kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Şiş köfte patent alıyor

Giriş Saati : 07.11.2008 15:18
Güncelleme : 07.11.2008 17:24
Yeni Haber
İzmir'in Tire ilçesinin geleneksel lezzetlerinden ''Şiş Köfte''nin, coğrafi işaret kapsamına alınması amacıyla belediye tarafından Türk Patent Enstitüsü'ne (TPE) yapılan başvurunun kabul edildiği, halen devam eden yasal süreç kapsamında, 2009 yılı ilk çeyreğinde patent onayı beklendiği öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre, Adana Ticaret Odası'nın ''Adana Kebabı'' için yaptığı çalışmalardan yola çıkan Tire Belediyesi, ilçeye özgü şiş köfte lezzetini koruma altına almak amacıyla 17 Haziran'da TPE'ye başvurdu. TPE'nin iki ay sonra kabul ettiği başvuruyla ilgili itiraz sürecinin tamamlanması ve belgelerin alınması için öngörülen tarihin 30 Mart 2009 olduğu bildirildi.
Bölgesel coğrafi işaret olarak tescillenmesinden sonra Tire şiş köftesi, tezgah ve marketlerde patentli ürün olarak satılacak.

Tire Belediye Başkanı Mehmet Sıtkı İçelli yaptığı açıklamada, göreve geldiklerinden bu yana ilçenin tarihi ve kültürel değerlerini korumak için yoğun çaba sarf ettiklerini belirterek, şunları anlattı:
''Amacımız, bugünkü Tire'yi oluşturan ögeleri geleceğe taşımak. Tire, oldukça önemli bir turizm potansiyeline sahip. Bu potansiyeli oluşturan unsurlarından olan Tire şiş köftesi, yöresel mutfağımızın en önemli ve tanınmış lezzetidir. Bu müracaat ile Tire şiş köftesinin ilçe ile özdeşleşen özelliklerini ve buraya ait kültürel bir öge olduğunu tescillemek istiyoruz.''
Tire'de iş yeri bulunan şiş köfteciler ise belediyenin patent alma girişiminden son derece memnun olduklarını bildirdiler.

Mesleği babasından devralan ve 20 yıldır şiş köftecilik yapan Abdülkadir Karasu (43), ''Bu ürünümüze şimdi sahip çıkmazsak, ileride elimizden özellikleri değiştirilerek çalınır. Baklavanın Yunanlılara kaptırılması buna örnektir'' dedi.

TİRE ŞİŞ KÖFTESİ

İki kez pişirilerek hazırlanan tek köfte olan Tire şiş köftesinde yüzde 100 dana eti kullanılırken, içine, etin miktarına göre yüzde 2 oranında tuz katılıyor. Daha sonra iki kez kıyma makinesinden geçirilen et, 24 saat bekletildikten sonra yeniden kıyma makinesinde işlemden geçiyor. Demir şişlere geçirilen köfte, önce odun kömüründeki mangalda, ardından da tereyağında ya da ızgarada pişiriliyor.

AA