kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Korsan avı tezkeresi TBMM'de

AJANSLAR
Giriş Saati : 10.02.2009 17:44
Güncelleme : 10.02.2009 21:58
Yeni Haber
Meclis Genel Kurulu'nda, Türk Silahlı Kuvvetleri deniz unsurlarının Aden Körfezi, Somali karasuları ve açıkları, Arap Denizi ve mücavir bölgelerde görevlendirilmesi için hükümete 1 yıl süreyle yetki verilmesini öngören Başbakanlığın korsan avı tezkeresinin görüşmeleri başladı.

Tezkere konusunda ilk sözü hükümet adına Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül aldı.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül Aden Körfezi ve Somali karasularında, 37'si Türk olmak üzere 300'ü aşkın denizcinin rehin alındığını bildirdi. Gönül, "Bu bölgede seyreden bazı ticaret gemilerimiz ise deniz haydutlarının saldırısından tesadüfen kurtuldu. İleride benzer vakalarla karşılaşılması tehlikesi hala çok yüksektir" diye konuştu.

Meclis Genel Kurulu'nda Türk Silahlı Kuvvetleri deniz unsurlarının Aden Körfezi, Somali karasuları ve açıkları, Arap Denizi ve mücavir bölgelerde görevlendirilmesi için hükümete bir yıl süreyle yetki veren Başbakanlığın korsan avı tezkeresinin görüşmeleri devam ediyor. Hükümet adına konuşan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Aden Körfezi ve Somali karasuları ve açıklarında ticari gemilere yönelik silahlı soygun ve deniz haydutluğu eylemlerinin ciddi bir uluslar arası güvenlik sorunu haline geldiğini söyledi. Bu eylemlerin can ve mal güvenliğini tehdit etmesinin yanı sıra uluslar arası ticaret ve deniz taşımacılığını da olumsuz etkilediğini kaydeden Bakan Gönül, bu eylemlerin Türkiye'yi de yakından ilgilendirdiğini söyledi. 2008 yılı sonu itibariyle 3'ü Türkiye bağlantılı 15 gemi ve 37'si Türk olmak üzere 300'ü aşkın denizcinin rehin alındığını vurgulayan Bakan Gönül, söz konusu bölgede seyreden bazı ticaret gemilerinin ise korsanların saldırısından tesadüfen kurtulduğunu kaydetti. Benzer vakalarla bundan sonra da karşılaşılma tehlikesinin olduğunu ifade eden Gönül "Somali'de kamu düzeninin sağlanamaması, korsan, deniz haydutları ve silahlı soygun yapanların çok geniş bir deniz alanında faaliyet göstermeleri, bunların tutuklanıp, yargılanmaları konusunda karşılaşılan belirsizlikler; bu meseleyle etkin mücadele yapılmasını engellemektedir. Bu nedenle ülkemiz, sorunun vahameti ve karmaşıklığı karşısında, uluslar arası toplumun kapsamlı bir yaklaşımla, müşterek hareket etmesini, tekrardan kaçınan, uluslar arası etkin önlemlerin alınması, uygulanması gerektiği görüşündedir. Zira hiçbir ülke, tek başına bu sorunla başedecek imkan ve yeteneğe sahip olmadığı anlaşılmıştır." diye konuştu.

Bugüne kadar BM Güvenlik Konseyi'nin geçen yıl konuyla ilgili 5 karar kabul ettiğini ve uluslar arası topluma yakın işbirliği ve eşgüdüm çağrısında bulunulduğunu söyleyen Bakan Gönül, AB'nin, bölgede 8 Aralık 2008'de bir deniz operasyonu başlatmayı kararlaştırdığını ABD, Rusya, Çin, Hindistan, Japonya, Malezya, Kore ve Avustralya'ya ait askeri gemilerin de bölgede bulunduğunu kaydetti. 18 Aralık 2008 tarihinde BM Güvenlik Konseyi'nde ABD öncülüğünde 8 Ocak 2009' da birleşik görev kuvvetinin kurulmasının kararlaştırıldığını ifade eden Gönül "Askeri makamlarımız ve ilgili kurumlarımızla yapılan istişare ve değerlendirmeler sonucunda Hükümetimiz, vatandaşlarımızın can ve mal emniyetinin sağlanması, ulusal çıkarlarımızın korunması ve bu bağlamda uluslararası ticari faaliyetlerimizin güvence altına alınmasına katkıda bulunmak amacıyla hava unsuru destekli bir firkateynimizden oluşacak, deniz kuvvetleri unsurlarımızın bölgede görevlendirilmesinin uygun olacağını değerlendirmiştir. Böyle bir görevlendirme aynı zamanda Güvenlik Konseyi geçici üyeliğimizin yüklediği sorumluluklara da paralel olarak, bu alanda yürütülen uluslar arası gayretlere daha aktif şekilde katkıda bulunmamızı sağlayacaktır.''diye konuştu.