Giriş Saati : 16.12.2008 17:41 Güncelleme : 16.12.2008 22:15
Dünya Sağlık Örgütü Tütün Kontrol Program Sorumlusu Dr. Toker Ergüder, 19 Mayıs 2008 tarihinde uygulamaya konulan kapalı alanlarda sigara içme yasağının ardından, Türkiye'de, önceki yıllara göre yaklaşık 2 bin ton daha az sigara tüketildiğini açıkladı.
Sağlık Bakanlığı ile Dünya Sağlık Örgütü'nün ''Sigara Kullanımını Azaltma Bloomberg Küresel Girişimi'' adlı programı çerçevesinde düzenlenen Tütün Kontrolü Liderlik Eğitim Semineri, Kemer'de başladı. 120 kişinin katıldığı seminerde uzmanlık seviyesinde eğitimler veriliyor. 4 gün sürecek seminere Türkiye'nin çeşitli illerinden katılan liderler, seminerde aldıkları eğitimleri kendi illerinde uygulayacaklar. Seminer, 19 Mayıs 2008 tarihinde yürürlüğe giren ve kapalı alanlarda sigara içme yasağını öngören 4207 sayılı kanunun uygulanmasını arttırmayı amaçlıyor.
SİGARA, 6 AY SONRA HER YERDE YASAK
Seminere katılan Dünya Sağlık Örgütü Tütün Kontrol Program Sorumlusu Dr. Toker Ergüder, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sigaranın 19 Temmuz 2009'dan sonra lokanta, kahvehane gibi bütün kapalı alanlarda tamamen yasak olacağını hatırlatarak şunları söyledi:
''19 Mayıs 2008 tarihinde yürürlüğe giren kanunla ilgili uygulamalar, bazı işletmeler için 19 Temmuz 2009 tarihinde başlayacak. Biz de burada, bu kanunun uygulanırlığını artırmak için illerdeki tütün kontrol sorumlularını eğitiyoruz. Tütün tüketiminin yasak olduğu kapalı alanlar kamu hizmet binaları, koridorları dahil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, üretim, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel hukuk kişilerine ait olan ve birden çok kişinin girebileceği (ikamete mahsus konutlar hariç) binalar, taksi hizmeti verenler dahil olmak üzere kara yolu, demir yolu, deniz yolu ve hava yolu toplu taşıma araçları, okul öncesi eğitim kurumlarının (dershaneler, özel eğitim ve öğretim kurumları dahil olmak üzere ilk ve orta öğrenim kurumlarının kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı ve açık) alanları, özel hukuk kişilerine ait lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerdir.'' 2 BİN TON DAHA AZ SİGARA İÇİLDİ
Kapalı alanlarda sigara içilmesinin yasak olmasını öngören kanunun çıktığı tarihten itibaren, ortalama 2 bin ton daha az sigara içildiğini belirten Dr. Toker Ergüder, Türkiye'nin, dünyada en çok sigara içilen ilk 10 ülke arasında olduğuna dikkati çekti. Türkiye'de yaklaşık 17 milyon kişinin sigara içtiğini ve her yıl 100 bin kişinin sigaraya bağlı hastalıklardan dolayı hayatını kaybettiğini vurgulayan Ergüder, şunları söyledi:
''Sigara kullanıcılarının büyük bölümünü erkekler oluşturuyor. Türkiye'de her 2 erkekten biri, her 5 bayandan biri sigara içiyor. Dünya genelinde sigara içen erkek nüfusunun en çok olduğu ülkeler sıralamasında ikinci sıradayız. Yeni çıkan ve kapalı alanlarda sigara içilmesinin yasak olmasını öngören uygulamayla birlikte her yıl 300 ila 500 bin kişinin sigarayı bırakmasını bekliyoruz. Bu kanun çıktıktan sonraki yaklaşık 5-6 aylık dönemde, ortalama 2 bin ton daha az sigara içildiğini gördük. Bu gelişmeler son derece sevindirici. Amaç, bu sayıyı daha da arttırmak.''
LİGHT SİGARADA DAHA DERİN NEFES ÇEKİLİYOR
Light sigara içmekle normal sigara içmek arasında hiçbir fark olmadığının altını çizen Dr. Ergüder, sözlerini şöyle tamamladı:
''Light sigara içenler daha az zehirlenmiyor. Çünkü insan beyni ve akciğerler sigaradan nefes çekerken onu ayarlıyor. Light sigara içerken daha derin nefes çekiyorsunuz ve normal sigara ile aynı miktarda zehir almış oluyorsunuz. Fabrikalarda makinelerle yapılan ölçümlerde eşit miktarda nefes çekildiği için light sigaraların daha az zehirlediği sonucu çıkıyor ama içerken bir şey değişmiyor. Türkiye'de büyük olasılıkla 2010 yılının Ocak ayından itibaren sigara paketlerinin üzerine caydırıcı resimler konulmaya başlanacak. Bu konuyla ilgili çalışmalar hala sürüyor. Sigarayı bırakmak isteyenler mutlaka bir hekime başvurarak yardım ve destek alsınlar.''