Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Türkiye'nin terör belasından kurtulması için gereken her türlü önlemin alınmasını istedi. Yalçındağ, "Şehit cenazeleri hepimizin içini yakıyor. Bu beladan kurtulmak için ne gerekiyorsa yapılmalıdır." dedi.
TÜSİAD üyeleri, Çek Cumhuriyeti Başbakanı Mirek Topolanek ile Conrad Otel'de biraraya geldi. Toplantı sonrası basın mensuplarına açıklama yapan Arzuhan Doğan Yalçındağ, terör saldırılarına değindi.
"Terör saldırılarından dolayı çok üzgün olduğumuzu, moralimizin bozuk oldunu ve içimizin yandığını söylemek istiyorum." diyen TÜSİAD Başkanı, tüm şehit ailelerine baş sağlığı, şehitlere Allah'tan rahmet diledi.
Türkiye'nin bu beladan kurtulması için ne gerekiyorsa yapılmasının önemine dikkat çeken Yalçındağ, "Ümit ediyorum bugünkü zirveden somut birşeyler çıkar ve Türkiye artık bu acılara bir son verir. Her gün bu cenazeler hakikaten hepimizin içini yakıyor. " şeklinde konuştu. Yalçındağ, "Çok tedirginiz, törer içimizi yakıyor. Moralimizi bozuyor. Birlik olmalıyız. Terör konusunda zaafiyete uğramamalıyız. Halk olarak dirençli olmalıyız ama ateş düştüğü yeri yakıyor. Gencecik evlatlar, askerler, polisler şehit düşüyor." ifadelerini kullandı.
"KRİZ NEDENİYLE İŞ DÜNYASI OLARAK TEDİRGİNİZ"
TÜSİAD Başkanı Yalçındağ küresele ekonomik krizle ilgili de değerlendirmede bulundu. "İş dünyası olarak hakikatan tedirginiz." diyen Yalçındağ, dünyadaki bu sallantının Türkiye'yi etkilemeyeceğini söylemenin mümkün olmadığını dile getirdi. Yalçındağ, "Dünyanın 16. büyük ekonomisiyiz. Dünya ile entegre olmuşuz. Küreselleşme sürecindeyiz. Türkiye'yi etkilememesi mümkün değil." dedi.
TÜSİAD Başkanı şunları söyledi: "Dünyadaki bir çok ülkeye göre Türk bankacılık sistemi doğru temeller üzerine oturdu. Çünkü 2001 krizinden sonra yeni bir denetlemeler, düzenlemeler geldi. Çok daha kurallara bağlı. Bir çok türev enstrümanları, bizim bankacılık sistemimizde, finans sistemimizde henüz faaliyete geçmedi.Onun avantajını yaşıyoruz. Sermayeler yüksek. Bunlar doğru ama şu da doğru ki dünya bir daralmaya gidiyor. Ve dolayısıyla ihracatımıza gelen talep düşecek. Zaten iç tüketim düşüyor. Türk özel sektörü muazzam borçlu. 140 milyar dolar. Bu borcu nasıl döndürecek? Bütün bunlar bu daralmanın Türkiye'de de ciddiyetle yaşanacağını gösteriyor ve bu bizi hakikatten çok ciddi tedirgin ediyor."
TÜSİAD olarak bugüne kadar son derece sorumlu, sağduyulu davrandıklarına söyleyen Arzuhan Doğan Yalçındağ, her türlü uyarıyı büyük bir sorumlulukla ve sağduyuyla yaptıklarını dile getirdi.
Bir endişeye, güven erezyonuna mahal vermemek içini sorumlu davrandıklarını vurgu yapan Yalçındağ, "Ama artık bugün, yönetimdekilerin bu işi çok daha fazla ciddiye alması lazım. Ekonomik daralma demek, işsizlik demek, refah payımızın düşmesi demek. Bu kadar genç nüfusumuz var. İşsizlik zaten Türkiye'de ciddi sorun. Özel sektör tedbirlerini almaya başlıyor. Zaten bir ciddi bir cari açığmız var. Evet petrol fiyatları düşecek ama ihratacımız da kesinlikle düşecek. Avrupa daralıyor, bütün Güney Asya aynı şekilde sallantıdan geçiyor. Bu işin çok ciddiyetle ele alınması lazımdı. Bugün bunu açık kalplilikle söyleyebileceğimizi düşünüyurum. Hiçbir zaman felaket tellallığı yapmadık, her zaman sağduyulu davrandık. Ama sürekli de bu reformların yapılması gerektiğini söyledik. Daha kuvvetli girelim daha dirençli girelim dedik. Ama bugün bütün dünyada bir paradigma değişikliği oluyor." şeklinde konuştu. AA