kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Şubat 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Avrupa, otomotiv sektörüne ABD'den fazla sahip çıktı

16.02.2009
Avrupa otomotiv sektörüne ABD'den fazla destek verdi. Amerikan hükümeti 13.4 milyar dolar destek verirken AB'nin desteği 16 milyar euroyu buldu ..
Avrupa ülkelerinde otomotiv firmalarını derinleşerek devam eden krizin etkilerinden korumaya yönelik alınan önlem paketi, ABD'yi solladı. Amerikan Hükümeti finansal olarak zor durumda olan GM ve Chrysler'e 13.4 milyar dolar kredi verirken, Avrupa Komisyonu otomotiv firmalarına 16 milyar euroluk fon paketi hazırladı. Aralık ayında Amerikan hükümeti tarafından kabul edilen kredi paketi, finansal olarak zor durumda olan otomotiv firmalarının yeniden yapılandırılmasına ve otomotiv firmalarına finansal destek sağlamayı amaçlıyor. ABD'nin doğrudan ve dolaylı istihdamının onda birini sağlayan otomotiv firmalarının bu kredi ile desteklenmesi, Amerikan ekonomisinin geleceği ve sosyal boyutu açısından önemli olarak değerlendiriliyor. Ancak, hükümet firmalara verdiği desteğe ciddi şartlar koydu. Buna göre, firmalar çevreci araçların geliştirilmesine ağırlık verecek. Eğer firmalar bu konuda yetersiz görülürse, nakit desteği geri çekilecek.

16 MİLYAR EURO
Avrupa ülkeleri de pazarın daralması üzerine otomotive yönelik finansal önlemler aldı. AB'de küresel krizin otomotiv sanayi üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak için 4 yıl süreli 16 milyar euroluk düşük faizli fon paketi kabul edildi. Destek paketi üye ülkeler tarafından devreye alınmaya başlandı. Bu paket içinde pazarı canlandırmak için alınacak önlemlerde yer alıyor. Belirli yaşın üzerindeki araçların hurda teşviki yoluyla pazardan çekilmesine yönelik hazırlanan destek paketi ülkeler tarafından farklı şekillerde uygulanıyor. Hurda teşviği bazı ülkelerde 2 bin 500 euroya kadar çıkıyor. Avrupa ülkelerinin, otomotivin krizden çıkabilmesi için ABD'den daha fazla çaba sarfettiğini söylemek yanlış olmaz.
Haberin fotoğrafları