kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Allen Carr yöntemiyle sigara bırakma seanslarından biri.

Rakamlarla sigaranın zararları

17.10.2008
Türkiye'de 17 milyon sigara bağımlısı var. 17 milyon sigara bağımlısı yılda 100 bin ölüm, bir başka deyişle sigaradan dolayı günde 270 ölüm anlamına geliyor. Her içilen sigaranın insan ömrünü ortalama olarak 11 dakika kısalttığı kabul ediliyor. Buna göre 17 milyon kişinin 4 milyonu hayatından yedi yıl, 4 milyonu ise 22 yıl kaybederek ölecek.
Tüm kanserlerin yüzde 30'unun sebebi 'sadece' sigara. Dünya Sağlık Teşkilatı'nın (WHO) yayınladığı son rapora göre, dünya genelinde tüm ölümlerin yüzde 35'i kanserden ileri geliyor. Sigara içenlerin yüzde 50'si sigaraya bağlı hastalıklardan hayatını kaybediyor. Başka bir istatistiğe göre, tüm sigara içenlerin yüzde 10-15'i akciğer kanserinden dolayı ölüyor.
Sigara; akciğer başta olmak üzere, gırtlak, ağız, dil, mide oniki parmak, ince ve kalın bağırsak, karaciğer, cilt, göğüs (meme), rahim ve prostat kanserlerinin, göz ve beyin tümörlerinin çoğunlukla temeldeki sebebi. Günde bir paket sigara içen birinin içmeyene göre akciğer kanserine yakalanma ihtimali 20 kat fazla.
Ülkemizde sigara içen 17 milyon kişi günde 40 milyon doları, yılda 15 milyar doları sigaraya harcıyor.
Sigaranın yol açtığı hastalıkların ülkemize verdiği yıllık ekonomik zarar ise 2.72 milyar dolar. Sigara içenlerin sadece yüzde 15'i gelişmiş ülkelerde, yüzde 85'i gelişmekte olan ülkelerde yaşıyor.
Gelişmiş ülkelerde sigara içme oranları düşmesine rağmen gelişmekte olan ülkelerde bu oranlar gitgide artıyor. Tüm bu veriler ışığında sigarayı bırakmaya karar vermek yolun önemli bir kısımını aşmak anlamına geliyor.