kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Mart 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kamuda rüşvet azalıyor

ANKARA
28.02.2009
Türkiye Ekonomik Politikalar Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) araştırmasına göre, kamu kurumlarında rüşvet konusunda düzelme oldu. Ancak vatandaş işe girmek için torpili bir şart olarak görüyor..
Türkiye Ekonomik Politikalar Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) yaptığı bir araştırmaya göre, kamu kurumlarındaki rüşvet alınmasında düzelme oldu. Vatandaş işe girmek için torpili şart görüyor. En fazla kayırma poliste görülüyor. Vatandaşın yüzde 48'i yerel seçimlerde adayın özelliklerine bakarak oy veriyor. Vatandaş en fazla TSK'ya güveniyor ve hizmetlerinden memnunluk duyuyor. 2040 kişi üzerinde yapılan ve Türkiye'nin siyasetten, rüşvete kadar son 5 yıl içindeki değişimi ve araştırma sonuçları şöyle:

RÜŞVET DÜŞTÜ : Türk halkına göre, kamu kurumlarındaki rüşvet alınmasında düzelme oldu. Vatandaşların işlerini hallettirmek için rüşvet vermeyi düşünme oranları 2004 yılına göre 5 puan geriledi ve yüzde 10 oldu. Rüşvet derecesinde gerilemenin gerekçesi, bilgisayar sisteminin yerleşmesi olarak gösterildi.

İŞ İÇİN TORPİL ŞART : Vatandaş işe girmek için torpili şart görüyor. En fazla kayırma poliste yaşanıyor. Bunu vergi, ekonomi ve ihaleler izliyor. Vatandaşların yüzde 44'üne göre devlette işe girmek için torpil ve kayırmaya ihtiyaç duyuluyor. Belediyelerde bu oran yüzde

54. VATANDAŞ ADAYA OY VERİYOR : Vatandaşın yüzde 48'i yerel seçimlerde adayın özelliklerine bakarak oy veriyor. Yüzde 40 kendi partisine oy verirken, yüzde 12'lik grup hükümet ile uyumlu çalışacak yani iktidar partisinin adayına oy vermeyi tercih ediyor.

YENİ ANAYASA'YA GEREK YOK : Türk halkının yüzde 59'u yeni bir anayasaya gerek olmadığı düşüncesinde. Yüzde 78'lik grup yeni anayasa için mutabakat, yüzde 22'si ise çoğunluğun isteğinin yeterli olacağını düşünüyor.

VATANDAŞ UMUTSUZ: Türk halkının siyasete ilişkin beklentileri ise oldukça karamsar. Hükümet politikalarının Türkiye'deki siyasi duruma etkisinin daha iyi olacağını düşünenler yüzde 36, kötü olacak diyenler ise yüzde 45'i buluyor. Olumlu gelişme bekleyenlerin oranı ise yüzde 24'te kalıyor.

TSK'YA GÜVEN SÜRÜYOR: Türk halkının en güvendiği kurum TSK. 1-10 arasındaki puanlamaya göre TSK'ya güven 8,3 oldu. Ergenekon sürecinde yaşananlar, TSK'ya yönelik memnuniyeti çok fazla etkilemedi.