kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Asgari ücrette gözler Turk-İş'te

Giriş Saati : 23.12.2008 11:04
Güncelleme : 23.12.2008 17:26
Yeni Haber
Asgari ücret görüşmelerinde sona gelinirken, Türk-İş'in 25 Aralık Perşembe günü yapılacak toplantıda göstereceği tavır önem kazandı.

Masadan çekilme seçeneğini gündeminde tutan Türk-İş, net asgari ücretin tespitinde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından belirlenen 720 YTL'nin baz alınmasını, enflasyon beklentisi ve büyümeden verilecek pay konularının müzakere edilmesini istiyor.

Alınan bilgiye göre, asgari ücret görüşmelerinin üçüncü oturumunda kamu kesimi ve TİSK temsilcileri TÜİK'in tespitini dikkate alacaklarını ancak bu tespitin tek başına değerlendirme konusu olamayacağını ifade etti.

Türk-İş temsilcileri ise asgari ücret tespitinde geçim şartları ve ekonomik durumun dikkate alınmasını önerdi. TÜİK'in belirlediği asgari ücret tutarının pazarlık konusu edilmesinin doğru olmayacağını belirten Türk-İş temsilcileri, net asgari ücretin tespitinde TÜİK tarafından bilimsel esaslarla belirlenen 720 YTL'nin baz alınmasını, enflasyon beklentisi ve büyümeden verilecek pay konularının müzakereye açık olduğunu ve pazarlığın bu konularda yapılabileceğini dile getirdi.

Toplantıda, Türk-İş'in bundan sonraki süreçte izleyeceği tavrı merak eden taraflar, konfederasyonun görüşmelerden çekilip çekilmeyeceğini sordu. TİSK temsilcileri, Türk-İş'in komisyondan çekilmesinin başka oluşumlara yol açabileceğini savunarak, komisyon kararı benimsenmese bile konfederasyonun görüşmelerden çekilmemesi gerektiğini belirtti.

''OLDU BİTTİNİN İÇİNDE OLMAYACAĞIZ''

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nihat Yurdakul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, asgari ücret konusunda kendileri için son rakamın TÜİK'in belirlediği miktar olduğunu söyledi.

Görüşmelerin olumlu sonuçlanması için önce tarafların bu noktaya yaklaşma konusunda bir yaklaşım göstemesi gerektiğini vurgulayan Yurdakul, şunları kaydetti:
''Bu rakama gelme konusunda bugüne kadar bir yaklaşım olamadı. Geçmişte izlenen tavrı sürdürmek ve asgari ücreti oldu bittiye getirmek istiyorlar. Biz bu oldu bittinin içinde olmayacağız. Son toplantıya gidip gitmeyeceğimize diğer taraflar karar verecek. Söylediğimiz yönde bir yaklaşım olursa, sonuna kadar görüşmelerde varız. Ama Hükümet 10 milyon asgari ücretliyi görmezden gelerek işverenle hareket ederse, bunun sorumluluğu kendilerine ait olur.''

TÜRK-İŞ'TEN ''AÇLIK-YOKSULLUK'' HESABI

Öte yandan Türk-İş'in hesaplamasına göre, asgari ücret açlık sınırına 20, yoksulluk sınırına 6 gün yetiyor. En düşük emekli aylığı ise açlık sınırını 19, yoksulluk sınırını 6 gün karşılıyor.

Alınan bilgiye göre, konfederasyon, asgari ücret ve emekli aylıklarının açlık ve yoksulluk sınırıyla karşılaştırıldığı bir araştırma yaptı.

Araştırmada, asgari ücret, en düşük SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emekli aylıklarının, konfederasyon tarafından geçen ay 738,07 YTL olarak belirlenen açlık sınırı ile 2 bin 404,14 YTL olarak tespit edilen yoksulluk sınırını karşılama süreleri hesaplandı.

Araştırmaya göre, kasım ayında asgari geçim indirimi dahil 503,26 YTL olan net asgari ücret açlık sınırının yüzde 68'ine, yoksulluk sınırının yüzde 21'ine karşılık geliyor. Bu durumda asgari ücret açlık sınırına 20 gün, yoksulluk sınırına 6 gün yetiyor.

Aynı zamanda en düşük emekli aylığı olan ve 467,15 YTL'ye karşılık gelen en düşük Bağ-Kur emekli aylığı açlık sınırının yüzde 63'ünü, yoksulluk sınırının ise yüzde 19'unu karşılıyor. En düşük Bağ-Kur emekli aylığı açlık sınırının 19 gününe, yoksulluk sınırının ise 6 gününe denk geliyor.
En düşük işçi emeklisi maaşı olan 598,08 YTL, açlık sınırının yüzde 81'ine yoksulluk sınırının yüzde 25'ine karşılık geliyor. Bu miktar açlık sınırına 24 gün, yoksulluk sınırına 7 gün yetiyor.

Türk-İş'in belirlediği açlık-yoksulluk sınırına göre en iyi durumda olan emekli grubu ise memur emeklileri. Memur emeklilerinin 761,84 YTL olan en düşük aylığı açlık sınırının üzerinde kalıyor. Memur emeklilerinin en düşük aylığı açlık sınırının yüzde 103'ünü buluyor ve tüm ayın çıkarılmasına yetiyor. En düşük memur emeklisi aylığı yoksulluk sınırının ise yüzde 32'sini karşılıyor ve 10 gün yetiyor.

''SAĞLIKSIZ VE DENGESİZ BESLENME''

Araştırmada, açlık sınırının, dört kişilik bir ailenin, sağlıklı ve dengeli beslenebilmek için gıdaya yapacağı asgari harcama tutarını tanımladığı belirtilerek, insan onuruna yaraşır düzeyde yaşam sürdürebilmek için gereken harcama tutarının ise gıda ile sınırlı olmadığı vurgulandı.

Gıda harcaması yanında giyim, konut, ulaşım ve diğer ihtiyaçlar için gerekli tutarın da ayrıca hesaplanması gerektiğine işaret edilen araştırmada, yoksulluk sınırının zorunlu ihtiyaçlar için yapılması gereken toplam harcama tutarına karşılık geldiği kaydedildi.

Dar gelirli ailelerin elde ettiği gelirin, yeterli ve dengeli beslenme için gerekli harcamaları karşılayabilecek düzeyde olmadığı belirtilen araştırmada, şu değerlendirmelere yer verildi:

''Aileler, düşük düzeydeki geliriyle beslenme ve beslenme dışı harcamaları karşılayabilmek için çeşitli malların fiyatlarını da dikkate alarak tüketim malları arasında tercihte bulunmak zorunda kalmaktadır. Çoğu zaman fiyatı yüksek olan gıda maddeleri yerine fiyatı düşük olan gıda maddelerini seçmektedir.

Bu durumda olan aileler, büyük bir olasılıkla beslenme dışı harcamalarının (kira, ulaşım, yakıt, elektrik ve benzerleri) bir kısmını da beslenme harcamalarından kısarak elde edebilmektedir. Sonuçta, gelir düzeyinin düşük ve yetersiz olması, dar gelirli kişi ve ailelerin sağlıksız ve dengesiz beslenme yapmasına yol açmaktadır.

Türk-İş tarafından hesaplanan açlık ve yoksulluk sınırı tutarları ile elde edilen gelir arasındaki fark, çalışanların içinde bulunduğu geçim sıkıntısının boyutlarını ortaya koyan önemli bir gösterge olmaktadır.''

AA