kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Paha biçilmez eser depodan çıktı

Giriş Saati : 17.10.2008 18:05
Güncelleme : 17.10.2008 19:26
Yeni Haber
Amasya Anadolu İmam Hatip Lisesi Kütüphanesi'nde bulunan bir el yazması eserin Mevlana'nın ünlü yapıtı Mesnevi'nin 564 yıllık kopyası olduğunun anlaşıldığı bildirildi.

Vali Mehmet Celalettin Lekesiz, yaptığı basın açıklamasında, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne ulaşan bir bilgi sonrasında yapılan çalışmada, Amasya Anadolu İmam Hatip Lisesi Kütüphanesi'ndeki bir el yazması üzerinde inceleme yapıldığını bildirdi.

Yapılan inceleme sonrasında kitabın 564 yıllık ve Mevlana'nın ünlü eseri Mesnevi'nin kopyası olduğunun belirlendiğini anlatan Lekesiz, ''Altın süslemeli hat ile yazılmış, Mesnevi'nin orijinal kopyası olan bu kitabı koruma altına aldık. Kitabın daha detaylı incelenmesi için de konusunda tecrübeli isimlerden oluşan bir komisyon kuruldu'' dedi.
Eserin 1444 yılında II. Murat döneminde devrinin üslubuna göre yazılmış deri ciltli bir eser olduğunu ifade eden Lekesiz, şunları kaydetti:

''Paha biçilemeyen değerlerden bir tanesi ile karşı karşıyayız. Yaklaşık 600 yıl kadar önce yazılmış bir el yazması eser. İlk incelemelere göre bu eser 1444 yılında yazılmış. II. Murat dönemine ait. Bu kitap bir Mesnevi. Mesnevi'nin yazarı Mevlana Celalettin Rumi. Fakat başka birisi kaleme aldığı için literatürde ''kopya edildi'' denir. Müstensihi (kopya eden) Ali Şaban Bin Haydar isimli bir şahıs. Baş sayfa altın süslemeli. Çok ince bir işçilikle işlenmiş. Kapakları ile birlikte 423 sayfa. Gerçekten çok iyi kalite bir kağıda yazılmış. 600 yıllık bir eser olmasına rağmen hiç kurt, güve yememiş. Kitabın daha detay bilgileri için bilim adamları inceleme yapmaya başladılar.''

Vali Lekesiz, eserin söz konusu kütüphaneye ne zaman ve ne şekilde getirildiği konusunun da araştırıldığını bildirdi.

Komisyon üyesi Prof. Dr. İlter Uzel de eserin Türk ve Amasya tarihi açısından önemli olduğunu söyledi.

Kitabın bugüne kadar çok iyi korunmuş olmasına dikkat çeken Uzel, komisyon çalışmalarının ardından eserin bilgisayar ortamında kopyalanacağını belirti. Söz konusu eser İl Halk Kütüphanesi'nde diğer altın süslemeli el yazması eserlerle birlikte sergilenecek.

AA