Giriş Saati : 31.01.2009 15:31 Güncelleme : 31.01.2009 23:26
ABD Başkanı George Bush'a ayakkabı fırlatılmasının anısına Irak'ın idam edilen devrik lideri Saddam Hüseyin'in memleketi Tikrit'e dikilen ayakkabı heykeli, açıldıktan bir gün sonra kaldırıldı.
Üzerinde Bush'a ayakkabı fırlatan gazeteci Muntazar El Zeydi'ye hitaben bir şiir de bulunan heykelin, Bağdat yönetimi tarafından kaldırılmasının istendiği belirtildi. Tikrit'in bağlı olduğu Süleymaniye vilayeti yetkilileri, Bağdat'tan gelen talep üzerine kaldırdıkları heykeli kontrol etmek üzere bir grup polisin de gelerek incelemede bulunduklarını açıkladı. Uzunluğu 3,5 metre olan heykel, Tikrit Yetimhanesi'nin bahçesine dikilmişti.
ABD eski Başkanı George Bush'un geçtiğimiz ay Irak'a gerçekleştirdiği ziyarette gazeteci Muntazar El Zeydi'nin kendisini ayakkabı fırlatması, 2008'in en önemli olaylarından biri olmuştu. Olayın ardından Zeydi tutuklanırken, Arap dünyasında protesto gösterileri düzenlenmiş, internette Bush'a ayakkabı fırlatma oyunları türemiş ve hatta olay Irak Meclis Başkanı'nın istifa etmesine netice verecek şekilde büyümüştü.
Bağdatlı sanatçı Leyt El Amari'nin de bakır ve cam elyafı (fiberglas) kullanarak yaptığı ayakkabı heykeli, geçtiğimiz Perşembe günü Tikrit'te açılmıştı. Amari, bir kanepe büyüklüğündeki heykeli Irak halkının gururuna bir saygı ifadesi olarak bu heykeli yaptığını açıklamıştı. Heykelin üstünde ayrıca gazeteci Zeydi'ye hitaben bir şiir bulunuyordu. 3,5 metre uzunluğundaki anıtın üzerinde bulunan ayakkabının ise uzunluğunun 2,5, genişliğinin ise 1,5 metre olduğu açıklanmıştı.
Selahattin vilayeti Vali Yardımcısı Abdullah Cabara, "Kimsenin devlet binalarını ve tesislerini siyasi amaçlarla kullanmasına izin vermeyeceğiz" dedi.
Heykelin bulunduğu Tikrit Yetimhanesi Müdürü Faten Abdülkadir Nasiri ise 5 bin dolara mâl olan ve 15 günde hazırlanan heykelin yapımında yetim çocukların da Amiri'ye yardım ettiklerini açıkladı. Nasiri, "Heykelin yapımına yardım eden çocuklar, Bush'un savaşının yetim bıraktığı çocuklar. Ayakkabı anıtı, gelecek nesiller için bir gazetecinin yaptığı kahramanca hareketin hatırlanması için bir hediyedir." dedi.
Yabancı bir devlet başkanına saldırı düzenlemekle suçlanan ve tutukluluk hali süren Zeydi'nin davası, avukatının suçlamaları düşürme talebi iletmesi üzerine ertelenmişti. Zeydi, Arap ve Müslüman dünyasında ise kahraman olarak karşılanmıştı.
Geçtiğimiz ay 30 yaşına basan Zeydi'nin çalıştığı El Bağdadiye kanalı ise ekranın üst köşesinde sürekli olarak, Zeydi'nin kaç gündür tutuklu olduğunu gösteren bir simge bulunduruyor.