Yakıcı ikilem: Terörizm ve temel haklar
Hazal ATEŞ- Osman AYDOĞAN / ANKARA
10.10.2008
Org. Başbuğ'un "Af olmaz" sözlerinin ardından Hıncal Uluç'un "Çözüm ne açıklansın" çağrısı ses getirdi. Af ve askerin OHAL'i çağrıştıran taleplerini, sivil topluma sorduk..
Aktütün saldırısından sonra Diyarbakır'da 5 polisin şehit olmasıyla tırmanan terör olaylarının ardından OHAL ve af tartışmaları yeniden alevlendi. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un "genel menel af olmaz" sözlerinin ardından SABAH yazarı Hıncal Uluç'un "Çözüm ne, açıklansın" çağrısı ses getirirken jandarmanın istediği yetkiler için "Olağanüstü Hal" tanımlaması yapılıyor. Askerlerin talepleri şöyle sıralanıyor:
* Canlı bomba eylemlerine karşı, kapalı mekânlarda savcı izni olmadan, arama yapma ve buralardaki delil niteliğindeki belgelere el koyma, kişinin elbisesini çıkarma yetkisi.
* Jandarmanın görev alanında başlayıp da şehir merkezlerinde devam eden suçlarda takip yetkisi.
* Delillerin karartılması gerekçesiyle sorgu sırasında avukatın bulundurulması uygulamasına son verilsin.
* Asker "adli kolluk" yetkisi istiyor. Bu yetki tanınırsa, somut bir olay olmasa da "delil toplama" gerekçesiyle daha çok operasyon yapabilecek ve yakaladığı kişileri doğrudan sorgulayabilecek.
* Kabul görmeyen diğer talep ise gözaltı süresinin uzatılması.
AF DOĞRU BİR ÇAĞRI
AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat
AF tartışması önemli. Benim fikrime göre doğru bir çağrı. Artık medya bu tür soruları sorabilir hale geldi. Bu konuda adımlar atılması gerektiğine katılıyorum. Bizzat Genelkurmay Başkanı bu işin yüzde 15'inin askeri, yüzde 85'inin kültürel ve siyasal olduğunu söylüyor. Artık işin bu tarafı da konuşulmalı.
OHAL ŞARTLARI GELMEZ
9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel
Eski OHAL şartlarının tekrar geri getirileceğini sanmıyorum. Devletin güvenlik kuvvetleri kesinlikle zor bir işin içinde. Onların kan dökülmesini engellemek için yaptıkları her şeyin hukuka uygun olması lazım. Terörle mücadele uzun soluklu bir süreç, 3 günde toplanılıp alınacak kararlarla bitecek gibi görünmüyor.
SADECE AF YETMEZ
DTP Grup Başkan Vekili Fatma Kurtulan
Tek başına hiçbir adım, genel af da dahil işe yaramaz. Bu sorun karşısında OHAL, tampon bölge çözüm değil. Tam tersine başa dönmek olur. Kürt sorunu bir paket olarak ele alınmalı. Demokratik açılım bütün olarak ele alınmalı. Son aşama genel af olabilir. Sivil, katılımcı, herkesi kapsayan anayasaya ihtiyaç var.
SORUNUN ADI BELLİ
Türkiye İnsan Hakları Vakfı Bşk. Yavuz Ören
Çatışma ortamı sonlandırılmalı. Sorunun özüne inen bir barış programı hazırlanmalı. Toplumu sürece katacak dinamik, sosyal program hazırlamalı. Birkaç basın mensubuna brifingle çözülmez. Çoğulcu yapıyı, kültürel dokuları kabul edecek, kucaklayacak bir siyasi yapıya ihtiyaç var.
ŞİMDİ MORAL BOZAR
CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek Sorunun muhatabı Genelkurmay. Teröristle yoğun mücadeleye girildiği bir aşamada affı gündeme getirmek güvenlik güçlerinin moralini bozar, teröriste cesaret verir. Teröristleri de kapsayacak şekilde bir af, terörün artık bütünüyle ortadan kalktığı, huzur ortamının gerçekleştiği aşamada yaraları sarma anlamında düşünülebilir.
Yayın tarihi: 10 Ekim 2008, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/10/10//haber,1007B006F7634C50AD7912E3A4330781.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.