kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Tarihi mağara tahrip ediliyor

Giriş Saati : 16.12.2008 11:10
Güncelleme : 16.12.2008 22:15
Yeni Haber
Bingöl'de kayalara oyularak yapılan 3 katlı ve 78 odalı tarihi Zağ Mağarası, hem define arayanlar hem de mağarayı ahır ve samanlık olarak kullananlar tarafından tahrip ediliyor.

Bingöl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, Merkeze 45 kilometre uzaklıktaki Kuşburnu köyü kırsalında sarp kayalıkların oyulması sonucu oluşturulan Zağ Mağarası üç katlı ve 78 odadan oluşuyor. Murat Nehri'ne bakan tarafı yaklaşık 300 metre yükseklikte bulunan mağaranın birinci katında zahire depoları, orta katta oturma odaları, en üst katta ise iki harem odası yer alıyor.

Katlar arası geçişlerin yuvarlak bacalarla sağlandığı mağaranın en üst tarafında gözetleme kuleleri bulunuyor. Bugüne kadar hiçbir arkeolojik çalışmanın yapılmadığı mağaranın hangi dönemde, kim tarafından yapıldığı bilinmiyor.

Zağ Mağarası'nın yıllarca çevre köylerde yaşayanlar tarafından ahır ve samanlık olarak kullanıldığı, bu nedenle de birinci katta yaklaşık 15 santimetre kalınlığında hayvan gübresi birikintisi oluştuğu ifade ediliyor. Ayrıca define avcıları tarafından mağarada çok sayıda kazı yapıldığı, bu nedenle de mağaranın birçok yerinde tahribat meydana geldiği vurgulanıyor.

2009'DE MAĞARAYA YOL YAPILACAK


Bingöl Kültür ve Turizm Müdürü Şevket Boğatekin, geçmişte sit alanı ilan edilen Zağ Mağarası'na yol yapılması için 2008 yılı içerisinde İl Özel İdaresi'ne başvurduklarını ancak yolun programa alınmadığını söyledi.

Mağaranın Bingöl'ün en önemli ve en eski tarihi mekanları arasında olduğuna dikkati çeken Boğatekin, ''İl Özel İdaresi 2009 yılı programına Zağ Mağarası yolunu da alacak. Bugüne kadar mağarada araştırma yapılmadı. Önümüzdeki yıl mağaranın yolu yapılırsa biz de ilgili kurum ve kuruluşlarla birlikte mağarada çalışma başlatacağız'' dedi.

''DEVLETİMİZ LÜTFEN BU DEĞERE SAHİP ÇIKSIN''

Kuşburnu köyü muhtarı Vahap Görgülü ise Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ile Erzurum Müze Müdürlüğü'ne mağaranın korunması için dilekçe verdiğini ancak herhangi bir sonuç alamadığını kaydetti.

Kendi imkanlarıyla mağarayı korumaya çalıştıklarını ifade eden Görgülü, ''Bizim de fazla imkanımız yok. Yaklaşık 12 yıldır bu köyün muhtarıyım. Bugüne kadar defineciler dışında mağaraya gelip inceleme yapan yok. Mağaraya define aramak için gelenler büyük zarar verdi. Bazı vatandaşlarımız da mağaranın alt katına hayvanlarını koyuyor, bazıları ise burayı samanlık olarak kullanıyor'' diye konuştu.

Mağaranın birinci katında hayvan gübresi birikintisi oluştuğunu dile getiren Görgülü, ''Bu bizim değerimiz bunu korumalıyız. Devletimiz lütfen bu değere sahip çıksın. Bu mağara ilimize turist çekmek için de kullanılır. İnsanlar gelip burayı görmek isterler'' dedi.

(AA)