Giriş Saati : 26.02.2009 14:38 Güncelleme : 26.02.2009 21:51
Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde inceleme yapan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesindeki ''Her Türlü Şiddet, İşkence ve Kötü Muamelenin Önlenmesiyle Ceza ve Tutukevleri İnceleme Daimi Alt Komisyonu''nun başkanı ve AK Parti Çorum Milletvekili Murat Yıldırım, ''Bize gelen şikayetler üzerine çalışmalar yapıyoruz'' dedi.
Yıldırım, cezaevine girmeden önce basın mensuplarına yaptığı açıklamada, komisyon olarak rutin işlemlerini sürdürdüklerini belirterek, bugüne kadar Tekirdağ, Edirne, Metris, Bandırma ve Diyarbakır cezaevlerini incelediklerini, bugün de Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde çalışmalar yapacaklarını anlattı.
''Bize gelen şikayetler üzerine çalışmalar yapıyoruz'' diyen Yıldırım, incelemede cezaevi koşullarını, personelin ve mahkumların durumunu irdelediklerini söyledi.
Bu cezaevinde ''sıcak suyun 1-2 saat aktığı'', ''hasta mahkumların revire geç götürüldüğü'', ''telefon görüşmelerinde sıkıntılar olduğu'' ve ''kantinde malzemelerin pahalı satıldığı'' yönünde şikayetlerin bulunduğunu anlatan Yıldırım, şikayetler üzerine komisyon üyeleriyle birlikte inceleme yapacaklarını kaydetti.
Yıldırım, bir gazetecinin, ''Bu cezaevi Ergenekon davasıyla ayrı bir özellik taşıyor. Burada özel bir inceleme yapılacak mı?'' sorusu üzerine, ''Davayla ilgili şikayetler yargıyla ilgili. Bizi yargı konusu ilgilendirmez. Varsa, koşullar noktasında inceleme yaparız'' diye konuştu.
Bir gazetecinin, ''İncelemeniz sırasında tutuklu ve hükümlülerle de görüştüğünüzü biliyoruz. Görüştüğünüz tutuklu ve hükümlüleri nasıl belirliyorsunuz?'' sorusuna da Yıldırım, ''Gittiğimiz bütün cezaevlerinde komisyon üyeleri herhangi bir koğuşa giriyor ve bütün personeli dışarı çıkarıyor. Mahkumlarla komisyon üyeleri yalnız görüşüyor. Şu anda belirlediğimiz herhangi bir mahkum veya koğuş yok. Yetkililerle yaptığımız çalışma neticesinde herhangi bir koğuşa giriyoruz'' yanıtını verdi. Yıldırım, ''Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklu bulunan sanıklarla da görüşecek misiniz?'' sorusu üzerine ise herkesle görüşme durumlarının olabileceğini söyledi.
Murat Yıldırım, inceleme sonunda bir rapor hazırlayacaklarını ve bunu üst komisyona sunacaklarını bildirdi.
SİLİVRİ CEZA İNFAZ KURUMLARINDA İNCELEME TAMAMLANDI
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde görev yapan Her Türlü Şiddet İşkence ve Kötü Muamelenin Önlenmesiyle Ceza ve Tutukevleri İnceleme Daimi Alt Komisyonu, Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki incelemelerini tamamladı.
Komisyon Başkanı ve üyeleri, yerleşkeden ayrılırken gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Komisyon Başkanı Murat Yıldırım, Silivri Ceza İnfaz Kurumlarını incelediklerini ve çalışmalarını tamamladıklarını ifade ederek, tutuklu ve hükümlülerden idari ve yargı yönünde sorular geldiğini anlattı.
Yerleşkede davanın sürdüğünü anımsatan Yıldırım, sıcak su ve telefon problemleriyle ortak alanlarda bulunan kameralara yönelik şikayetlerin dile getirildiğini söyledi.
Ortak alanlarda kamera ile alınan görüntülerin 3 ay içinde kendini imha ettiğini öğrendiklerini belirten Yıldırım, bunun da L tipi bütün ceza evlerinde proje gereği yapıldığını kaydetti.
Yıldırım, herhangi bir kriter gözetmeden koğuşlara girdiklerini, tutuklu ve hükümlülerle görüştüklerini ifade ederek, inceleme sonunda hazırlayacakları raporu üst komisyona sunacaklarını bildirdi.
Bir gazetecinin, ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında tutuklananlarla da görüştünüz mü?'' sorusu üzerine Yıldırım, uyuşturucu, cinayet, kapkaç, terör örgütü suçlularının yanı sıra ''Ergenekon'' soruşturması tutuklularıyla da görüştüklerini belirtti.
Yıldırım ''Bunlar, hükümlü ve tutukluların bir arada bulunmasından kaynaklanan sorunları belirttiler'' dedi.
''Ergenekon'' soruşturması kapsamındaki tutukluların yargıyla ilgili talepleri olduğunu vurgulayan Yıldırım, ''Yargıyla ilgili taleplerini, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) iletmelerini söyledik'' dedi.
Komisyonun CHP'li üyesi Malik Ecder Özdemir, bazı mahkumların ceza evinin fiziki koşullarından şikayet ettiğini vurgulayarak, ''Ama 'Ergenekon' iddiasıyla tutuklananlar Türkiye'de adaletin çalışmadığını, 5-6 aydır neyle suçlandıklarını bilmedikleri halde tutuklu olduklarını, Türkiye'de adaletin geciktiğini savundular'' diye konuştu.
''Ergenekon'' soruşturması kapsamında tutuklu bulunan Tuncay Özkan'ın ve diğerlerinin kamerayla ilgili şikayeti olduğunu aktaran Özdemir, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Tuncay Özkan'ın kamerayla ilgili şikayeti şu; 'Yaşamın mahremiyeti yok ediliyor. Banyo tuvalet alanı bile kaydediliyor.' Bunların ne zaman kim tarafından denetleneceği, kim tarafından başkalarına servis edileceği konusundaki endişelerini dile getirdiler. 'Ergenekon' soruşturmasından tutuklu olanların hepsi infial halinde cezaevinin fiziki mekanları, yemeğin kalitesi, sıcak suyun az ya da çokluğundan öte, insan hakkı ihlalleriyle ilgili endişeleri var. Adaletin geciktiğinden şikayetleri var.''
Özdemir, ziyaretleri sırasında Tuncay Özkan ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek'in kendilerine hayatlarında bir defa bile karakola gitmediklerini, neyle suçlandıklarını bilmediklerini dile getirdiklerini anlatarak, Özbek'in '20 yıllık sendikacılık yaşamım boyunca bir çok kez Başbakanı eleştirdik, ama hiç böyle olmadı. Tek suçum Tayyip Erdoğan'ı eleştirmektir'' dediğini aktardı.
''Ergenekon'' soruşturması tutuklularından Ali Özoğlu'nun da PKK ve Ermeni terörüyle ilgili kitap yazdığını, niçin yattığını bilmediğini söylediğini ileten Özdemir, Özoğlu'nun ''Toplum susturulmaya çalışılıyor. CHP Genel Başkanı Baykal'a teşekkür ediyorum. Bizimle burada dik duruşumuzu sağlıyor'' şeklinde sözler sarf ettiğini aktardı. İncelemeleri sırasında öğleden önce aynı koğuşta kalan Gürbüz Çapan, Tuncay Özkan ve Adil Serdar Saçan ile daha sonra Kemal Aydın, Ali Özoğlu ve Mustafa Özbek ile görüştüklerini ifade eden Özdemir, 15-20 koğuşu gezdiklerini, her suçtan tutuklu ve hükümlüyle görüştüklerini bildirdi.
Özdemir, Tuncay Özkan'ın kendilerine ''Savcı 3-4 bin sayfa iddianame hazırlıyor. Biz burada kara kalem kağıtla cevap vermeye çalışıyoruz. Haftada bir avukatımız ya da yakınımızla görüşme hakkımız var. Bu kadar iddiaya karşı savunma hakkımızı kullanamıyoruz. Hakkımızda çıkan haberleri yalanlama şansımız da yok'' dediğini de aktardı. Tuncay Özkan'ın Metris Cezaevi'nde 17 gün boyunca tek başına tecrit edildiğini ifade ettiğini de belirten Özdemir, ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında tutuklu bulunanların hepsinin savunma hakkının elinden alındığını ileri sürdüğünü söyledi.
Özdemir, ''Biz insan haklarını inceleyen bir komisyonuz. Burada sadece koğuşun temizliğini, sıcak suyun kalitesini ya da zamanını konuşmayacağız. En büyük hak olan savunma hakkı insanların elinden alınmış durumda'' diye konuştu.