kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Mart 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Münihliler özel kostümlerini giydiler, makyaj yaptılar ve Fasching Karnavalı’na katıldılar.

Münih karnavalı Dansa ve içkiye doyurdu

AHMET ÖRS
AHMET ÖRS
27.02.2009
Katoliklerin 40 gün et yemedikleri geleneksel perhiz dönemleri öncesinde Münih'te 'fasching', yani bir tür karnaval düzenleniyor. Birahanelerden sokaklara ta.an bu çılgın eğlencelerde Almanlar dansa ve içkiye doyuyor..
Münih'in merkezindeki ünlü alışveriş caddesi Kaufingerstrasse, sabah saatlerinden itibaren canlanmaya başladı.
Birkaç gün öncesinden caddenin iki ucunda yer alan kentin iki önemli meydanı, Marienplatz ile Karlsplatz Stachus'a tiyatro sahneleri kurulmuş, cadde boyunca da çok sayıda stand ve büfeler yerleştirilmişti. Üst üste dizilmiş konserve kutularını uzaktan atılan toplarla düşürmeyi hedefleyen panayır tezgâhlarından tutun da kavrulmuş badem, fındık satanlara, fırından yeni çıkmış, böyle günlerin sevilen tatlısı ponçik çeşitlerinin sergilendiği büfelere kadar türlü alışveriş olanakları sağlanmıştı.
Ancak ağırlık, bira, şampanya, 'glühwein' denen sıcak şarap standlarındaydı.
Lapa lapa kar yağıyordu, hava sıfır derece civarıydı; alkolün ısıtma gücü olmasa, bütün bir yıl beklenen bu gün fiyaskoya dönüşebilirdi.
Yıllardır bir karnaval yaşamayı hayal ederdim.
Meslektaşlarımın Rio Karnavalı'nı anlattıkları yazılarını okudukça, bu isteğim daha da güçlenmişti. Ama heyhat, binlerce kilometre uzakta, güney yarıküredeki Rio'da karnaval eğlenceleri yazın en sıcak günlerine denk gelirken, benim kısmetime de karakışın en soğuk günleriyle boğuşan Almanya'da, Münih karnavalını yaşamak düşmüştü.

11. AYIN 11'İNDE SAAT 11.11'DE
Münih'te karnavalın adı fasching.
'Faşing' diye okunuyor ve 'perhizden önceki gece' anlamına gelen 'Fastnacht' sözcüğünün yerel ağızda yozlaşmış biçimi. Zaten karnaval da Latince 'carne vale' yani 'ete veda' sözcüklerinden türemiş.
Katoliklerin perhiz dönemi öncesinde çılgınlıklarla kutladıkları karnaval ya da fasching eğlencelerinin aslında dinle pek ilgisi yok; bunlar pagan dönemlerden kalma bahara geçiş, kışı geride bırakma şölenlerinin devamı.
Fasching dönemi her yıl 11. ayın 11'inde, saat 11'i 11 geçe başlıyor, ilk haftalar çok sakin geçiyor. Sadece fasching prens ve prensesinin seçilmesi ortalığı biraz hareketlendiriyor, o kadar.
Fasching'in son bir haftasında, yani bu yıl 19 Şubat Perşembe günü ile 25 Şubat Çarşamba güneş doğuncaya kadarki sürede karnaval ya da fasching eğlenceleri doruğuna ulaşıyor. Çarşamba sabahı ise perhiz dönemi başlıyor ve Almanlar gelecek yılın aynı günlerine kadar yeniden ciddileşiyorlar.
Katoliklerin perhizi farklı. Geçtiğimiz çarşamba gününden itibaren dindar Katolikler, 40 gün et yemeyecek; perhizleri bundan ibaret.
Ortaçağ'da kıtlık baş gösterip, özellikle hayvansal gıda sıkıntısı başlayınca, din adamları ve kral perhiz döneminde et yemeyi yasaklayarak bir miktar et tasarrufu sağlamışlar, daha sonra da bu uygulama kalmış.

HERKES KARNAVAL KIYAFETLERİ GİYMİŞ
Fasching'in en hareketli günü olan geçen salı, mağazaların çoğu sabahtan kapalıydı. Öğlene dek açık olan bazı büyük alışveriş merkezlerinde ise personel işlerine karnaval kıyafetleriyle gelmişti.
Paydostan sonra onlar da fasching çılgınları arasına katıldılar. Marienplatz ve Karlsplatz Stachus'da kurulan sahnelerde karnaval kulüplerinin yarı çıplak dans grupları Alman şarkıları eşliğinde aralıksız dans gösterileri yaptılar. Kaufinger caddesi boyunca köşe başlarında Güney Amerika'dan folk toplulukları, Amerikan Kızılderili ekipleri, davul orkestraları canlı müzik performansları sunuyor, standların hoparlörlerinden de avaz avaz Alman şarkıları yayınlanıyordu. Kalabalık hızla arttı.

ERKEKLER RAHİBE KILIĞINDA
Özel makyajlı, fasching kostümlü Münihliler genellikle birbirlerinden farklı görünme çabasındaydılar. Bu yıl her nedense erkeklerin önemli bir bölümü rahibe kılığına girmişti. Kimi tel süzgeç üzerine lambalar takıp tuhaf miğferler oluşturmuş, kimi plastikten rengârenk çubuklarla elbise yapıp kendini tuvalet süpürgesine dönüştürmüştü, Cermen kabile reisi gibi görünenler, kendilerini pembe panter sananlar da az değildi.
Bazı arkadaş grupları birbirlerini tamamlayan kostümler giymişti. Örneğin Hayalet Avcıları (Ghost Busters) filminin kostümleriyle hayalet avına çıkan bir ekip epey ilgi topladı. Ekranların mavi yüzlü Şirinler ailesi kostümüyle bir başka grup da oldukça başarılıydı.
Kaufinger caddesindeki kalabalık akşam saat 18.00 civarında yavaş yavaş dağıldı. Ancak eğlence asıl bundan sonra başlıyordu. Kentin hemen bütün birahaneleri, kapalı salonlarıyla evlerde sabaha kadar fasching partileri devam etti. Akşam Almanya'nın en büyük birahanesi Hofbrauhaus'a uğradım. Görünümleri Cazcı Kardeşler filmini çağrıştıran bir nefesli sazlar topluluğu ile gündüz saatlerinde caddedekileri coşturan bir davul orkestrası birahaneyi tıklım tıklım dolduran 3 bin civarında müşteriyi kendinden geçirdi.

USLU USLU İÇİYORLAR
Münih fasching'ine ilişkin izlenimlerime gelince; ciddi ve soğuk bir ulus olarak bildiğim Almanları fasching'de izlemek değişik bir deneyimdi. Bizde fasching eğlenceleri "Kimin eli, kimin cebinde" rezillikler olarak bilinir. Oysa içip de sapıtan sadece bir genç kız gördüm, onu da arkadaşları apar topar götürdüler. Kapalı kapılar ardında neler olup bittiğini bilemem ama gündüz ve akşam her yaştan, her sosyal sınıftan Almanın fasching'i coşkulu bir halk şöleni olarak kutladığına tanık oldum. Yine de bir daha karnaval yaşayacaksam, Münih yerine Rio'da olmayı tercih ederim!
Haberin fotoğrafları