Giriş Saati : 26.11.2008 11:01 Güncelleme : 26.11.2008 17:17
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca hazırlanan ve yürütülen ''Diyarbakır, Batman, Siirt Kalkınma Projesi''nde gerçekleştirilecek kalkınma programları ile gelişmişlik farkının ortadan kaldırılması sağlanacak.
Diyarbakır, Batman, Siirt Kalkınma Projesi Genel Koordinatörü Seracettin Yüzgülen yaptığı açıklamada, sosyoekonomik gelişmişlik sıralamasında oldukça gerilerde kalan yöreler için kırsal alanda gelir düzeyinin ve yaşam kalitesinin yükseltilerek gelişmişlik farkının azaltılması, çevresel ve kültürel değerlerin korunmasının bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de öne çıkan kırsal kalkınma hedefleri olduğunu söyledi.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Uluslararası Kalkınma Fonu'nca (IFAD) 1982 yılından bu yana değişik illerde çok çeşitli projelerin uygulandığını hatırlatan Yüzgülen, son olarak IFAD'ın sağladığı kredi ile bakanlığın teknik ve mali katkıları sonucunda Diyarbakır, Batman ve Siirt'i kapsayan ''Diyarbakır, Batman, Siirt Kalkınma Projesi''nin uygulamaya başladığını belirtti.
Projenin uygulanmasına yaklaşık 7 ay önce başladıklarını ifade eden Yüzgülen, ''Bütçesi 37 milyon dolar olan bu projenin süresi 5 yıl olarak öngörülüyor. Projenin temel hedefi Diyarbakır, Batman ve Siirt'in kırsal bölgelerinde yaşayan nüfusun ekonomik ve sosyal statüsünün geliştirilmesine yardımcı olmaktır. Bu amaçla illerin potansiyelleri, ihtiyaçları ve bakanlıkça yürütülen kırsal kalkınma politikaları dikkate alınarak çeşitli programlar hazırlandı'' dedi.
KÖYLER GELİŞTİRİLECEK
Yüzgülen, ''Diyarbakır, Batman, Siirt Kalkınma'' Projesi kapsamında ''Köy Geliştirme Programı, Kırsal Ekonomik Büyüme, İstihdam için Kapasite Oluşturma ve Program Organizasyonu ve İdaresi'' programlarının uygulanacağını söyledi.
Araştırmalara göre, Türkiye'nin en geri kalmış illeri arasında belirtilen Diyarbakır, Batman ve Siirt'in aynı zamanda tarım potansiyeli en yüksek iller olduğunu belirten Yüzgülen, 5 Mart 2007 tarihinde Türkiye ile Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) arasında imzalanan bir anlaşma gereğince bu projelere başlandığını bildirdi.
Bu kapsamda hazırlanan ''Köy Geliştirme Programı'' çerçevesinde kırsal alanda altyapı çalışmaları gerçekleştirdiklerini ifade eden Yüzgülen, şunları söyledi:
''Toplam 12 köye 44 bin metrelik kanalizasyon hattı döşenmesi ile ilgili çalışmalarımız aralık ayında tamamlanıyor. Türkiye'de yeni uygulanan bir metod ile aynı zamanda doğal arıtma tesisleri de yaparak kırsal nüfusun sağlıklı bir ortamda yaşaması, su kaynaklarının ve ekolojik dengenin korunması, atık suların yeniden kazanılarak sulamada kullanılmasını hedefledik. Program kapsamında sosyal ve ekonomik altyapı iyileştirmelerinin yanı sıra tarımsal üretimin verimlilik ve karlılığına destek sağlayarak karlı yatırım fırsatlarını değerlendirmek amacıyla iletişim, eğitim ve bilgi desteği de sunulacak. Bir ürünün üretim aşamasından tüketiciye sunuluncaya kadar geçen aşamalar ile ilgili bir aksama veya sorun varsa bunu tespit ederek üretimin eksiksiz yürümesini sağlayacağız. Buna yönelik ekonomik yatırımlar veya çiftçinin kendisini geliştireceği şekilde hibe programlar hazırlanacak.''
Yüzgülen, bölgede istihdam alanları ile kalifiye eleman yönünden ciddi bir sıkıntı yaşandığını da ifade ederek, ''İstihdam için Kapasite Oluşturma'' programı kapsamında mesleki ve teknik bilgi açığını giderecek, girişimciliği yaygınlaştıracak ve kırsal alanda üretkenliğin güçlendirilmesine yönelik destek sağlayacak eğitim hizmetleri verileceğini söyledi.
Kalkınmanın sadece ekonomik yatırımlar ile çözüme kavuşturulamayacağını vurgulayan Yüzgülen, ekonomik yatırımların yanı sıra istihdam edilecek elemanların da kalifiye eleman olması gerektiğini bildirdi.
Yüzgülen, kırsal ekonomik büyüme konusunda sivil toplum kuruluşları ve meslek odaları ile görüşmeler yaptıklarını da belirterek, şunları kaydetti: ''Bu görüşmelerde bölgenin gereksinimlerini belirliyoruz. Bir komisyon oluşturarak bu sorunların çözümü için bir eylem planı hazırlayacağız. Bu eylem planı eğitim vereceğimiz kişilerin istihdamını sağlayacak projeler üretecek. Hangi ürünün üretileceği, ne miktarda üretileceği gibi konuları içeren ciddi bir eğitim çalışması yapılacak. Kırsal ekonomik büyüme konusunda çiftçi eğitim ve mesleki eğitim projelerimiz olacak. Proje kapsamında tarım il müdürlüğü personelinin de kapasitesinin geliştirilmesi söz konusu. Bu elemanların da uluslararası düzeyde yeterliliğinin olması için yabancı dil, bilgisayar ve her türlü teknik eğitimleri alması sağlanacak. Çiftçilerimize de yaşam standartlarını yükseltmeye yönelik eğitimler verilecek.''
ÖRNEK KALKINMA MODELİ
Yüzgülen, projenin uygulanacağı Diyarbakır, Batman ve Siirt için 2009 yılında 2'şer stratejik yatırım planı hazırladıklarını, uygulanacak projelerden Diyarbakır, Siirt ve Batman'daki her köyün ve bu illerde yaşayan her vatandaşın doğrudan veya dolaylı bir şekilde faydalanacağını söyledi.
Günümüzde tekstilden gıdaya kadar birçok alanda tarımsal hammaddeye ihtiyaç duyulduğunu anlatan Yüzgülen, Güneydoğu'nun tarım potansiyeli yüksek bir bölge olduğunu belirtti.
Yüzgülen, ekonomiye ciddi katkı sağlayacak bir çok ürünün bölgedeki 3 ilde yetiştirildiğini de kaydederek, şöyle dedi: ''Makarnalık buğday, kırmızı mercimek, süt, organik pamuk, Zivzik narı, Siirt fıstığı, karpuz gibi ürünlerin yanı sıra organik tarıma yönelik en uygun arazi yapısı ile de bu bölge önemli. Toprak, iklim son derece uygun. Çiftçimize de gerekli desteği vereceğiz. Gerekirse araziyi bizzat ekerek çiftçimize örnek oluşturacağız. Bölgemizin potansiyelini gün ışığına çıkaracağız. Bölgenin tarım potansiyelini ön plana çıkaracak kalkınma projeleri sayesinde geleceğin parlayan yıldızı Güneydoğu olacak. Bu üç ilde kalkınmanın sağlanacağı örnek bir model oluşturacağız.''