Gelirler kontrolörleri, Doğan Yayın Holding'e 826.3 milyon TL rekor cezayı "vergi kaçağı"ndan kesti. Holding'e bağlı 5 şirkette Mart 2008'de başlayan incelemelerde, iştirak hissesi satışında usulsüzlük ve muhasebe hilesi saptandı
Kontrolörler inceleme raporunu, "vergi kaçakçılığı suçuna" bağladı. Bu nedenle dosya, mali sorumluluğun yanı sıra ceza davası açılması için savcılığa gönderilecek. Bu suç için 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor
oğan Yayın Holding'e 826.3 milyon TL'lik rekor ceza "vergi kaçağı"ndan kesildi. Holding'e bağlı 5 şirkette Mart 2008'de başlayan incelemelerde iştirak hissesi satışında usulsüzlük, muhasebe hilesi ve matrah farkı saptandı. Kontrolörler inceleme raporunu, "vergi kaçakçılığı suçuna" bağladı. Bu nedenle mali sorumluluğun yanı sıra ceza davası açılması için Cumhuriyet Savcılığı'na gönderilecek. Maliye kontrolörlerinin Doğan Yayın Holding'e (DYH) ait 5, Doğan Grubu'na ait 2 şirkette yaptığı incelemelerin 2003-2006 yıllarına yönelik detayları ortaya çıktı.
CEZA 3 KATINI BULDU Maliye'nin, DYH'ye kestiği ceza, asıl vergi borcunun 3 katını buldu. Bu uygulama Vergi Usul Kanunu'nun 359'uncu maddesine dayanıyor. Bu madde kaçakçılık suçunu düzenliyor. Hakkında kaçakçılıktan rapor düzenlenen mükellefin Maliye ile uzlaşma görüşmesine oturma hakkı bulunmuyor. Olayın meydana geldiği tarihte geçerli olan hükme göre 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Maliye ile DYH arasındaki en önemli ihtilaf, iştirak hissesi satışından kaynaklanıyor. DYH, Kasım 2006'da Alman Axel Springer'e hisse satışı için görüşmelere başladığını ancak nihai devir işleminin Ocak 2007'de gerçekleştiğini savunuyor. Kontrolörler ise satışın aslında 2006'da tamamlandığını, dönem atlatılarak 2007 yılına kaydırıldığını bu yolla muhasebe hilesi yapıldığını belirtiyor.
DYH'DEN AÇIKLAMA Raporda, DYH'nin hisse satış gelirinin muhasebeleştirilmesinde vergi kaçağı yaratıldığı sonucuna varılıyor. Buna göre hisse satışından net 591 milyon TL kar eden DYH, bu tutarın yüzde 75'inin Kurumlar Vergisi'nden istisna edildiğini ve yasal işlem yapıldığını vurguluyor. Kontrolörler ise satış gelirinin elde edildiği tarihi 2006 sonu olarak dikkate alıyor. Ayrıca hisse satış gelirinin, ayrı bir hesapta izlenmesi veya sermayeye eklenmesi halinde istisna hükümlerinden yararlanabileceğini, DYH'deki durumun kanundaki istisnalara uymadığını ifade ediyor. Raporda, cezanın bir bölümü hisse satışında KDV ödenmemesi ile finansman giderlerinin vergi matrahında indirilemeyeceği ve hisse satış zararının kurum kazancından düşürülemeyeceği gerekçesi üzerine kuruldu. DYH ise grup gazetelerine verdiği tam sayfa ilanlarla cezayı "vicdansızlık" olarak nitelendirdi. "Ödenmiş vergi için vergi kaçakçısı dediler. Tüm yasal haklarımızı kullanacağız" açıklaması yaptı.
VERGİ İNCELEME RAPORU Holdinge bağlı şirketlerin yurtdışındaki iştirakleri aracılığıyla "örtülü sermaye transferi" yapıldığı belirlenen vergi inceleme raporundaki bazı tespitler şöyle:
* Doğan Yayın Holding'in, bağlı ortaklığı Doğan TV Holding AŞ'de sahip olduğu ve Doğan TV Holding AŞ sermayesinin yüzde 25'ini temsil eden hisse senetlerinin Axel Springer AG'nin yüzde 100 iştiraki olan Dreiundvierzigste Media Vermögensverwaltungsgesellschaft GmbH'a satışı 2007 yılında değil, 2006'da gerçekleştirildi. Bu hisse satışının 2006 yılı kayıtlarına alınmaması ile Kurumlar Vergisi Kanunu'nun "iştirak hissesi satış kazancı" istisnasından yararlanılması mümkün değil.
* İştirak hisselerinin satın alınmasına ilişkin finansman giderleri (kur farkı ve faiz giderleri) gider yazılamaz.
* Doğan Raks Satış Pazarlama ve Dağıtım AŞ hisse senedi satışından doğan zararı, kurum kazancından indirilemez.
* KDV Kanunu'nun, Kurumlar Vergisi Kanunu'na doğrudan atıf yaptığı, iştirak hissesi satışında, KDV istisnası uygulanması bu olayda uygulanamaz.
* ANS Uluslararası Yapım Yayın Reklamcılık AŞ hisse senedi satışından doğan kazançlar iştirak hisseleri satış kazancı istisnasından faydalanamaz.
HİSSELERDEKİ ERİME SÜRÜYOR Maliye Bakanlığı'nın Doğan Yayın Holding'e (DYH) tebliğ ettiği 826.3 milyon liralık vergi cezası Doğan Grubu'nun İMKB'de işlem gören şirketlerini olumsuz yönde etkiliyor. DYH hisseleri iki gün içinde yüzde 177.74 oranında değer kaybederken, ana şirket konumundaki Doğan Holding'in kaybı da yüzde 15.63 olarak gerçekleşti. Aydın Doğan'ın medya ile bağlantılı diğer şirketleri Hürriyet Gazetecilik A.Ş iki günde yüzde 12.07 ve Doğan- Burda Yayıncılık yüzde 12.50 kayba uğradı. Grubun amiral gemisi olarak kabul edilen akaryakıt dağıtım şirketi Petrol Ofisi de yaşanan bu dalgalanmadan olumsuz etkilendi. Şirket iki günde yüzde 7.26 oranında değer yitirdi.
AKP'DEN CEZA YORUMU AKP TBMM Grup Başkan Vekili Nurettin Canikli Doğan Grubu'na kesilen cezada önceki cezalarda olduğu gibi bir uzlaşma imkânının olmadığını söyledi. Canikli, Meclis'te düzenlediği toplantıda, Türkiye'de herkesin vergi yükümlülüğünü yerine getirmek zorunda olduğunu belirterek, "Yazılan para cezasıyla ilgili uzlaşma yoluna gidilmesi imkânsız" dedi.