kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Enflasyon artışının faturası vergide zamlarla ödenecek

HAZAL ATEŞ ANKARA
05.11.2008
Doğalgaz zammının yankıları sürerken, yeniden değerleme oranına bağlı olarak yeni yılda vergi, harç ve cezalar %12 artacak. En düşük motorlu taşıtın vergisi 393, pasaport harcı 163 YTL olacak..
Doğalgaza yapılan yüzde 22.5'lik zammın ardından 2009 yılında mükellefleri vergi, harç ve ceza sürprizi bekliyor. Sade vatandaşın günlük yaşamını yakından ilgilendiren Motorlu Taşıtlar Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi, pasaport, ehliyet harcı, fiş veya fatura kesmeme cezası, mahkemelere başvuru harcına kadar çok sayıda gelir kaleminde 2009 yılından itibaren yüzde 12 oranında zam yapılacak.

VERGİ OTOMATİK ARTACAK
Bazı vergi ve harçlar ile cezalar her yıl başında yeniden değerleme oranı kadar otomatik olarak artıyor. Yeniden değerleme oranı ise her yıl ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ortalama üretici fiyatları artışına göre belirleniyor. 2008 başında yeniden değerleme oranı yüzde 7.2 olmuş, vergi, harç ve cezalar bu oranda artırılmıştı. Yasalarda Bakanlar Kurulu'na bu tutarda değişiklik yapma yetkisi tanınıyor. Önceki gün açıklanan enflasyon rakamları ile bu yılın yeniden değerleme oranı yüzde 12 olarak netleşti. Böylece, vergi ve harçlara yılbaşından itibaren yüzde 12 zam yapılmasının da yolu açıldı. Yasa gereği, Emlak Vergisi'ne tabi değerlerdeki artış oranı ise (yeniden değerleme oranının yarısı kadar) yüzde 6 olacak.

HARÇ FATURASI KABARDI
2009 yılında bir yıl süreli pasaport alacaklar 163.8 YTL ödeyecek. Alkollü araç kullananlar 538 YTL, ehliyetsiz araç kullananlar 265 YTL, kırmızı ışıkta geçenler 129 YTL olacak. 2009 yılında araç muayenelerinde alınacak harç tutarları da artırıldı. Otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römorkun teknik muayene harcı için yeni yılda 111 YTL'den, 124 YTL'ye yükselecek. Otobüs, kamyon, çekici ve tanker muayene harcı, 165 YTL, traktör, motosiklet ve motorlu bisiklet için 65 YTL olacak. Vergi cezalarına uygulanacak artışla fatura, gider pusulası, müstahsil ve serbest meslek makbuzu verilmemesi ve alınmamasının cezası 167 YTL oldu. Lise diploması için 4 , B sınıfı ehliyet için 213 YTL ödenecek. Su faturalarına dahil edilen çevre temizlik vergisi de metreküpte 10 kuruştan 20 kuruşa çıkacak.