Giriş Saati : 10.11.2008 08:32 Güncelleme : 10.11.2008 20:32
ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un, El Kaide terör örgütünün Suriye, Pakistan ve diğer ülkelerdeki militanlarına karşı 12 kadar gizli saldırı düzenlediği öne sürüldü.
New York Times gazetesinin, adları açıklanmayan 6'dan fazla askeri ve istihbarat yetkilileriyle ABD yönetiminin üst düzey politika belirleyicilerine dayanarak verdiği haberde, sözkonusu askeri operasyonlara ilişkin yetki emrini eski savunma bakanı Donanld Rumsfeld'in, ABD Başkanı George W. Bush'un onayıyla gizli olarak imzaladığını duyurdu.
Gazete, sökonusu gizli emirle, ABD ordusunun El Kaide terör örgütünün uzantılarını dünyanın neresinde olursa olsun vurma yetkisi kazandığını yazdı.
ABD ile savaş halinde olmayan ülkelere karşı operasyonlar düzenlenmesine ilişkin daha geniş çerçeveli bir emir sahibi olunduğunu ileri süren gazete, sözkonusu emre karşın yine de her bir operasyonun düzenlenmesi için ayrıca yüksek seviyeli hükümet onayı gerektiğini kaydetti.
Gazete, ABD yönetiminin üst düzey bir yetkilisinin yaptığı açıklamalara dayanarak verdiği haberde emrin, aralarında Suriye, Pakistan, Yemen, Suudi Arabistan ve diğer Basra Körfezi ülkelerinin de bulunduğu 15-20 ülkeyi El Kaide militanlarının faaliyet gösterdiklerine veya sığınak bulduklarına inanılan ülkeler olarak belirlediğini yazdı.
Üst düzey bir CIA yetkilisinin operasyonlardan birinin Pakistan'ın Bajuar bölgesinde militanlara ait olduğundan şüphelenilen bir binaya yapıldığını belirten gazete, haber kaynaklarının daha önce açıklanmayan operasyonlar hakkında ayrıntılı bilgi vermek istemediklerini ancak saldırıların Suriye, Pakistan ve diğer ülkelerde düzenlendiğini söylemekle yetindiklerini kaydetti.
Yetkililerin sözkonusu emre dayanarak İran'a yönelik hiçbir saldırı düzenlenmediğini ifade ettiklerini yazan gazete, haber kaynaklarının Amerikan güçlerinin bunun yerine İran içinde diğer gizli direktifler uyarınca keşif görevi yaptıklarını dile getirdiklerini belirtti.
Gazete, üst düzey yetkililerin, bir düzine kadar saldırının ise çok tehlikeli, diplomatik olarak sorunlu veya yetersiz delile dayalı olduğu gerekçesiye iptal edildiğini söylediklerini de kaydetti.