kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kendi telefonunu dinleten hakimler!

Ali EYCE - İZMİR / SABAH
Giriş Saati : 16.12.2008 15:28
Güncelleme : 16.12.2008 22:18
Yeni Haber
İzmir'de, adliyedeki rüşvet çarkını ortaya çıkaran "Yengeç" operasyonunda tutuklanan Özel Yetkili 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Asım Korkut ile 5 gün tutuklu kalan Özel Yetkili 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nin eski vekil başkanı Erdem Yandımata'nın, 10 ay süren teknik takip sırasında, uzun dinleme listesini onaylarken, farkına varmadan kendi numaralarının dinlenmesine de izin verdikleri ortaya çıktı. Üstelik, teknik takip izinleri yenilenmesi gerektiğinden, hakimlerin aynı izni bir kez değil tam 10 kez verdikleri belirlendi.

İzmir'de Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök, özellikle organize suç örgütü liderliğiyle suçlanan bazı tutuklu sanıkların, kendisine dilekçe göndererek bazı avukatların tahliyelerini sağlama karşılığında, kendilerinden 100 bin YTL ile 1 milyon euro arasında rüşvet istendiğini bildirmesi üzerine, son yılların en büyük adli rüşvet operasyonu için harekete geçmişti. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerini avukat cüppesiyle adliye koridorlarında gezdirip, yargı içindeki rüşvet çarkının nasıl işlediğini belirlemeye çalışan savcı, polislere şüphelileri kamerayla bile takip ettirmişti.
Ancak şüphelilerin teknik takibe alınması için, mahkemeden izin gerekiyordu.

KENDİ DİNLEME İZİNLERİNİ KENDİLERİ VERDİLER

Bu izinler ise Adem Korkut'un başkanlığını yaptığı Özel Yetkili 10. Ağır Ceza Mahkemesi ile başkanı emekli olduğu için Erdem Yandımata'nın vekaleten başkan olduğu Özel Yetkili 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından veriliyordu. Ancak şüpheliler arasında bu iki mahkeme başkanı da vardı. Ama savcı Gök, dinlenmesi gereken onlarca telefonun arasına, iki mahkeme başkanının telefonlarına da ekledi. Hakimler de uzun listeyi incelemeden izni onayladı. Üstelik aylık olarak verilen bu izinler, 10 kez tekrarlanmıştı. Yani 2 hakim, farkında olmadan 10 kez kendilerinin teknik takiple dinlenmesine izin vermişti. Bu izinlerde savcı Gök, odası kendi odasının üstünde bulunan hakim Adem Korkut ile Erdem Yandımata'yı ve çoğu avukat diğer şüphelilerin telefonlarını aylarca dinletti.

GÖZALTINA ALINAN 44 KİŞİDEN 23'Ü TUTUKLU

Tüm deliller toplandığında ise "Yengeç" adı verilen operasyonun ilk ayı geçen ay yapıldı ve gözaltına alınan 20 kişiden, aralarında 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Asım Korkut'un da bulunduğu 4'ü avukat 8 kişi tutuklandı. Bir hafta sonra gerçekleştirilen operasyonun ikinci ayağında da 24 kişi gözaltına alınırken, aralarında 11 avukatın da bulunduğu 18 kişi tutuklandı. Tutuklananlar arasında operasyondan 4 ay önce emekli olan, 8. Ağır Ceza Mahkemesi Başkan Vekili Erdem Yandımata da vardı. Ancak Yandımata, avukatının bir üst mahkemeye itirazı üzerine 5 gün tutuklu kaldıktan sonra, tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi.

Teknik takip nasıl ve neye göre yapılıyor?

Teknik takip, 1999'da yürürlüğe giren 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'yla birlikte, "Çıkar amaçlı suç örgütleriyle mücadele" amacıyla Türk hukukuna girdi ve yasanın 135. ile 140. maddesiyle düzenlendi. Bu maddelerde, teknik takip "Gizlilik içinde yürütülen teknik araçla izlemenin, belirli bir süre devam eden; kişilerin hareket, ilişki veya başkalarıyla yaptıkları konuşmaların tespiti amacını güden ve çeşitli teknik cihazlar vasıtasıyla gerçekleştirilen işlemler" olarak tanımlandı.

Teknik takip için de öncelikle suç dolayısıyla yapılan bir soruşturmanın bulunması, sonra da 140. maddede sayılan suçların işlendiği hususunda kuvvetli şüphelerin bulunması ve başka surette delil elde edilememesi gerektiği belirtildi. Bu maddede ayrıca "Adam öldürme, göçmen kaçakçılığı, uyuşturucu madde imal ve ticareti, parada sahtecilik, suç işlemek amacıyla örgüt kurma, fuhuş, rüşvet ve silah kaçakçılığı gibi suçlarda" teknik izlemeye başvurulabileceği, teknik araçla izleme kararının da kural olarak hâkim tarafından, gecikmesinde sakınca bulunan istisnai hâllerde ise Cumhuriyet Savcısı tarafından alınabileceği ve 24 saat içinde hâkim onayına sunulması gerektiği, ayrıca en fazla da 2 ay kadar sürebileceği vurgulandı.

Yengeç operasyonu

Yargı içindeki son yılların en ilginç operasyonu, çete lideri olduğu iddiasıyla 101 yıla kadar hapis cezası istemiyle tutuklu olarak yargılanan Vedat Orhan Çelenk'in, savcı Murat Gök'e yazdığı bir ihbar mektubuyla başladı. Çelenk, bazı avukatların kendisini, yargılandığı 10. Ağır Ceza Mahkemesi başkanına vereceği rüşvetle tahliye ettirme teklifinde bulunduğunu öne sürüyordu. Savcı Gök, kendisinden aldığı izinle teknik takip yaptığı hakim Asım Korkut'un telefon konuşmalarında çete lideri Orhan Çelenk'in tahliyesi için anlaşma yaptığını tespit etti. Orhan Çelenk ve kardeşi Ayhan Çelenk tahliye edilince, mahkeme başkanı telefonla Orhan Çelenk'in bırakıldığı bilgisini karşı tarafa verirken, beraberinde kardeşi Ayhan Çelenk'i de "rüşvetin bonusu" olarak tahliye ettiğini söylediği bile belgelendi. Operasyonu başlatan polis rüşvet alışverişine de suçüstü yaparken, gözaltına alınan zanlılardan hakim Asım Korkut, market işleten yeğeni Mehmet Korkut, avukatlar Ahmet Erpek, Ayhan Doğan, Sadullah Kaba, İsmail Canvarol, 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nden emekli olan hakim Erdem Yandımata'nın kardeşi Halil Ercan Yandımata ve işadamı Ali Mersin tutuklandı.

Operasyonun ikinci ayağında da, aralarında geçtiğimiz dönem milletvekili adayı olan avukat Tarcan Ülük, Nuri ve Vedat Ergin kardeşlerin avukatlığını da yapan Ergün Bademci, MHP İl Başkan Yardımcısı Murat Sakal, Bayram Özcan, Metin İnan, Özgür Değirmenci, ilk operasyonda tutuklanan mahkeme başkanı Adem Korkut'un yeğeni Mehmet Korkut, Suat Aktaş, İsmail Can Varol, Mümtaz Baytekin ve Ahmet Ömer Ayçiçek'in de bulunduğu 11 avukatla, 4 ay önce emekli olan hakim Erdem Yandımata ve İzmir Sanayi ve Ticaret Eski İl Müdürü Ferruh Güneş'in de bulunduğu 24 kişi gözaltına alındı ve 18'i tutuklandı. Aralarında avukatlar Mürsel Ünlü ve Bora Ergüden ile babası emekli bir tuğgeneral olan İzmir Emniyet Müdürlüğü Eğitim Şube Müdürlüğü'nde görevli emniyet amiri Alpay Tolga Evci'nin de bulunduğu 6 kişi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Ancak üst mahkemeye yapılan itirazla, hakim Erdem Yandımata'nın da aralarında bulunduğu 3 kişi 5 gün sonra, tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi.