kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Aralık 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kiracıya kötü haber

Giriş Saati : 22.12.2008 10:18
Güncelleme : 22.12.2008 17:06
Yeni Haber
Yeni Borçlar Kanunu, kiracıları üzeceğe benziyor. Çünkü daha önce evsahipleri tarafından ödenen çatı, boya-badana asansör tamiratı gibi ücretler artık kontrata eklenen bir maddeyle kiracı tarafından karşılanacak. ..
TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, Türk Borçlar Kanunu Tasarısında, kiracıların; çatı, boya, badana ve diğer onarımları karşılayacağına dair bir hükmün bulunmadığını bildirdi.

TBMM'de gazetecilerin sorusu üzerine İyimaya, Türk Borçlar Kanunu Tasarısında, çatı akması veya diğer onarımlar için yapılacak harcamaların, kiracılara ait olduğuna yönelik hüküm olduğuna dair çıkan haberlere işaret
etti.

Kanunda ve tasarıda böyle bir hükmün bulunmadığını belirten İyimaya, bunların, görüştükleri tasarının yanlış yorumlanmasından kaynaklandığını kaydetti.

Bu hükümleri doğru yorumlamak için, sadece kiracının değil, kiralaya verenin sorumluluğunu da okumak gerektiğini ifade eden İyimaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Kiraya veren; kiralananın kullanımı dışında kalan yapıyla ilgili giderleri, onarımı, ayıpsız teslim edecek. Bu konuyla ilgili iki ayrı maddede hüküm var.

Kiracı; kiralananın kullanımıyla ilgili giderleri karşılayacak. Örneğin musluk bozulmuş, akmış, parkeler kabarmış, bunu kiracı ödeyecek. Kanun, kiralananın kullanımıyla ilgili giderleri, kural olarak kiracı ödemekle birlikte, -sözleşmede hüküm yoksa- sözleşmede aksine kararlaştırılabilir. O da 'bunu dahi mal sahibi ödemelidir' diye hüküm konabilir. O hüküm, kiracı lehine, komisyonun, güçlü durumda olanlar ile zayıf durumda olan arasındaki menfaat dengesini, konumu veya zayıflığı düşünerek bir bağdaştırma yapması, hukuk kuralını ona göre üretmesi mümkün. Kaldı ki o konuda karşı önerge de yok, arkadaşlar müzakerelerin yenilenmesini isteyebilirler.''

Bir gazetecinin, ''Kiracı, kullanımından kaynaklı bozuklukları ödeyecek değil mi?'' sorusuna İyimaya, ''Yapıyla olur mu? Yapıyı sağlam teslim etmek, mal sahibinin borcu'' diye karşılık verdi.
İyimaya, bir gazetecinin, ''Kiracı üzülmesin diyorsunuz yani'' sözleri üzerine, ''Katiyen'' dedi.

Bilim Kuruluna başkanlık eden İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nevzat Koç da ev sahibinin aksi sözleşmede kararlaştırılmadıkça kiralanan yerin kullanımıyla ilgili çatı onarımı, dış cephe boyası gibi yan giderlerden sorumlu olacağını belirtti. Koç, bu konuyla ilgili mevcut durumun dışında kiracılar aleyhine bir düzenlemeye tasarıda yer verilmediğini kaydetti.

EVSAHİBİ-KİRACI İLİŞKİSİ SİLBAŞTAN

İşte yeni borçlar kanununa göre kiracı-ev sahibi ilişkisinde değişen unsurlar:

* Depozito miktarı 3 aylık kira bedelini aşamayacak.
* Ev kiracıya kullanıma elverişli bir şekilde teslim edilecek.
* Tamiratlar yaptırılmazsa kiracı yaptırıp kiradan kesebilecek.
* Kiracı kirayı her ayın sonunda ödeyecek.
* Evi özenli kullanmayan, komşulara saygı göstermeyen atılacak.
* Temizlik ve bakım masrafları kiracı tarafından karşılanacak.
* Kiracılar, evsahibinin onayıyla değişiklik yapabilecek.
* Erken çıkan kiracı, kirayı ödemek zorunda kalacak.
* Kiracı, eşinin rızası olmadıkça sözleşmeyi feshedemeyecek.
* "Oğlum geldi, evden çık" mazeretinin kapsamı genişletilecek.
* Evsahibi sözleşme bitmeden 15 gün önce "evi boşaltın" diyecek.


AA