Geçen hafta bir sanayi kuruluşunun ARGE müdürüyle sohbet ediyorduk. Bölümdeki mühendislerin, kıl dönmesi nedeniyle durmadan doktora çıktıklarını anlattı. Bilgisayar başında çalışan gencecik dahilerin en büyük derdi meğer buymuş! Ben ona ne önerdim biliyor musunuz? Dedim ki; sağlık sigortası kapsamına epilasyonu da alın ve bu gençlere daha işe başlarken kritik bölgelerde kalıcı epilasyon yaptırmalarını önerin. Bu fikir ona gayet mantıklı geldi. Kıl dönmesi yaşam kalitemizi bozan, tadımızı kaçıran, verimliliğimizi düşüren tatsız bir sorundur. Kalıcı epilasyon için gelen hastalarımın yarısından fazlası kıl dönmesinden kurtulmak isteyenlerdir.
* Kıl dönmesi ve batıklara, kadınlarda daha fazla kalça, bacak arkası, kasık, genital bölge ve koltuk altında rastlanır.
* Erkeklerde ise özellikle kuyruk sokumu ve boyunda sorun haline gelir.
* Genellikle 15-30 yaş arasında görülür.
* Kilolu ve terleyen kişilerde, kuyruk sokumunda kıl batması fazladır.
* Uzun süre ve özellikle kaykılarak oturmak, sorunun ortaya çıkmasını kolaylaştırır.
* Dar giysiler sürtünme ve terlemeyi arttırdığı için kıl batmasına zemin hazırlar.
* Kıvırcık saçlılar bu duruma daha yatkındırlar.
NEDEN OLUR? Bazen, özellikle ağda, sir ve tıraştan sonra yeniden uzamaya başlayan kıl gövdesi, derinin yüzeyine ulaşamadan gömülür ve derinin içine doğru büyümeye başlar. Deri, kıl gövdesini bir yabancı olarak algılayarak savunmaya geçer ve iltihap oluşturur. Bu sorun derinin tıraş edildiği bölgelerde (sakal, kasık, makat) daha sık karşımıza çıkar. Bazen de baş, ense ve sırttan dökülen kıllar kalçaların arasına sıkışır. Yürürken veya otururken sürtünmeye başlar. Sonra da bir matkap ucu gibi cildi deler, altına girip, orada yumaklaşır. Ardından da ciddi bir şekilde acı veren enfeksiyon gelişir. Kıl dönmesine yatkın olanların temizliğe çok dikkat etmeleri gerekir. Erkeklerin yüz ve boyun bölgesine yumuşak peeling uygulamasını hararetle tavsiye ederim. Çünkü ölü derilerin temizlenmesi, kıl dönmesini bir ölçüde önler. Cildi nemlendirmek de önemlidir. Kılların yön değiştirmesini kısmen önler.
DAHA BAŞTA ÖNLEM ALIN Kıl dönmesinin en güncel tedavilerinden biri, ters büyüyen kılların sayısını azaltan kalıcı (lazer, foto, iğneli) epilasyondur. Kıl dönmesi henüz iltihaplanmadan, daha başlangıçta iken yapılırsa, sorunun büyümesini önler. Ancak ne yazık ki, genelde bu hastalar bize kıl dönmesi kistleştikten veya leke bıraktıktan sonra gelir. Oysa bu aşamada cilt doktorunun yapabileceği fazla bir şey kalmamıştır. Kıl anatomisi bozulduğu için sorunu sadece cerrah çözebilir. Öte yandan, ameliyat olunsa da, kıl dönmesi tekrarlama ihtimali olan bir hastalıktır. Bu nedenle ameliyat yarası iyileştikten sonra bölgeye lazer epilasyon yapılması nüks ihtimalini büyük ölçüde ortadan kaldırır.
Yayın tarihi: 29 Ekim 2008, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/10/29/gny/amato.html
Tüm hakları saklıdır.