İLİŞKİLİ HABERLER
Bıyık modası herkesi esir aldı
Bıyık modası herkesi esir aldı
YAPRAK ARAS ŞAHİNBAŞ
24.01.2009
Hollywood'da gördüğümüz 'bıyık akımı' henüz sokağa inmedi. İnip inmeyeceğini belirleyecek şey ise ekonominin seyri ve Oscar ödülleri!..
Uzun zamandır görmediğim bir arkadaşımla karşılaştım geçenlerde. Tanıyamadım ilk bakışta. Bebek yüzüne hiç yakışmayan bir şeyler vardı dudaklarının hemen üzerinde. Biraz Tom Selleck'vari, biraz da '70'li yılların pornocusu' klişesini andıran, orta karar bir bıyık bırakmıştı. Hayır; gazetelerde yazılıp çizilen 'bıyık modası'na uyum sağlamak değildi derdi. 35'ine vardığı halde küçük göstermekten şikayetçiydi. Bıyıkları onu 'adam' yapıyor, iş hayatında ciddiye alınmasını sağlıyordu. Journal of Nonverbal Behavior'da yayımlanan bir makaleye göre erkekler sadece yaşlarını büyütmek için değil, 'eş bulamadıklarında' da sakal-bıyık bırakıyormuş. Sevgililerini, karılarını aldatan erkekler ise, bir şey saklamak istemediklerini ispatlarcasına daha sık tıraş oluyormuş. Genel kanı ise, yüzü tüylü erkeklerin daha 'güvenilir' bulunduğu yönünde. Sözüm 'meclisten' dışarı tabii. Özellikle Batı toplumlarında sakallı veya bıyıklı politikacılar, güven uyandırmıyor.
EN ÇOK KRİZDE UZATILIR
Son zamanlarda Hollywood kaynaklı bir 'bıyık akımı' olduğunu inkar edemeyeceğim. Brad Pitt Tarantino'nun Inglorious Basterds filmi, Jude Law Sherlock Holmes, James Franco da Milk için bırakmış olsa da, çekimlerin tamamlanmasının üzerinden aylar geçmesine rağmen traş olmamaları, medyayı 'Bıyık geri mi döndü?' tartışmalarına itiyor. Oysa bıyıklar, gençler ve müzisyenler tarafından çok önceden keşfedilmişti zaten. The Killers grubunun solisti Brandon Flowers geçen yıl bıraktığı bıyığını keseli aylar oldu. Çilekeş'in elemanları da Brad Pitt'ten çok daha önce bıyıklanmıştı. Hoşunuza gitsin ya da gitmesin; geleneksel Türk erkeği denince akla gelen ilk şeylerden biridir, bıyık. Gillette'in pazarlama koordinatörü İhsan Karagöz de, bir röportajında bunu doğrulamış zaten; Türkler dünya ortalamasının hayli altında, haftada 2-3 kez traş oluyormuş. Bu coğrafyadaki bıyık tutkusunu tarihi ve kültürel nedenlerin yanı sıra ekonomiye de bağlamak mümkün aslında. Trend uzmanı Marian Salzman, ekonomik darboğazlar sırasında erkeklerin 'daha erkek' görünmek için sakalbıyık bırakmaya başladığını söylüyor ve önümüzdeki günlerde daha çok kişinin bu akıma uyum sağlayacağını öngörüyor.
ENSTİTÜSÜ BİLE VAR!
1970'lerde çok moda olan bıyıklar, Salzman'ın dediği gibi ya ekonomik kriz nedeniyle yaygınlaşacak, ya da Gus Van Sant'ın 8 dalda Oscar adayı olan Milk filminin etkisiyle. İkisi de olmazsa, üzülmeyin. Amerikan Bıyık Enstitüsü (www.americanmustacheinstitute.org) bu uğurda çalışmaya devam edecek: "Bıyık ayrımcılığına karşı, bıyık kültürünün yaygınlaşması ve bıyıklı erkeklerin haklarının savunulması" için!
İLİŞKİLİ HABERLER
Bıyık modası herkesi esir aldı
Yayın tarihi: 25 Ocak 2009, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/01/25/pz/haber,44DD9F5964F042629DB3A947CFFCB8FB.html
Tüm hakları saklıdır.