kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
GÜL’LE ABBAS TOPLANTIDAN EL ELE ÇIKTI Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çankaya Köşkü’nde görüştü. Görüşme sonrası Abbas’la Gül ortak basın toplantısı yaptı.

Abbas'tan Hamas'a: FKÖ'den vazgeçme

ANKARA
07.02.2009
Yeni bir yapı altında örgütlenilmesini isteyen Hamas lideri Meşal'e, Filistin Devlet Başkanı Abbas, Ankara'da yanıt verdi: "FKÖ'yü yıkmak ya da başka bir örgüt kurmak cinayettir"..
Filistin halkının mücadelesinin simgesi haline gelen Filistin Kurtuluş Örgütü'nde (FKÖ) temsil edilmediği için yeni bir örgüt kurulmasını isteyen Hamas Lideri Halid Meşal'e, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas Ankara'dan yanıt verdi: "FKÖ'yü yıkmak ya da başka bir örgüt kurmak cinayettir. FKÖ Filistinlilerin manevi evidir. Yıkılması kabul edilemez. Önce Hamas, FKÖ'nün tüzüğünü kabul etsin." Avrupa turunun ardından Ortadoğu sorununda aktif rol oynayan Ankara'ya gelen Abbas, dün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bir araya geldi. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, önceki gün akşam yemeğinde "Filistin yönetiminde acilen uzlaşı sağlanmalı mesajı verdiği Abbas'a önce TBMM Başkanı Köksal toptan ardından da Gül aynı mesajı tekrarladı: "Birinci öncelik Filistin'de uzlaşı hükümetinin kurulmasıdır. Gün, hiç kimsenin birbirini suçlamaya fırsat vermeden birlik ve beraberlik içerisinde olması gereken gündür." Resmi görüşmelerin ardından düzenlenen basın toplantısında Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin Filistin'in içişlerine karışamayacağını da vurgularken Hamas ve El Fetih arasındaki yönetim ayrılığının biran önce giderilmesi gerektiğine de işaret etti. Gül görüşmelerde Hamas'ın yönetimden dışlanmaması gerektiğini ve hem yönetimde hem de FKÖ'de temsil edilmesinin önemli olduğunu belirtti. Abbas ise, "Birlik hükümeti çok önemli, yeter ki bize kuşatma getirmesin" diyerek Hamas'ın katılacağı bir yönetim altında İsrail'in abluka ve ambargosunun artacağını savundu.

TÜRKİYE'YE ÖVGÜ
Geçtiğimiz hafta Abu Dabi'deki Arap ülkelerinin, "Arap olmayanlar bizim meselemize zarar veriyor" açıklamasına imza atan Abbas, Ankara'ya övgü yağdırdı: "Türkiye'nin gizli ajandası yok. Biz biliyoruz ki amacı barışı gerçekleştirmek ve Filistin topraklarını geri almak. Türkiye, Arap Barış Planı'nı desteklemekte. Biz bundan memnunuz ve girişimlerinin sürmesini istiyoruz." Abbas, Gül'ü de Filistin'i ziyaret etmeye çağırdı. Abbas, Köşk'ün ardından Ankara'daki Arap ülkelerinin Büyükelçileri ile bir araya geldi. Gül de yeni ABD yönetiminin Orta Doğu sorununa yaklaşımından memnun olduklarını belirtti. Gül, Obama'nın Orta Doğu Temsilcisi George Mitchell'in, ertelenen Türkiye ziyaretiyle ilgili, "Gelmek istediği gün benimle, Başbakan ile ve Dışişleri Bakanı ile aynı gün görüşmek istedi. Ama üçümüz aynı gün Ankara'da olamadık" dedi.