kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Yeni bir dünya güvenliği yaklaşımına ihtiyaç var"

CİHAN
Giriş Saati : 22.02.2009 10:47
Güncelleme : 22.02.2009 20:45
Yeni Haber
Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Güney Osetya'da yaşanan olayların küresel güvenliği sağlamak için yeni yaklaşımların gerekliliğini gösterdiğini söyledi.

Ağustos ayında Rusya ile Gürcistan arasında gerçekleşen savaşta binden fazla sivil hayatını kaybederken, 10'u barış gücü askeri olmak üzere 64 Rus askeri ölmüştü. Gürcü tarafı da 200'den fazla askerini kaybetmişti.

Rusya'da yarın kutlanacak 'Asker Günü' nedeni ile açıklamada bulunan Medvedev, "Güney Osetya'da yaşanan dramatik olaylar göstermiştir ki günümüzde de bölgesel çatışmaların gerçek bir savaşı tetikleme tehlikesi var. Biz saldırıyı durdurduk. İnsanların yaşamını koruduk. İnsanlık dramına engel olduk" dedi.

Rus devlet başkanı, hiçbir zaman saldırgan niyetleri ve hedefleri olmadığını, ancak ülkenin güvenliği, halkın huzuru için savunma gücünün artırılmasına büyük önem verdiklerini belirtti. Ordunun yeni imajının oluşturulması için çalışmaların sürdüğüne dikkat çeken Medvedev, şu şekilde konuştu: "Tüm zorluklara rağmen askeri eğitim ve teknik donanıma destek vermeye devam edeceğiz. Ordunun daha mobil, komplike ve teknik donanım açısından yeterli olması gerekiyor"
Medvedev, gelecekte benzer tehlikelerin yaşanmaması için uluslar arası toplumun yeni, güvenilir ve uluslar arası güvenliğin garantisi olacak yapılanmalara ihtiyacı olduğunu belirtti.

Medvedev, NATO'nun genişleme çabaları ve Doğu Avrupa'ya yerleştirilmesi planlanan füze savunma sistemine karşı pan-Avrupa güvenlik anlaşması önermişti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Moskova temaslarında da gündeme gelen yeni Avrupa güvenlik anlaşmasında NATO, Birleşmiş Milletler ve AGİT'in de üye olabileceği yeni bir güvenlik konsepti öneriliyor. Moskova'nın önerisine Almanya, Fransa ve İtalya'dan destek gelirken henüz Avrupa Birliği ortak bir değerlendirme yapmadı.