kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Türkiye'nin savunma performansı yükseliyor

Giriş Saati : 22.02.2009 11:12
Güncelleme : 22.02.2009 12:27
Yeni Haber
Türk savunma sanayii şirketlerinin savunma alanındaki tedarik projelerinde sağladığı yurt içi üretim katkısı giderek artıyor.

Son yıllarda savunma sanayii alanında önemli bir ivme kazanan Türk savunma şirketlerinin bu başarısı sonrasında gelen süreçte, tedarik amaçlı savunma yatırımlarında yurt içi geliştirme projelerinin payı yüzde 58 olarak gerçekleşti.

Savunma Sanayii Müsteşarlığının,(SSM) 2009 yılı Performans programına göre, gündemdeki savunma sanayii projelerinin önemli bölümü Türk savunma şirketlerince yurt içi geliştirme modeli esas alınarak gerçekleştirilecek.

24,3 MİLYAR TL'LİK SÖZLEŞME BEDELİ

Programa göre, SSM tarafından yürütülen ve ve sözleşmesi imzalanmış 74 adet tedarik projesinin bedeli toplam 24 milyar 341 milyon 385 bin 775 TL olarak hesaplandı. Toplam sözleşme bedelinin proje modellerine göre, proje bedelinin yüzde 58 oranındaki bölümü yurt içi geliştirme yöntemi ile gerçekleştirilirken, projelerin yüzde 24'lük oranındaki kısmının ortak üretim, yüzde 16'lık kısmının hazır alım ve yüzde 2'lik bölümü de konsorsiyumlar tarafından yapılacak.

YURT İÇİ GELİŞTİRME MODELİ

Savunma sanayii alanında dışa bağımlılığı büyük ölçüde önleyen yurt içi geliştirme modeli, ''geliştirme faaliyetinin yurt içi yüklenici firma tarafından yapıldığı, ortaya çıkan ürünün fikri ve sınai mülkiyet haklarının tümüyle ülkeye ait olduğu bir tedarik yaklaşımı'' olarak tanımlanıyor.

AR-GE'YE BÜYÜK ÖNEM

Bu arada son yıllarda savunma alanında araştırma-geliştirme (ar-ge)faaliyetlerine büyük önem veren Savunma Sanayii Müsteşarlığının da gündeminde toplam 49 proje bulunduğu bildirildi.

Araştırma-Geliştirme faaliyetlerinin yüzde 86 oranındaki bölümü Savunma Sanayii Müsteşarlığın Network bilgi uydu, sensör sistemleri, yüzde 20'si sistem entegrasyonu, yüzde 15'i elektronik harp ile yüzde 2'lik kısmı ise füze güdüm kontrol projelerine ait bulunuyor.

4 ayrı alan altında toplanan SSM'nin araştırma-geliştirme faaliyetler için 282 milyon 928 bin liralık bir harcama yapılması öngörülüyor.