kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Ocak 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"PKK'ya karşı bilgi paylaşımı sürecek"

CİHAN
Giriş Saati : 28.01.2009 09:30
Güncelleme : 28.01.2009 23:54
Yeni Haber
Geçtiğimiz yıl olduğu gibi önümüzdeki dönemde de PKK terör örgütüne karşı Türkiye ile ABD arasında bilgi paylaşımı devam edecek. ABD Genelkurmay başkanı Oramiral Mike Mullen, Obama döneminde de iki ülkenin silahlı kuvvetleri arasında terör örgütü PKK'ya karşı istihbarat paylaşımının devam edeceğini söyledi.

Mullen'in Washington'da Yabancı Basın Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısına aynı kurumun New York ofisinde bulunan gazeteciler de telekonferans aracılığı ile katıldı. Genelkurmay Başkanı Mullen, Barack Obama döneminde Irak, Afganistan ve Guantanamo ile ilgili yabancı basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin "PKK ile mücadele de Türk Silahlı Kuvvetleri'yle işbirliğiniz olacak mı?" yönündeki soruya Mullen, "Benim (Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ) Başbuğ ile ilişkim ve iki ülke silahlı kuvvetleri arasındaki ilişkiler, on yıllardır büyük önem verdiğimiz ilişkiler. Bu ilişkiler konusunda yakın zamanlarda çok çalıştık ve bu ilişkiye çok olumlu bakıyorum" dedi. Mullen ayrıca, "Geçen yılın çok büyük bölümünde Türkiye ile yaptıklarımız çerçevesinde özellikle istihbarat paylaşımına odaklanmamız çok önemliydi. Bunun sürmeyeceğine dair hiçbir belirti görmüyorum" diye konuştu.

"IRAK'TAN OBAMA'NIN TAAHHÜT ETTİĞİ SÜREDE ÇIKACAĞIZ"

Obama ile bir araya geldiklerini aktaran Mullen, Başkan'ın kendilerine seçim sürecinde vaat ettiği üzere belirlediği tarihte Irak'tan Amerikan askerlerinin çekileceğini aktardı.

Mullen, "Irak'tan 16 ayda Amerikan askerinin çekilmesi kararını Başkan Obama aldı. Bizim işimiz, bu kararı en iyi şekilde yerine getirmektir" diye konuştu. Genelkurmay Başkanı aynı ifadeyi Guantanamo içinde dile getirirken, hapishanenin 12 ay sonunda kapatılacağını vurguladı.

"AFGANİSTAN İÇİN DAHA FAZLA İŞBİRLİĞİ ŞART"

NATO üyesi ülkelerden Afganistan'da daha fazla işbirliği beklediklerini kaydeden Mullen, bu ülkenin yeniden kalkınmasının sadece güvenlikle sorununun çözülmesiyle olmayacağını anlattı.

Ekonomik kalkınmanın ve demokratik bir şekilde politik sürecin devamının önemine vurgu yapan Genelkurmay Başkanı Mullen, Afganistan sorununun ABD için büyük önem arz ettiğini açıkladı.

Dışişleri eski bakan yardımcısı Richard Holbrooke'nin atanmasına dikkat çeken Mullen, Pakistan ile özellikle sınır bölgesinde daha koordineli işbirliği kurulmasını umut ettiğini söyledi.