Maden ocaklarında yaşanan iş kazaları için önlemler
Giriş Saati : 09.12.2008 12:17 Güncelleme : 09.12.2008 16:38
Ölümlü kazaların yüzde 20-25'inin, yaralanmaların da yüzde 12-18'inin düşmeye bağlı geliştiği Zonguldak'taki Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) maden ocaklarında, eğimli ve dik kömür damarlarında çalışan işçilerin kaza geçirmemeleri için önlemler alınıyor.
Alınan bilgiye göre, yeni geliştirilen ergonomik (kullanışlı) madenci kemerlerinin kenarına bağlanabilen güvenlik ipinin yanı sıra kaymayan özel çizmelerin kurumda yaygınlaştırılarak kazaların önüne geçilmesi hedefleniyor.
Üretim faaliyetleri yerin 500 metreyi aşan derinliklerde sürdürülen ve 10 derece ile 90 derece arasındaki kömür damarlarında çalışılan TTK'daki zorlu koşullar, madencilerin iş kazalarıyla karşılaşma riskini artırıyor.
Çeşitli metotlarla 10 metre ile 120 metre arasındaki meyillerde çalışma faaliyetlerini yürüten madenciler, üretim yapılan alanların sadece baret lambasıyla aydınlatılmasının yanı sıra dar ve meyilli bölgeler gibi olumsuz koşullarla karşılaşıyor.
Yeraltı maden işletmeciliği çalışmaları sırasında tahkimat yapımı, kömürün nakli ve malzeme taşınması esnasında alınan tüm iş güvenliği tedbirlerine rağmen düşme, tavan kırılması, kömür ve kayaç çarpması iş kazalarına en fazla sebep olan etkenlerin başında yer alıyor.
TTK'daki iş kazalarına yönelik tespitlerde zehirleyici ve boğucu gazlar, göçük, grizu ve yangınlardan daha çok düşme ve malzeme taşımada kaynaklanan kazaların görüldüğü göz önünde bulundurularak, bu yönde önlemler alınması için çalışmalar yapılıyor.
Yeraltında madencilerin kayarak düşmemeleri için özel çizmelerin kullanılması, ip bağlanabilen ergonomik madenci kemeriyle yüksek ve eğimli yerlerde de işçilerin çalışmalarda bulunmaları amaçlanıyor.
BİREYSEL İŞ KAZALARI
TTK İş Güvenliği Uzmanı Erdinç Günay, Uluslararası Çalışma Örgütü kaynaklarına göre her yıl 250 milyon insanın iş kazalarına maruz kaldığını söyledi.
Zonguldak kömür havzasında 150 yılı aşkın süredir devam eden maden işletmeciliğinde alınan iş güvenliği tedbirlerine rağmen çarpma ve düşmeye bağlı bireysel iş kazalarının yaşandığına dikkati çeken Günay, şöyle dedi:
''İş kazalarında can kayıpları yanında ulusal servet açısından ciddi ekonomik kayıplar meydana geliyor. Madencilik sektöründe yüksekte çalışma her zaman karşımıza çıkan faaliyetler arasında yer alıyor. Müessese müdürlüklerinden sadece Kozlu'da geçen yıl meydana gelen iş kazalarının yüzde 12,5'ini düşmeye bağlı kazalar oluşturdu. Kurum genelinde 2007'de 5 ölümlü kazadan 1'i de yüksekten düşme sonucu meydana geldi. Bu da madencilikte kişisel koruyucuların önemini ortaya koymaktadır. Eldiven, çizme, bot, ocak elbisesi, gözlük ve dizlik gibi malzemelerin iş kazalarının önlenmesinde önemi büyüktür.''
KEMER VE KAYMAYAN ÇİZME
Günay, geliştirdikleri madenci bel kemerinin işçileri dışarıdan gelen darbelere karşı koruma özelliği de bulunduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:
''Kemerin kenarında ip ve halatın bağlanmasına yardımcı olan bölümler yüksekte çalışan madencilerin güvenliğini de sağlıyor. Mevcut paraşüt tipi kemerler, giyilmesi zor olduğundan ihmal edilebiliyordu. Yeni güvenlik kemeri kısa zamanda takılıp çıkarılabiliyor. Kurumda bu kemerlerin yaygınlaştırılması amaçlanıyor. Ayrıca, kaymayan tabanı bulunan çizmeler temin edilerek kayarak düşmenin de önlenmesi hedefleniyor. TTK, iş güvenliği ve işçi sağlığına büyük önem veren kurumların başında gelmektedir. İş kazalarının en aza indirilmesine yönelik önlemler alınmaya, yeni malzemeler de geliştirilmeye devam edilecektir.''