kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Haberler Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Fikstür Puan Durumu Formula 1 Pekin 2008
 
24 Saat
24 Saat

İşte Fener'in "Kurtuluş Planı"

DR. GÜRKAN KUBİLAY
Giriş Saati : 10.10.2008 10:44
Güncelleme : 10.10.2008 22:27
Yeni Haber
Sağ tarafa Mehmet Topuz, ileriye ise Sercan, mutlaka transfer edilmeli. Maldonado ve Josico'nun bu takımda işi yok. Peki bu ikinci yabancı giderse kim gelmeli? De Jong, Frings, Cana ve Fabricio olabilir.

Fenerbahçe'ye bir müthiş öneri daha! Bu ismi bir kenara yazın: Carioca!.. Çok maçını seyrettim, ona kefilim!


1- ARAGONES İLE BU İŞ YÜRÜMEK ZORUNDA
Evet, Aragones kulüp takımlarında pek başarılı değil. Kendi adıma aldığım fazla bir ışık yok. Ama ben yine de Aragones'in kalmasından yanayım. Bu düzeyde takımlarda, ligin ilk yarısının yarısı gelmişken yapılacak teknik adam değişikliği fayda getirmez. Bunun yerine, yardımcı ekibin kondisyon yönünden verilen devre arasını çok iyi kullanmaları gerekecek. Onlar da sanırım bunun farkındadırlar. Deivid, Vederson, Lugano, Semih 4'lüsünün takıma katılması, takımı daha iyi bir yere getirecektir. Ama takımın ciddi bir ilk 11 dışı adam eksikliği var. Bu takımda Josico ve Maldonado'nun işi yok. Can ise ciddi kan kaybetti.
Bir müddet başka bir takımda kendine gelmesinde fayda var. İlhan'ı ancak oynatarak kazanabileceklerine göre, en azından banko oynayabileceği bir takıma kiralamalarında fayda var. Peki Aragones kalacaksa neler yapılacak?

2- TAKIMA ÖNCE KONDİSYON GEREK
Daum zamanında, Daum'u eleştirdiğim zamanlarda Fener için KOCHBAHÇE deyimini kullanmıştım. Çünkü takımın kondisyonu müthişti. Fener son 15 dakikada Avrupa'nın bile en çok gol atan takımı idi. O takımın, koca ilk 45 dakikada attığı gol 32 iken, son 15 dakikada nerede ise 1 devredeki kadar, yani tam 29 gol atmıştı. Oysa bu sezon 6 maçta sadece G.Birliği'ne 90. dakikada Kazım'ın attığı dışında golü olmadı. Sonuç açıktı. Takıma çok iyi bir kondisyoner gerekiyordu her şeyden önce.

3- JOSİCO VE MALDONADO'DAN FAYDA GELMEZ
Dünya futbolunda ön libero konumunda oynayan oyuncuların öne doğru pas kullanma yüzdesi yüzde 40'ın altına düşmez. Paslarının yüzde 60'ı yana ve geriye doğru olur. Örneğin Bayern'de De Michelis ve Ze Roberto, R.Madrid'de Diarra, Arsenal'de Fabregas ve Song, Lyon'da Makoun ve Toulalan, İnter'de Cambiasso, Porto'da Fernando ve Brezilya'nın 3'lü defans oynamasına rağmen en az golü yiyen takımı Gremio'da, 19 yaşındaki genç yetenek Carioca bu konudaen iyi örneklerdendir. Buna karşın Josico ve Maldonado'nun, Deniz ve Selçuk'tan hiçbir üstünlüğü olmadığı, Fener'in bu bölgesinde oynayan 4 oyuncunun da, öne oynama konusunda sıkıntılı oldukları, oynamaya kalktıklarında da, kalelerinde ciddi tehlike yaratan top kayıpları yaptıkları ortada. Peki bu 2 yabancı giderse kim gelecek? Yerlerine önerilerimi lig başlamadan, oyuncular alınmadan yazmıştım. 2 tane daha ekleyerek yine yazayım. De Jong-Hamburg, Frings-W. Bremen, Cana-Marsilya ve Fabricio-Cruzerio. Bu adamların en önemli özelliği, hem tek ön libero oynayabilmeleri, hem de hücuma çıkarken az top kaybı yapmalarıdır. Bazen bana soruyorlar; "Hocam neden F.Bahçe sizin önerdiğiniz ve hepsi de daha sonra başka takımlarda çok iyi oynayan oyuncuları almıyor?" diye. Cevabı basit: Ben menejerlik ücreti almıyorum da ondan. Ama işte benden aşağıda Fener'e bir müthiş öneri daha, lütfen bu adı bir kenara yazın;

4- GREMİO'DAN CARiOCA'YI GiDiN VE HEMEN ALIN
Adam gerçekten genç yetenek, sadece 19 yaşında. Bu sezon Gremio A takımına geldi. Seyrederken hayranlık uyandıran bir oyuncu. Oğuz Çetin gibi dik oynuyor. Aslında defansif orta saha ama mükemmel hücuma çıkıyor. Çok zeki, araya girip, tereyağından kıl çeker gibi top kazanıyor. Bu sezon başında teknik adam Mancini onu oynatmıyordu. Ama yönetim aniden Mancini'yi kovunca, yeni gelen koç Roth ona güvendi, forma verdi ve süper oynuyor. Çok maçını seyrettim. Kefilim bu oyuncuya. 2013'e kadar sözleşmesi var. Ama buradan yine yazıyorum Fener yönetimine: Hemen gidin Carioca'yı alın gelin. Asla pişman olmayacaksınız. Cardozo'yu 800 bin dolarken önerdiğimde almadınız. Şimdi G.Saray'ın Benfica ile olan maçında seyredin nasıl bir adam kaçırdığınızı. Fiyatı 15 milyon dolarlara vuran bu adamı, buradan 2 yıl önce defalarca yazmama rağmen, kaçırdınız. Bunu kaçırmayın.

5- SEMiH ORTA ALANA DİNAMİZM KATAR
Ben "Semih Türkiye'nin en iyi orta saha adamı'' diye yazdığımda bazı çatlak sesler çıkmıştı. Bakın Semih yok, takım kalbura döndü. En azından o varken pozisyon vermiyordu Fener. Çünkü Semih çok koşarak orta alandaki defoları kapıyor, hücuma da yetişiyordu. En önemli kısım da bu zaten. Semih, elbetteki hücumda olmalı ama savunma direnci düşük bir Fener'de, eğer ki Alex, Semih'in arkasında oynadığında hem savunma yapamıyor, hem de hücuma gidemiyorsa, o zaman 2'sini de aynı anda kullanabilmek adına Semih arkaya, Alex öne alınmak zorundadır. Bakın Sivas maçına, dönün Kayseri maçına, Semih yokken ne kadar sıkıntı çekti Fener anlayın. Tek ön liberolu oynayacak Fener'de, o ön liberonun önündeki 3'lü bloğun ortası Semih için en ideal bölge olacak, takım direnci ve savunması artacaktır. Semih'in bu oyun düzeninde Fener için olmazsa olmazdır.

6- ALEX'iN ALTERNATİFİ DEİVİD OLUR
Bu takımda hücumcu arkası pas yapacak adam olarak Alex de Souza'nın tek alternatifi var. Geldiğinde ''Santfor olmadığı için eleştirdiğimi!'' ama mükemmel bir pasör olduğunu yazdığım Deivid. F.Bahçe bu alternatifi kesinlikle kullanmalıdır.

7- SAĞ KANADA TOPUZ GELİR, KAZIM HÜCUMA GİDER
M. Topuz şu anda ligde alınacak iki yerli oyuncudan 1 tanesidir. Orta sahanın sağı ona emanet edilir. Bu da Fener'de Kazım'ın, Semih ve Guiza'ya alternatif olarak, vücudunu kullanıp, top saklayabilen bir hücumcu olarak da kullanılması alternatifini doğurur. Diğer alınacak oyuncu ise özellikle deplasman maçlarında çok işe yarayacak olan Bursa'lı Sercan'dır.

8- CARLOS DİNLENİR, VEDERSON SOLA GEÇER
Elindeki silahlardan henüz yararlanamayan Fener'de Vederson'un iyileşmesi, Carlos'u kenara aldırmalıdır. Brezilya'lı sürekli kademeleri bozmakta ve savunma arkasına pozisyon yedirmektedir. Takımın tanıtımına katkılarına tamam ama artık takıma katkısı olmamaktadır.

9- FENER'E 2 YERLİ 1 DE YABANCI TAKVİYE YETER
Yani Volkan-Gökhan-Edu-Lugano- Vederson savunmasının önüne, yukarda önerdiklerimden bir tanesi, tek ön libero, onların önüne 3'lü blok, sağına Deivid, soluna Uğur veya Emre, ortasına Semih, bu 3'lünün önüne Alex ve en önde de Guiza. Bu takımın gole hızlı gitme ve geriye çabuk dönme avantajı büyük olur. Alex'in sakatlığı veya yokluğunda yerine Deivid, onun boşalttığı sağ kanada Kazım veya alınabilirse Mehmet Topuz ve kalan kadro yine aynı. Fener'in 2 yerli, 1 yabancı takviye ile toparlanacağını düşünüyorum. Bu takımın iyi bir kondisyon ile ne duruma geleceğini tahmin etmek hiç de zor değil. Bunlar elbette benim nacizane görüşlerim. Doğruluğu, yanlışlığı tartışılır. Ama edeplice olmak kaydı şartıyla.

FOTOMAÇ
Puan Durumu
  Takım  O   G   B   M    A     Y     P  
1 Trabzon 6 5 1 0 11 5 16
2 Bursa 6 5 0 1 11 7 15
3 Beşiktaş 6 4 2 0 11 4 14
Tümünü göster...
4 Gaziantep 6 4 1 1 11 7 13
5 Galatasaray 6 3 2 1 14 6 11
6 Kayseri 6 3 2 1 6 2 11
7 Sivas 6 3 2 1 9 6 11
8 Ankaraspor 6 3 1 2 9 6 10
9 G.Birliği 6 2 2 2 7 8 8
10 Denizli 6 2 1 3 8 11 7
11 Konya 6 2 1 3 8 12 7
12 Fenerbahçe 6 2 0 4 8 9 6
13 Eskişehir 6 1 3 2 5 7 6
14 Ankaragücü 6 1 2 3 6 9 5
15 Hacettepe 6 1 1 4 4 10 4
16 İ.B.B. Spor 6 0 3 3 3 7 3
17 Antalya 6 0 1 5 8 15 1
18 Kocaeli 6 0 1 5 5 13 1
Haftanın Maçları
6. Hafta
 Konya 2  
  Trabzon 3  
 Antalya 1  
  Gaziantep 4  
 Ankaraspor 2  
  Sivas 0  
 Denizli 2  
  İ.B.B. Spor 1  
 Bursa 2  
  Galatasaray 1  
 Eskişehir 2  
  Kocaeli 1  
 Ankaragücü 0  
  G.Birliği 2  
 Fenerbahçe 1  
  Kayseri 4  
 Beşiktaş 2  
  Hacettepe 1  
Haftanın Maçları
7. Hafta
 Sivas Ankaragücü  
 İ.B.B. Spor Antalya  
 Bursa Eskişehir  
 G.Birliği Beşiktaş  
 Galatasaray Trabzon  
 Hacettepe Denizli  
 Gaziantep Konya  
 Kocaeli Fenerbahçe  
 Kayseri Ankaraspor