Ekonomik coğrafyanın yeniden şekillenmesi
Giriş Saati : 07.11.2008 11:58
Güncelleme : 07.11.2008 17:24
Dünya Bankası, uzun vadeli ekonomik büyümeyi sağlamaya yönelik en etkili politikaların, hem ülkeler içinde hem de ülkeler arasında coğrafi yoğunlaşmayı ve ekonomik entegrasyonu kolaylaştıran politikalar olduğunu belirtti.
Dünya Bankası tarafından hazırlanan ''2009 Dünya Kalkınma Raporu: Ekonomik Coğrafyanın Yeniden Şekillenmesi'' başlıklı rapor yayımlandı.
Raporda, dünyanın en yoksul ve kırılgan gruplarının yararlanabilmesi için ekonomik faaliyetlerin coğrafi olarak dağıtılması gerektiği varsayımı sorgulandı.
Ekonomik faaliyetleri coğrafi olarak dağıtmaya çalışmanın büyümeyi engelleyebileceği ve yoksullukla mücadele konusunda çok az katkı yapacağı belirtilen raporda, ''Hızlı ve paylaşılmış büyüme için, hükümetler ekonomik entegrasyonu teşvik etmelidir ki bu da insanların, ürünlerin ve fikirlerin hareketliliği ile ilgilidir'' denildi.
Entegrasyonun, üretimin, insanların ve yoksulluğun yeri ile ilgili politika tartışmalarındaki merkezi kavram olması gerektiği vurgulanan raporda, özellikle kentleşme, bölgesel kalkınma ve küreselleşmenin yere dayalı müdahaleleri aşırı vurguladığına dikkat çekildi.
Raporda, politika tartışmalarının çerçevesini entegrasyonun tüm araçlarını içerecek şekilde yeniden oluşturduğu belirtilerek, neye ihtiyaç duyulduğunun, neyin gereksiz olduğunun ve neyin başarısız olacağının belirlenmesinde coğrafyanın büyük önem taşıdığı kaydedildi.
Bu politikaların bileşimini kalibre ederek, gelişmekte olan ülkelerin bugünün yüksek gelir düzeyine sahip ülkelerin geçmişte yaptığı gibi ekonomik coğrafyalarını yeniden şekillendirebilecekleri belirtilen raporda, gelişmekte olan ülkelerin bunu iyi bir şekilde gerçekleştirebilmeleri halinde büyümelerinin yine de dengesiz olacağı ancak kalkınmanın kapsayıcı olacağı sonucuna varıldığı bildirildi.
Dünya Bankası Kalkınma Raporu Direktörü, Avrupa ve Asya Bölgesi Baş Ekonomisti Indermit Gill ise yaptığı açıklamada, dünyanın coğrafi açıdan en dezavantajlı insanların büyümenin her yere bir anda gelmediğini çok iyi bildiklerini ifade etti.
Gill, ''Bu yoğunlaşma ile mücadele etmek zenginlikle mücadele etmekle aynı şeydir. Hükümetler, üretimin coğrafi yoğunlaşmasını kolaylaştırmalıdır. Ancak aynı zamanda temel ihtiyaçların - okul, güvenlik yollar ve kanalizasyon- sunumunu daha evrensel hale getiren politikalar olmalıdır'' dedi
Dünya Bankası Baş Ekonomisti ve Kalkınma Ekonomisi Kıdemli Başkan Yardımcısı Justin Lin de yaptığı açıklamada, sektör içi ticaretin zenginliği desteklediği Kuzey Amerika'da, Batı Avrupa'da ve Doğu Asya'da görüldüğü gibi yoğunlaşma, göç ve uzmanlaşma gibi piyasa güçlerini serbest bırakarak, geride kalmış ve önde giden yerlerin daha da yakınlaştırabileceğini kaydetti.
AA
Yayın tarihi: 7 Kasım 2008, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/11/07//haber,5CD12FEF146A443290839A564C4D076A.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.