kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Aralık 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Geçim sıkıntısı bayram hediyelerini azalttı

Giriş Saati : 07.12.2008 11:36
Güncelleme : 07.12.2008 17:46
Yeni Haber
Aydın Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Mehmet Bağcı, Kurban Bayramı öncesi altın satışlarının düştüğünü söyledi.

Bağcı, yaşanan son ekonomik kriz ve altın fiyatlarının sürekli iniş çıkışlı olması nedeniyle kuyumculuk sektöründe daralma yaşandığını belirtti.

Bu yıl Aydın'da iki kuyumcunun iş yerini kapattığını, ikisinin de işlerini devrettiğini açıklayan Bağcı, yılbaşından sonra birkaç kuyumcunun daha iş yerini kapatacağı yönünde duyumlar aldıklarını söyledi.

İki yıl öncesine kadar Aydın'da yıllık 500 kilo altın hacmi varken, bugün bunun 120 kiloya kadar düştüğünü aktaran Bağcı, ''Altın satışlarımız yıldan yıla giderek daha da düşecek'' diye konuştu.

Bağcı, Kurban Bayramı'nın yaklaşması ile işlerinin biraz olsun düzelmesini umduklarını, fakat aksinin yaşandığını, bunun en büyük nedeninin yok olan gelenek ve görenekler olduğunu söyledi.

Eskiden Kurban Bayramı'nda nişanlılardan erkek tarafının kız tarafına 'nişan koçu' aldığını, koçun alnına da beşi bir yerde ya da bilezik takıldığını anımsatan Bağcı, ''Bu örf ve adetler, hayatın vermiş olduğu ekonomik sıkıntılardan dolayı yavaş yavaş kalkmaya başladı. Günümüzde yok denilecek kadar azaldı'' dedi.

Bağcı, şöyle devam etti:

''Altın satışlarımız bayram önü diye artmadı. Aksine satışlarımız düştü. Şimdi vatandaş elindeki takıyı satıyor. Sattıkları ile ya borcunu ödüyor, ya da çeşitli ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Şehirler, önceden bu kadar göç almıyordu. İnsanlar birbirini daha yakından tanıyordu. Aynı yerde, birlikte yaşadıklarından, birbirlerinin nişan ve düğünlerinde neler yaptığını görüyordu. Ama artık, şehirler büyüdü. Örf, adetler de (Ben yapmıyorum, sen yapmıyorsun, o yapmıyor) derken yok olmaya başladı. Oysa bizim örf ve adetlerimiz güzeldir. Düğün ve nişanlarda takılan takılar, bayramlarda alınan altın ve hediyeler hep birer yardımlaşma örneğidir. İnsanların geçim sıkıntısı bunları azalttı.''

ALTIN ALIRKEN BUNLARA DİKKAT

Altının güvenilir yerden alınması gerektiğinin altını çizen Bağcı, altın alırken dikkat edilecek hususları şöyle sıraladı:

''Piyasada çeşitli ayarlarda altın var. Özellikle müşteri 8 ayar altına dikkat etmeli. Dernek olarak biz 8 ayar altın satılmasına karşıyız. Çünkü müşteri 8 ayarla 14 ayarı birbirinden ayıramıyor. Bu nedenle de müşteriye çoğu zaman 14 ayar yerine 8 ayar altın satılıyor. Vatandaşlar ürünün gram fiyatına, tartım sırasında teraziye ve kullanılmış olmamasına dikkat etmeli. Kalite belgesi olan tescilli markaların ürünlerini satın almalı.''