Giriş Saati : 14.02.2009 12:08 Güncelleme : 14.02.2009 17:28
İngiltere'de iş dünyasına ve yatırımcılara yönelik olarak yayımlanan RealBusiness adlı dergi, Türkiye'yi ''krize dayanıklı, resesyondan etkilenmeyen ve hızlı büyüyen'' ülkeler arasında gösterdi ve bu durumdaki en heyecan verici üç pazarın arasına soktu.
İngiliz yatırımcılara Türkiye'yi hedef gösteren dergi, resesyon (durgunluk) yüzünden İngiltere dışında fırsat arayan iş çevrelerine krize dayanıklı diğer iki hedef ülke olarak da Belçika ve Panama'yı tavsiye etti.
İngiliz yatırımcıların ülke dışındaki fırsatlara gözünü diktiğini belirten ve ''ancak hangi ülkenin hasat için yeterli olgunluğa geldiği'' sorusunun bu noktada önem taşıdığını belirten dergi yazarı, ''Hangi ülkelerin yeterli yetenek ve teknolojik imkanlarla donanımlı olduğu önem taşıyor'' hatırlatmasında bulundu.
2050'YE KADAR İLK 10'DA TÜRKİYE OLACAK
Bu noktada ilk sıraya Türkiye'yi oturtan yazar, ''Türkiye'nin 2050 yılına kadar dünyanın ilk 10 büyük ekonomisinden biri haline geleceği'' tahminine yer verdi.
Türkiye'nin halihazırda iş ve yatırım yapmak için inanılmaz fırsatlarla dolu bir ülke olduğunu vurgulayan yazar, iş gücünün yüzde 50'si 28 yaşın altında, 72 milyon nüfuslu Türkiye'nin, özellikle de İstanbul'un müthiş bir enerjiye sahip olduğunu kaydetti.
İstanbul'da bir merkez oluşturmak isteyen yabancı bir firma için, çok sayıda eğitimli gencin ''dalından kopartılmayı beklediğini'' ve ucuz iş gücü imkanı sunduğu belirtilen makalede, Türkiye'nin coğrafi ve stratejik olarak da Asya, Avrupa ve Orta doğu'nun ortasında eşsiz bir ''bağlantı noktası'' oluşturduğuna işaret etti.
Bu durumun Türkiye'de iş yapan yatırımcılara iki değişik pazara açılma şansı tanıdığına da işaret edilen makalede, bunlardan birincisinin AB ülkelerinin sofistike batı ekonomisi ve belki daha az gelişmiş ama büyümekte olan Orta doğu ve eski Sovyetler birliği ekonomileri olduğu vurgulandı.
Türkiye'nin nüfusunun yüzde 99,8'inin Müslüman olduğu, ancak Türkiye'nin bir liberal demokrasiye sahip bulunduğuna da dikkat çekilen makalede, ülkenin kapılarının bütün diğer dinlere ve inançlara açık olduğu ifade edildi.
Derginin yazısında, ''Ayrıca bizim aksimize Türkiye'de devletin borçları azaltıldı, enflasyon oranı düşürüldü ve 2001'de yaşanan krizden sonra inanılmaz bir toparlanma kaydedildi'' denildi.
Yazıda, Türkiye'de umut veren sektörlerin başında da çevre ve finansal hizmetler ile tarım ve bilgisayar teknolojisinin geldiği belirtildi.Yazıda, İngiliz yatırımcıya hedef gösterilen ikinci ülke Belçika oldu. Belçika'nın dünyanın en sıkıcı ülkelerinden biri olarak görüldüğüne işaret edilen makalede, ''Ancak iş finansal istikrara gelince, orada çok iyiler'' denildi.
Belçika'nın coğrafi olarak önemli bir konumda bulunduğu ve iyi eğitimli, dil bilen bir iş gücüne sahip olduğu da hatırlatıldı.
Son hedef ülke olarak da Panama'nın adını veren dergi, söz konusu ülkenin her ne kadar orta Amerika'da Guatemala, Kosta Rika ve El Salvador'un ardından dördüncü büyük ekonomi olarak kabul edilse de, bölgesinde en hızlı büyüyen ülke durumunda bulunduğunu bildirdi.