Giriş Saati : 08.12.2008 12:09 Güncelleme : 08.12.2008 18:43
Aydın'ın Germencik ilçesine bağlı Ortaklar beldesinde Necati Usta'nın 50 yıl önce bir el arabasında başlattığı çöp şiş satıcılığı, bugün yolu Germencik'ten geçen tatilcilerin müdavimliği sayesinde ilçeyi Türkiye'nin lezzet duraklarından biri haline getirdi. Eskiye nazaran talepte azalma yaşansa da, ünü ülke geneline yayılan çöp şişin tadı, İzmir-Aydın yolunu kullanan tatilcilerin vazgeçilmezleri arasında.
Ona bu tadı kazandıran ise etin saç tavada böbrek yağında pişirilmesi, közlenmiş soğan ve biber eşliğinde lavaş ekmekle servis edilmesinin yanı sıra çöp şişçilerin ilgisi.
Ortaklar beldesinde, yolun iki tarafında sıra sıra dizilen çöp şişçilerin ortak derdi, geçen yıla oranla müşterilerinin azalması. Çöp şişçiler, bu duruma rağmen müdavimleri sayesinde geleceklerine umutla bakıyor, ''İnşallah bu da geçecek. İşler düzelecek'' temennisinde bulunuyor.
''ORTAKLAR'DAKİ ÇÖP ŞİŞİN TADI HİÇBİR YERDE YOK''
''Necati'nin Yeri''nin sahibi Mahsun Arman, çöp şiş satışını ilk olarak dedesi Necati Arman'ın seyyar bir tezgahta başlattığını ve dedesi emekli olunca, 5-6 yıl önce bu iş yerini kendisinin devraldığını anlattı.
''O zamanlar dedem, tren istasyonu civarında seyyar olarak bu işi yapıyormuş. Şimdi insanlar servisi ayağına istiyor'' diyen Arman, krizden, müşteri azalması şeklinde etkilendiklerini dile getirdi.
Arman, geçen kış sezonuna göre işlerin durgun olduğuna işaret ederek, ''Bu anlamda krizden etkilendik. Ayda üç sefer uğrayan kişi bunu bire indirdi. Ama bizi bilenler, bu tattan vazgeçemeyenler gelmeye devam ediyor. İdare edip gidiyoruz'' dedi.
Yaz sezonunda özellikle cuma, cumartesi ve pazar günlerinin dolu geçtiğini kaydeden Arman, ''Yol üzerinde olduğumuz için İstanbullusu, Ankaralısı, İzmirlisi, Bodrum'a tatile gidenler buraya mutlaka uğruyor'' diye konuştu.
Arman, çöp şişin lezzetini sağlayan en büyük etkenin Aydın yöresinde yetişen süt danalar olduğunu anlatarak, çöp şiş lezzetinin sırrını şöyle özetledi:
''Aydın yöresinde yetişen danaları tercih ediyoruz. Çöp şiş için süt dananın sadece arka budunu kullanıyoruz. Bu eti doğrayıp iki gün dinlendiriyoruz. Dinlenince et kendini salıyor ve yumuşuyor. Böbrek yağıyla pişirdiğimiz için de ayrıca lezzetli oluyor. Bir de etleri dizdiğimiz çöpün en sonuna koyduğumuz bir miktar kuyruk yağını unutmamak gerekiyor tabii.''
Kasap Ahmet'in Yeri'nde garsonluk yapan Sinan Kızılyıl da şimdi Kuşadası'nda yaşayan Necati amcanın başlattığı çöp şiş satıcılığının, bugün beldedeki insanların ekmek kapısı olan bir sektöre dönüştüğünü aktardı.
Kızılyıl, geçen yıla göre müşterilerinin üçte bir oranında azaldığına işaret ederek, burada çalışan 7 kişinin kış sezonunda ancak haftalığını çıkarabildiğini, karınlarını doyurabilecek kadar para kazandıklarını aktardı. Günde ortalama 40 kişiyi ağırladıklarını ve işlerinin ''normal'' olduğunu söyleyerek iyimserliğini koruyan Kızılyıl, ''Bilen insanlarımız gelmekten vazgeçmedi. İzmir-Aydın otobanı olduğu için 10 yıl önceki gibi iyi değil işlerimiz. Ama müşterilerimiz Ortaklar'ın içindeki lezzeti hiçbir yerde bulamadıklarını söylüyor. Yolu uzatmak pahasına ağız tadı için buraya geliyorlar'' diye konuştu.