Süryani çocuklar, mumlarını kilisedeki tarihi mangaldan yakıyor.
İLİŞKİLİ HABERLER
Mor Gabriel'de Yaldo kutlaması
Mor Gabriel'de Yaldo kutlaması
Midyat'taki 1600 yıllık Mor Gabriel Manastırı komşu köylerin dava tehdidi altında. Süryanilerin Yaldo (Doğuş) bayramı bu sene bu tedirginlikle kutlandı..
Mezopotamya'nın en eski halkı, dünyanın ilk Hıristiyan ulusu, Hz. İsa'nın dilini konuşan tek ulus olan Süryaniler giderek azalan nüfuslarına rağmen, kadim geleneklerini sürdürüyor. Süryani cemaatinin Hz. İsa'nın doğumunu kutladıkları Yaldo bayramında, Midyat'taki Süryaniler bir yandan Mor Gabriel'e açılan davaları düşünürken, bir yandan da kendileri için 'yeni bir hayat' anlamına gelen bayramlarını en güzel şekilde kutladı.
1611 yıllık manastırlarına yönelik işgallere karşı hukuksal olarak mücadele eden Süryani cemaati, komşu köylerin işgal davalarına dair soruları akıllarından çıkarmadan, nakışlı beyaz mermerle döşedikleri Midyat'taki Mor Gabriel manastırını doldurdu. Her yıl 25 Aralık'ta kutlanan Yaldo bayramı, Süryani inancında 'doğuş' anlamına geliyor ve Hz. İsa'nın doğumunu sembolize ediyor. Mor Gabriel Manastırı'nda yaşayan ve şimdiye kadar bölgeye verdiği hizmetlerle tanınan Metropolit (Patrikten sonra gelen din adamı) Timotheos Samuel Aktaş tarafından yönetilen ayin için sabahın 05.00'inde manastırı dolduran kadınerkek, yaşlı-genç, zengin-fakir Süryaniler en güzel giysilerini giydiler o gün. Eski Ahit (Tevrat) ile Yeni Ahit (İncil) arasında bir geçiş noktası olan Yaldo bayramında, insanların bir hayattan başka bir hayata geçtiğine inanılıyor. 'Küçük bayram' ya da 'Şeker bayramı' olarak da nitelendirilen Yaldo'dan önce 10 günlük bir perhiz yapıyor Süryaniler ve bu 10 günde hiçbir hayvansal gıda tüketmiyor. Metropolit Aktaş, cemaat odasında bayramlaşma sırasında neden geldiğimizi ve Süryani kültürünü de öne çıkaran bir haber yapmak istediğimizi duyunca, "Ne kültürü, baksanıza her şeyi yok ediyorlar," diye sürdürdü sözünü. Şeker ve mırra'nın ikram edildiği bayramlaşmanın ilk turundan sonra, metropolit ve yardımcılarıyla yan binadaki kahvaltı masasına geçtiğimizde Midyatlı metropolit Timotheos Samuel Aktaş'ın davalardan sonra başlayan uykusuz gecelerinden haberdar olduk. 24 senedir metropolit olan ve yaklaşık 50 senelik din adamlığı süresince din ayrımı yapmaksızın, bölge insanlarına yardım için didinen bir bölge insanı Aktaş. Yardım ettiği kesimler arasında Müslümanlar da önemli bir çoğunluğu teşkil ediyor. Hatta şu an mahkemelik oldukları Yayvantepe köyünün camiinin yapımına bile katkısı olmuş. Kimi zaman su göndertmiş, kimi zaman çimento, kimi zaman da manastırın traktörlü kepçesini. Caminin etrafının pisliklerle dolması ve köylülerin tek başına temizleyemeyeceklerini söyleyip manastırdan yardım istemelerini bile kırmamış, manastır görevlilerini üç günlüğüne caminin etrafını temizlemeleri için görevlendirmiş.
İLK HIRİSTİYAN HALK
Kuryakos Ergün, Süryanilerin Hıristiyanlıktaki yerini şöyle anlatıyor: "Biz Hıristiyanlığı ilk kabul eden milletiz. Hıristiyanlık Kudüs'ten sonra Antakya'ya geliyor, sonra da bizim Turabdin dediğimiz bu bölgeye.
Turabdin kelime anlamı olarak 'Allah'a tapanların dağı' anlamına gelir.
Süryaniler, Hıristiyanlığı kabul ettikten sonra yayıyorlar. Bizim eski kayıtlarımızda 'Süryani Kadim' tabiri vardır. Kadim, 'en öncelikli' anlamına geliyor. İbadet dilimiz ve şu an konuştuğumuz dil, Hz.
İsa'nın, annesinin ve 12 havarisinin konuştuğu dildir. Dilimiz İsa'dan önce de vardı ve geçmişi ta Sümerlere kadar uzanıyor. Biz Süryaniler yaklaşık beş bin yıldır Mezopotamya'da yaşıyoruz. Avrupa ülkelerinde bizimki gibi kültürleri yaşatmak için devlet fon bile sağlıyor.
Halbuki biz binlerce senedir buradayız, ama bir milletvekilimiz yok, bir memurumuz yok. Avrupa'daki geçmişimiz sadece 40-50 sene. Orada futbol takımımız, milletvekillerimiz var, hatta geçen dönem bir bakanımız bile vardı."
İLİŞKİLİ HABERLER
Mor Gabriel'de Yaldo kutlaması
Yayın tarihi: 28 Aralık 2008, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/12/28/pz/haber,918238368105483BAC4AC49E960D9579.html
Tüm hakları saklıdır.