kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Diyabetlilere beslenme uyarısı

Giriş Saati : 09.12.2008 10:31
Güncelleme : 09.12.2008 16:38
Yeni Haber
Diyabet hastalarının tedavisinde çok önemli bir yer tutan doğru besin seçimi ile ilgili bilgi veren diyetisyen Gülşah Esensoy, hastalığın ilaç kullanmadan da kontrol altına alınabileceğini söyledi.

Dünyadaki en yaygın hastalıklardan biri olan diyabetle ilgili yapılan çalışmalar, Türkiye'de 6 milyon diyabet hastası olduğunu ve her yıl 250 binden fazla yeni diyabet vakasının eklendiğini ortaya koyuyor. Diyabet hastalarının en çok sıkıntı çektiği konuların başında ise beslenme geliyor. Diyabet hastalarının tedavisinde çok önemli bir yer tutan doğru besin seçimi ile ilgili bilgi veren diyetisyen Gülşah Esensoy, diyabet hastalarının beslenmelerine özen göstermeleri gerektiğini, bu şekilde çoğu zaman ilaç kullanımına gerek kalmadan hastalığın kontrol altına alınabildiğini belirtti.

Diyabette tıbbi beslenme tedavisinin önemine değinen Esensoy, "Düşük kan şekeri (hipoglisemi) ve yüksek kan şekeri (hiperglisemi), diyabetli bireyler üzerinde tahrip edici özelliklere sahiptir. Bu tahribin azaltılması için tıbbi beslenme tedavi planı uygulanmalıdır. Bu şekilde glisemik kontrol sağlanır ve kardiyovasküler hastalık riski azaltılmış olur" dedi.

Esensoy, diyabetle barışık yaşamanın altın kurallarını ise; öğün atlamamaya dikkat etmek, daha az yağlı beslenmek, sebze ve meyve gibi lifli besinler tüketmek, tuz alımını azaltmak ve yapay tatlandırıcılar kullanmamak olarak sıraladı. Diyetisyen Gülşah Esensoy, diyabetli hastaların özellikle hamur işlerinden, yağda kızartılmış veya kavrulmuş ve sos ilave edilmiş yiyeceklerden, kuruyemişlerden, tüm yağlı besinlerden, içeriği bilinmeyen hazır besinlerden, şeker, şekerli besinler ve tatlı besinler ile diyet ve light ürünlerden de kesinlikle uzak durmaları gerektiğini söyledi.

Üzerinde 'diyet' veya 'light' yazan ürünlerin temelde düşük kalorili olduğunu ve sıklıkla diyabetik ürünlerle karıştırıldığını söyleyen Esensoy, "Genellikle bu tür besinler glikoz veya şeker içerebilir, dolayısıyla bu tip ürünlerin içerikleri iyice okunmalıdır, 'diyabetiktir' ibaresi olan ürünler tercih edilmelidir" diye konuştu.

İHA