kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

MİT, resmi yazısında kod adı İpek'i kullandı

ABDURRAHMAN ŞİMŞEK
28.11.2008
SABAH'ın "Ergenekon'un kilit ismi Tuncay Güney MİT elemanı" haberi üzerine teşkilat 1997'de ilişkisinin kesildiğini ima etti

Ancak MİT'in, Ergenekon davası savcısına gönderdiği resmi yazısında Güney kod adıyla "Tuncay Güney İpek" olarak yer aldı

SABAH'ın Ergenekon'u deşifre eden Tuncay Güney'in MİT elemanı olduğu yönündeki belgeli haberiyle ilgili açıklama yapan Milli İstihbarat Teşkilatı, kendi resmi yazılarıyla da çelişkiye düştü. Haber üzerine yapılan açıklamada Güney'in haber elemanı olmadığını, sadece 'hedef' olduğunu kaydeden MİT, ilişkisinin de 1997'de kesildiğini ima etti. Ancak MİT'ten 9 Mayıs 2008'de Ergenekon savcılığına gönderilen resmi yazıda Tuncay Güney'den kod adıyla birlikte "Tuncay Güney İpek" olarak bahsedildiği ortaya çıktı.

SAVCI ZEKERİYA ÖZ BİLGİ İSTEDİ
Ergenekon davasının başlamasına kısa bir süre kala savcı Zekeriya Öz, soruşturma sırasında elde edilen MİT antetli belgeler ve belgelerde yer alan bilgilerle ilgili olarak MİT'ten resmi bir talepte bulundu. Savcılığın 3 Nisan 2008 tarihli 2007/1536 sayılı "Çok Acele" yazısında elde edilen belgeler tek tek sayılarak MİT'ten doğrulama istendi. Savcılık yazısında MİT'te Ergenekon ile ilgili mevcut, geçmiş tarihlerde yapılmış çalışmalar ve Ergenekon'un deşifre edilmesine yarayacak bilgi ve belgelerin de gönderilmesini talep etti.

'İPEK' KODU HÂLÂ KULLANIMDA
Savcılığın bu talebi MİT tarafından gerçekten de hızlı bir şekilde yanıtlandı. MİT, 9 Mayıs 2008 tarihli, 11.010.05.051/14-16015736 sayılı cevap yazısında ilginç bir isim kullandı. Savcılık talep yazısında "Tuncay Güney" adını kullanırken MİT'in belgesinde Güney'den kod adıyla birlikte "Tuncay Güney İpek" olarak bahsedildi. MİT'in yazısında "Anılan dönemde mezkur mektup ve ekindeki CD'lerle ilgili olarak yapılan ön inceleme sonucunda Tuncay Güney İpek'in bilgisayar yedekleri olduğu iddia edilen CD'lerin bir bölümünün bazı şahıslarca kaleme alınan dergi/kitap/kitap başlığı ve makaleler (Strateji Dergisi, Aydınlık, Doğu Perinçek vb.) ile açık kaynak bilgilerinden, bir bölümünün ise kişi/kurum ve kuruluşlara ait olduğu iddia edilen dokümanlardan oluştuğu ve bilgisayar ortamında arşiv niteliğinde toplandığı izlenimi edinilmiştir" ibaresi yeraldı.