 15:23
Yeni Haber
Hükümet, işçi ve işveren temsilcileri, küresel ekonomik krizin etkilerine karşı alınabilecek önlemleri görüşmek üzere bir kez daha bir araya gelecek.

Alınan bilgiye göre, hükümet, işçi ve işveren konfederasyonları, ekonomik krizin etkilerine karşı kısa çalışma ödeneği düzenlemesinin ardından atılabilecek diğer adımlarla ilgili temaslarını sürdürüyor.

Bu çerçevede, çalışmalara esas oluşturmak üzere bakanlık bürokratları ile Türk-İş, Hak-İş, DİSK ve TİSK uzmanları Üçlü Danışma Alt Kurul Toplantısı'nda bir araya geldi.

İŞKUR Genel Müdürü Namık Ata başkanlığındaki toplantıda, kısa çalışma ödeneğinin de bulunduğu yasal düzenleme hakkında taraflara bilgi verildi.
İşçi ve işveren temsilcileri, yasa taslağında Üçlü Danışma Kurulu'nda görüşülmeyen kimi düzenlemelere yer verilmesini eleştirdi.

İşçi ve işveren konfederasyonları, alt kurul toplantısında, Üçlü Danışma Kurulu'nda değerlendirilmek üzere üçer öneri sundu.

TİSK, ''ücretsiz izin'' uygulamasının hukuki sıkıntı yarattığı gerekçesiyle bu konuda düzenleme yapılmasını, özel istihdam büroları aracılığıyla ''geçici iş ilişkisi'' uygulamalarına imkan verilmesini, denkleştirme ve telafi çalışması yaptırılabilmesini talep etti.

Türk-İş, istihdam güvencesinin geliştirilmesini, kayıt dışı istihdamı önleyecek ciddi tedbirler alınmasını ve işten çıkarmaların önlenmesini istedi.

DİSK, çalışma sürelerinin düşürülmesini, istihdamı korumaya yönelik kaynak yaratılması ya da bu konudaki maliyetlerin düşürülmesi, işsizlik ödemesinden yararlanma koşulları kolaylaştırılıp miktarının artırılmasını talep etti.

Hak-İş, Kıdem Tazminatı Fonu'nun biran önce düzenlenmesini, sosyal diyalog mekanizmalarının iş yeri düzeyi başta olmak üzere geliştirilmesini ve çalışma hayatını düzenleyen yasaların en kısa sürede değiştirilmesini istedi.

TİSK ayrıca İŞKUR'un personel sayısının artırılmasını önerdi. Türk-İş ise artan işsizlik başvuruları sonrasında bunun tek başına yeterli olmayacağını kurumun kapasitesi ve kaynaklarının da artırılmasına ihtiyaç olduğunu belirtti.

Uzmanlar düzeyinde gerçekleştirilen Üçlü Danışma Alt Kurul Toplantısı'nda ortaya konulan öneriler, başkanlar düzeyinde gerçekleştirilecek Üçlü Danışma Kurulu'na sunulacak.

Hükümet, işçi ve işveren kesimi temsilcilerinin küresel ekonomik krizin etkilerine karşı alınabilecek önlemleri görüşmek üzere Üçlü Danışma Kurulu Toplantısı'nda 4 Martta bir araya gelmesi bekleniyor.