Toplum Gönüllüleri Vakfı üyesi gençlerin yıl boyunca gerçekleştirdiği projeler, Ahmet Polat'ın 'Gençlik Halleri' sergisine konu oldu. Üniversiteli öğrenciler, okul onarırken veya çeşitli konularda bilinçlendirme çalışmaları yaparken görüntülendi..
Erzurum'da Dumlupınar İlköğretim Okulu'nu, Malatya'da Tanışık İlköğretim Okulu'nu, Nazilli'de Koyunlu Köyü İlköğretim Okulu'nu yenilediler.
Gölcük, Değirmendere ve İzmit halkını, küresel ısınma konusunda; Hasankeyf halkını, kültürel miras konusunda bilinçlendirmek için çalıştılar.
Edirne'de Tunca Barınma Evi'nin, Samsun'da İlçe Kütüphanesi'nin ve TOG Gençlik İl Merkezi'nin fiziksel koşullarını iyileştirdiler. Bunlar, Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) gönüllüsü üniversite öğrencilerinin geçtiğimiz bir yıl boyunca yaptıkları çalışmalardan sadece birkaçı.
Onlar, belli aralıklarla bir araya gelip, gerektiğinde ellerine kazma-kürek alıp, gerektiğinde ev ev dolaşarak, gittikleri yerin ihtiyaçlarına çözüm bulmaya çalışıyorlar. Türkiye'nin dört bir yanından 80 civarında genç, Mavi TOG Atak adı verilen bu kısa süreli projelerde tamamen gönüllü olarak günlerce çalışıp didiniyorlar. Diğer taraftan farklı kültürlerden gelen yaşıtlarıyla ve yerel halkla yakın ilişkiler kurup, birkaç gün neredeyse komün hayatı yaşıyorlar.
İşte bu birkaç günde neler yaptıkları veya nasıl bağlar kurdukları bir fotoğraf sergisinin konusu oldu.
Mavi Jeans'in işbirliğiyle düzenlenen bu çalışmalar, fotoğrafçı Ahmet Polat'ın karelerine yansıyan boyutlarıyla 'Gençlik Halleri' adlı sergide anlatılıyor. Hollandalı bir anne ile Türk bir babanın çocuğu olarak Hollanda'da büyümüş ve son yıllarda Türkiye'ye taşınmış olan Ahmet Polat, sekiz tane TOG Atak'a katılmış ve onların heyecanını paylaşmış. Gençlerin duygu ve düşüncelerini yansıtmanın önemini şöyle anlatıyor: "Avrupalılar Türkiye'nin nasıl bir yer olduğunu bilmiyorlar. Hatta orada yaşayan Türkler bile Türkiye'yi tanımıyor.
Uçaklarından inip, direkt köylerine gidiyorlar. Halbuki, yaşam tarzları çok değişti.
Gençler farklı düşünüyorlar. Çocukluğumdan beri etrafımdakiler bana hep, 'Senin adın niye farklı? Niye Ahmet?', 'Türk müsün?' gibi sorular sordu. Beni farklı gördüler, ayrımcılık yaptılar. Bu gibi nedenlerle kökenler üzerine çalışmak istedim. Karadeniz'den Gaziantep'e kadar gittim.
Fotoğraf benim için bir araç. Bu projeden önce de Türkiye'yi gezdim. Kendi sorularıma cevap aradım."
MÜLTECİ KAMPINDA BİRKAÇ
Gün Ahmet Polat etkilendiği bir çalışmayı ise şöyle anlatıyor: "Edirne'de mülteci kampına gittik. O kampın iyileştirilmesi için fidan dikildi, binanın içi boyandı. Kampta kalanlarla, TOG'lu çocuklar muhabbet ettiler. Aslında çok ağır bir konu.
Çünkü biri telin önünde, diğeri telin arkasında. Kaçma potansiyeli olan insanlar oldukları için dışarı çıkmalarına izin verilmiyor. Onları böyle görmek büyük bir kontrast yaratıyor. Ama onlar önyargısızlar." 5 Aralık'a kadar açık olan sergide 28 tane fotoğraf, tematik bir sırayla sergileniyor. 100'ün üzerinde fotoğraf ise slayt şov halinde gösteriliyor. Sergi, ilerleyen günlerde farklı şehirleri de dolaşacak.
Adres: Hayriye Caddesi, Cezayir Restoran Üstü, No: 16, Kat: 3, Galatasaray/Beyoğlu
Yayın tarihi: 29 Kasım 2008, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/11/29/ct/haber,5959B4FFF6A74F349BF8F3F0C08D02BC.html
Tüm hakları saklıdır.