Hamurlu ve şerbetli tatlılar, Türk mutfağının özgün lezzetleri arasında. Sütlü tatlılar ise (sağda) özellikle Ramazan'da hafif oldukları için tercih ediliyor.
İLİŞKİLİ HABERLER
Tatlı yiyelim tatlı konuşalım
Tatlı yiyelim tatlı konuşalım
Ramazan ayı boyunca sofralara konuk olan klasik tatlılarımız, en çok da şeker Bayramı'nda sofraları süsleyecek. Hem gözlere hem de damaklara hitap eden bu tatlılardan bazılarına bayram öncesi göz attık..
Türk mutfak kültüründe tatlılar, tarih boyunca hep yerini ve değerini korumuştur. Özellikle Ramazan ayı içinde de, sonunda da önemli bir yer tutarlar. Öyle ki, Ramazan Bayramı'na 'Şeker Bayramı' dedirtecek kadar... Hatta bazen iftar sonrasında veya bayram boyunca o kadar çok tüketilir ki, gören "Yıl boyunca başka hiç yemiyorlar heralde," diyebilir! Ramazan ayının en önemli tatlılarından biri, bu ayın simgelerinden biri olan güllaç. Güllaç özellikle sütlü, hafif bir tatlı olması nedeniyle, iftarda insanı rahatsız etmeden ağzını tatlandırıyor. Hazmı da daha kolay oluyor. Güllaç hemen her yemeğin üzerine rahatlıkla yenebilen bir tatlı. İster cevizlisi, ister bademlisi, ister fındıklısı... Üzerine birkaç damla da gül suyu gezdirdiniz mi, hem lezzeti hem kokusu cezbedici oluyor. Güllaç pastanelerde de satılıyor satılmasına ama evde yapılması da çok kolay bir tatlı. Yeter ki malzemesini kaliteli alın ve oranını iyi ayarlayın. Diğer sütlü tatlılar da Ramazan'da yemek için son derece ideal. Tavukgöğsü, kazandibi, muhallebi, sütlaç, keşkül... Bu tatlıların çoğu bizim kendi tatlı kültürümüze has ve özel lezzetler. Batı ülkelerinde ağırlıklı tüketilen çikolatalı tatlılara nazaran da son derece sağlıklılar. Ancak tavukgöğsü ve kazandibinin taze olmasına özellikle dikkat etmeniz gerek. Yapımında kullanılan tavuklar mutlaka günlük olmalı. O yüzden de bildiğiniz ve güvendiğiniz adreslerde bu tatlıları yemekte yarar var. Baklava ise yılın her dönemi baştacı edilen bir tatlı. Tabii bu ayda ve bayramda yeri ayrı... Cevizli, fındıklı, fıstıklı gibi klasik çeşitlerinin yanı sıra son dönemde çikolatalı, portakallı, diyet gibi çeşitleri de yapılır oldu. Ama evde açılan baklavanın yerini hiçbir şey tutmaz. Bol şerbetli ve hamurlu bir tatlı olduğu için baklavayı iftardan bir süre sonra, daha az miktarda tüketmekte fayda var.
TULUMBAYI SICAK SICAK YEMEK GEREK
Peki ya o çıtır çıtır kızarmış, bol Antep fıstıklı, tereyağlı tel kadayıfa ne demeli? Bir de tel kadayıfın künefe versiyonu var ki, evlere şenlik. Sıcacık önünüze geldikten sonra peynirini uzata uzata yememek için çok iradeli olmak gerekiyor herhalde. Hamurlu tatlı olarak tulumba da iyi bir seçenek. Daha irice yapılan Osmanlı tulumbasının iç kısmındaki yumuşak hamur ağzınızda dağılır. Kimi bu duyguyu sever ama kimi de kıtır kıtır tulumba sevdiği için küçük küçük yapılanı tercih eder. Ama tulumbayı bekletmeden, taze taze yemekte yarar var. Çünkü bekletilen tulumba yumuşar ve özelliğini kaybeder. Afyon'un meşhur kaymaklı ekmek kadayıfı da Türk mutfağının en iddialı tatlılarından biri. Ağır ve şerbetli bir tatlı olmasına karşın tam kıvamında yapılan ekmek kadayıfı mideyi rahatsız etmez. Afyon'dan her geçişte yol üzerindeki tesislerde mutlaka durulup yenilen bu tatlının artık vişnelisi de yapılıyor. Gelelim meyveli tatlılara... Mesela ayva tatlısı, üzerindeki hafif kaymakla hem göze hem damağa hitap eder. Ancak evde yapmayıp dışarıda ayva tatlısı yiyorsanız, yapay boyalarla renklendirilmemiş olmasına dikkat edin. Bir de bu tatlının da beklemişi hiç hoş olmaz, mutlaka taze taze tüketmek gerekir. Kabak tatlısı ise evde yapması en kolay tatlı seçeneği. Diğer tatlılara oranla daha az kalorili olan kabak tatlısı, Ramazan'da kilo almaktan kaçınanlar için de ideal bir lezzet. Üzerine dövülmüş ceviz koyabileceğiniz gibi kaymakla da yiyebilirsiniz. Bu bayram sağlığınız elverdiğince bu tatlılardan yiyebilirsiniz. Diyet yapanlar hafif tatlıları tercih etsin, bayramdan sonra yeni diyet programlarına başlayabilirsiniz nasılsa...
İLİŞKİLİ HABERLER
Tatlı yiyelim tatlı konuşalım
Yayın tarihi: 17 Ekim 2008, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/10/17/cm/haber,6C1C73DF711D46C18C6DB501AA271800.html
Tüm hakları saklıdır.