kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Ekim 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
Cumartesi SABAH  
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ

Çıplaklık ve utanma duygusu

Gazetede bir röportaj vardı. Oyuncu olan, sanırım başka eğitim ve işleri de bulunan genç bir hanımla yapılmıştı. Dikkatimi çeken kısmı şuydu: Kardeşiyle birbirlerinin yanında çıplak dolaşabildiklerini ve utanmadıklarını söylüyordu. Bunu söyledikten sonra da Türk normlarına belki garip geldiğini eklemişti.
Öncelikle bu durum sadece Türk normlarına değil, birçok medeniyetteki normlara aykırı.
Ayrıca da utanma duygusu, yanlış bir duygu değildir ve çocuğun gelişiminde önemli bir duygudur. Aile bireylerinin birbirlerinin yanında çıplak dolaşmaları, modernlik olarak kabul edilemez.

ÇOCUKTA CİNSELLİK

Çocuklar iki yaşına geldikten sonra kendi başlarına soyunma ve giyinmeyi öğrenmeye başlarlar. Bu da çıplak olmaktan zevk alınan başka bir dönemi beraberinde getirir. Diğer kişilerin giysilerinin altındaki görüntüsünü de merak ederler. Bu davranış normaldir.
Çocuk sürekli olarak çıplak gezmediği ve çıplak bir şekilde diğer çocuklar ile cinsel oyunlar oynamadığı sürece bu durum için endişelenmeye gerek yoktur. Çocuklar ile 'özel'in ne olduğunu konuşmak önemlidir.
Çocuğa diğer insanların önünde nelerin yapılmaması gerektiğini açıklamak iyi olacaktır. Bu açıklama, çocukların, cinselliğin özel bir şey olduğunu anlayabilecekleri bir zamanda yapılmalıdır. Ebeveynin, çocukla kendine dokunma davranışını, nerede ve ne zaman yapılıp yapılamayacağına ilişkin konuşması önemlidir. Bununla birlikte yetişkinlerin çok fazla kuralcı bir yaklaşım içerisinde olması, çocuğun vücudundan utanmasına neden olabilir. Ebeveynin çocukla aynı yatakta yatması, bu gelişimi etkiler. Bu nedenle bebeklik döneminden başlayarak çocukların ailelerinden ayrı yataklarda ve ayrı odalarda uyuması gerekir.
Çocuğunuzun cinsel bir oyun içerisinde olduğunu görürseniz, anlık tepkiler vermekten kaçının. Bunun çocuğunuzun gelişimsel döneminin sağlıklı bir parçası olduğunu hatırlayın. O sırada ona vereceğiniz tepkinin korkutucu, eleştirel olması, onda uzun dönemli sorunlara yol açabilir ve bu durum, oyunları oynamasını engellemez. Yalnızca gizliliği ve utanmayı artırır. Bu durumda öncelikle çocuğunuzun dikkatini farklı bir yöne çekmek yardımcı olacaktır. Oyun, çocuğun cinsel merakının bir parçası olduğu için, uygun bir zamanda, cinselliği anlatan, yaş grubuna özgü resimli kitaplardan faydalanarak bu merakı gidermek daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Onun arkadaşının vücuduna karşı duyduğu merakı anladığınızı, ancak artık büyük bir kız/oğlan olmaya başladığı için insanların vücutlarının başkalarıyla beraberken kapatılması gerektiğini anlatın.

İKİ YAŞA DİKKAT!

Sizin de çocuğunuz iki yaşına geldikten sonra bedeninizin size özel olduğunu gösterme biçiminiz önemlidir. Çocuğunuzu yıkamak için banyoya girdiğinizde, mutlaka üzeriniz giyinik olmalıdır. Eğer siz çocuğunuza bedeninizin size özel olduğunu ve bunu başkalarına göstermenin doğru bir davranış olmadığını gösterebilirseniz, çocuğunuzu da tacizlere açık hale gelmekten koruyabilirsiniz. Bunu sağlamanın yolu, bazı şeyleri abartmadan çocuğa öğretmektir. Siz kendi davranışlarınıza dikkat eder, bebeklikten itibaren çocuğun kendi odasında yatmasını sağlarsanız sorun çıkmayacaktır. Bedeni tanımaya çalıştığı için siz soyunurken odaya girip sizi izlemek ya da giysinizi kaldırarak bakmak isteyen çocuğa "Ayıp, terbiyesiz, ne yapıyorsun?" diye çıkışmak, onu utandırıp suçlu hissettirecektir.
Benzer şekilde bunları yapmasına izin vermek, onun nerede çıplak olunabileceğini ve bedenini nasıl sakınacağını öğrenmesini engeller. Konuyla ilgili daha fazla bilgiyi, Alfa Yayınları'ndan çıkan Çocuklarımızla Cinsellik Konusunda Nasıl Konuşalım adlı kitabımda bulabilirsiniz.