İLİŞKİLİ HABERLER
Etleri parça parça dondurarak saklayın
Etleri parça parça dondurarak saklayın
Kurban Bayramı'nda eve giren et miktarı genellikle çok fazla olduğu için etin bir kısmını buzdolabında saklamak gerekir.
* Etler büyük parçalar olarak değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılıp, poşet veya yağlı kağıda sarılarak derin dondurucuda saklanmalıdır.
* Dondurulmuş eti oda sıcaklığında ya da kalorifer üzerinde çözdürmeyin.
* Etin çabuk çözülmesi amacıyla uygulanan kalorifer üzerinde çözdürme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler; sağlık açısından tehlikeli sonuçları beraberinde getirebilir.
* Kullanılmak istenen et, buzdolabının alt bölümüne konulmalı ve burada çözülmesi beklenmelidir. Mikrodalgada çözdürme yöntemi de uygulanabilir.
* Kurban etlerinin hepsi hemen tüketilemeyeceğinden, saklama koşullarına mutlaka dikkat edilmelidir. Doğru saklama yöntemleri ile hem mikroorganizmaların çoğalması engellenmiş, hem de besin öğelerinin kayıpları en aza indirilmiş olur. 2-4 derecedeki buzdolabında parça etler 5-6 gün, kıyma 1-2 gün, sakatatlar ise yine 1-2 gün saklanabilir.
TUZLAMAMAK GEREKİR!
* Isı derecesi daha aşağıya düştüğü zaman, besinin bileşimindeki su donar ve uzun süre saklanabilir. Bu çeşit saklama, mikropları öldürmez fakat üremelerini önler.
* Etler derin dondurucuda - 18 derecede 3-6 ay saklanabilir. Dondurma süresi uzadıkça ette renk değişimi, etin yüzeyinde kuruma ve etin yağında oksitlenmeye bağlı olarak acıma olabilir.
* Eti uzun süre buzdolabında beklettikten sonra dondurmak, saklama süresini kısaltır. Aynı şekilde tuzun yağ oksidasyonunu hızlandırdığı, biberin yavaşlattığı bilinmektedir. Bu yüzden, dondurulacak et tuzlanmamalıdır.
* Etler pişirildikten sonra da dondurulabilir. Eti pişirmek dondurulmasını kolaylaştırır. Ancak piştikten sonra dondurulan eti, soğuk tüketmekte fayda vardır.
İLİŞKİLİ HABERLER
Etleri parça parça dondurarak saklayın
Yayın tarihi: 15 Aralık 2008, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/12/15/gny/haber,C1D81FD448174098B0BC3D8AF4120D3A.html
Tüm hakları saklıdır.