kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Şubat 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Eximbank'tan nakliyecilere kredi

Giriş Saati : 16.02.2009 13:52
Güncelleme : 16.02.2009 17:10
Yeni Haber
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Eximbank'ın uluslararası nakliye sektörüne ilk kez kredi kullandıracağını belirterek, uluslararası firmaların Eximbank'tan kredi kullanımları için ihtiyaç duyulan kefaletin banka teminatları yerine Kredi Garanti Fonu A.Ş'den (KGF) karşılanacağını söyledi. Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) ve KGF arasında imzalanan protokol ile 150 milyon dolarlık bir paketi bu programın içerisine yerleştirmek istedikleri ifade eden Tüzmen, programın kriz süresince devam edeceğini kaydetti.

Türk Eximbank'ın uluslararası nakliye sektörüne yönelik kredi programına ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, bu yeni dönemde dış ticaretin daha düşük kar marjları ile çalışmak zorunda kaldığını belirterek, komşu ve ülkelerle ticarette avantajlı olunduğunu söyledi. Komşu ülkelerle ticaretin yüzde 7'lerden yüzde 40'lara kadar çıktığını ifade eden Tüzmen, nakliye sektörünün bütün yükü taşıyan sektör olduğunu kaydetti. Ticaretin artırılması için desteklenmesi gereken sektörlerin başında nakliye sektörünün geldiğini ifade eden Tüzmen, ilk defa Eximbank'ın nakliye sektörüne kredi verdiğini dile getirdi. Rekabetçilik için ihraç mallarının dışında taşımacılık maliyetlerinin de azalması gerektiğini vurgulayan Tüzmen, Türkiye'nin güçlü bir karayolu filosuna sahip olduğunu, ihracat taşımalarının yüzde 50'sinin karayolu ile yapıldığına dikkat çekti.

Bu kriz döneminde bunun bir avantaj olduğunun altını çizen Tüzmen, "Bu avantajı biraz daha cilalamak ve uçlarını daha keskinleştirmek için bu çalışmayı yaptık. Uluslar arası nakliye sektörü KGF ile UND arasında imzalanan protokol ile Eximbank'ın nakliye pazarlama kredisinin kullanım imkanlarını geliştirmesine önemli katkı sağlıyor" dedi.

"İHRACAT İKİNCİ YARIDA NORMAL RAKAMLARA DÖNÜŞE BAŞLAR"

Nakliye firmaları Eximbank'tan kredi kullanımı için ihtiyaç duyduğu kefaletin banka teminat mektubu yerine Kredi Garanti Fonu tarafından sağlanacağını belirten Tüzmen, tüm dünyada dış ticarette ve ekonomik yükselme oranlarına bakıldığında ciddi düşüşler görüldüğüne dikkat çekti. Tüzmen, "İhracatın ilk yarısında bu daralmayla karşılaşıyoruz. İthalatımız da ihracatımız da daralıyor. Yılın ikinci yarısında biraz daha normal rakamlara dönüşe başlayacağını ve yılın sonuna doğru ihracat oranlarında yine eskisi gibi çeşitli çalışmalarımızı ve artış oranlarını görmeye başlayacağımızı düşünüyoruz" diye konuştu.

TÜRKİYE İHRACATI ARTIRMAK İÇİN KRİZ DÖNEMİNDE KAPALI EKONOMİLERE YÖNELECEK

İran, Suriye, Azerbaycan, Arabistan, Irak ile önemli bağlantılar gerçekleştiğini dile getiren Tüzmen, şöyle devam etti:

"Bu tip ekonomilerde düşme oranları daha az olduğu için bu tip ekonomilerle krizi aşmaya gayret edelim. Kapalı ekonomiler bizim analizlerimiz içinde yer alıyor ve buralarda ciddi çalışmalar yapıyoruz. Suriye ve Irak'a yapılan ihracatta son dört ayda ciddi artışlar var. Rusya ile ticarette çok ciddi açılımlar sağlandı. Kısa sürede bunun etkilerini göreceğiz. Çarşamba günü gümrük heyeti geliyor. Üst yönetim bizim huzurumuzda bunu çözün talimatını verdi. Yaş sebze ve meyvede de ticaretin önümüzdeki dönemde daha iyi olabileceğini söylediler. Buradaki engelleri de kaldıracak çalışmaları yapıyorlar. İlk defa beyaz et konusunu en üst platformda gündeme getirdik. Rusya'da beyaz et üreticileri için ciddi bir açılım olacağını düşünüyoruz."

KGF 4 BİN 306 KREDİ TALEBİNİ KARŞILADI

TOBB Başkan Yardımcısı Faik Yavuz, Kredi Garanti Fonu'nun bugüne kadar 4 bin 306 adet kredi talebini karşılayarak, 560 milyon TL'lik kefalete onay verdiğine işaret ederek, 2008 yılında, tüm dünyada dağıtılan TIR karnelerinin yaklaşık dörtte birini teşkil eden 733 bin adet karnenin, TOBB kefaletinde Türk nakliye firmalarınca kullanıldığını söyledi. TIR karnelerinden dolayı üstlenilen kefalet yükümlülüğünün sadece 2008 yılı için yaklaşık 37 milyar dolara ulaştığının altını çizen Yavuz, protokol ile KGF tarafından UND üyesi olan uluslararası nakliye firmalarının, Eximbank'tan döviz kazandırıcı işlemler çerçevesindeki kredi kullanımları için 500 bin TL'ye kadar kefalet sağlanacağını vurguladı.

UND Başkanı Tamer Dinçşahin, 45 bin uluslar arası standartlarda filoya sahip olunduğunu belirterek, 2007-2008 verilerine göre uluslar arası taşımacılığın 50'nin üzerinde ülkeye sefer yaptığını ve 5 milyar doların üzerinde döviz kazandırdığını söyledi. Dinçşahin, kriz döneminde teminat bulunmakta zorlandığını ifade etti.

"BİZDEN ESKİ REKORLARI BEKLEMEYİN"

Toplantının ardından basının sorularını yanıtlayan Devlet Bakanı Tüzmen, Rusya ile bazı sıkıntıların olduğunu, bu sorunları Rusya ziyaretinde tartışma imkanı bulduklarını dile getirerek, gelecek günlerde bu sıkıntıların kalkabileceğini tahmin ettiğini söyledi.

Kredinin kriz süresince devam edeceğine işaret eden Tüzmen, iyi bir çalışma sağlanması durumunda kriz sonrasında da devam etmesini düşündüklerini kaydetti. 150 milyon dolarlık bir paketi bu programın içerisine yerleştirmek istedikleri belirten Tüzmen, nakliye maliyetinin yüzde 25 ile 40 arasında düşmesini beklediklerini ifade etti.

Yılın ikinci yarısında ihracatta Türkiye'nin kendi ürettiği ara malları kullanılacağını dile getiren Tüzmen, ithalatla ihracat arasındaki farkın git gide daralmaya başladığını, üretilen ara mallarının ihraç etme imkanı olacağını söyledi. Ciddi bir artış trendine girileceğini vurgulayan Tüzmen, "Bizden eski rekorları beklemeyin. Komşu ve çevre ülkelerde çalışmamız lazım. Başka çaremiz yok. AB ülkelerinde daralmalar çok daha kuvvetli" dedi.