kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Ekim 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat
İki peynirin üretim aşaması benzese de, tatları ve görüntüleri çok farklı.

Beyaz peynir denilince akla feta gelir

13.09.2008
Deniz Gürsoy, Gurme..
"Feta Yunancada 'beyaz' demektir. Dolayısıyla da Yunanistan'da da, tüm Balkan ülkelerinde de bizim bildiğimiz beyaz peynir aynıdır. Beyaz peynir her yerde aynı cins mayayla, aynı sütle ve aynı imalat teknolojisiyle yapılır. Ancak hayvanın nerelerde otladığı, sütün ne sütü olduğu ve yağ oranı, mayanın çeşidi ve miktarı, tuz oranının farkı ve yapılıştaki el değişikliğinden ötürü ortaya çıkan mamuller değişik tekstür ve lezzetlerde olur. Yunanlılar beyaz peyniri kalıpta hidrolik preste sıkarak suyunu süzdüklerinden, onların peynirlerinde aralarda kabarcıklardan oluşan boşluklar olmaz. Biz tülbentte kısmen kendi ağırlığı ile suyunu süzmeye bıraktığımızdan, içinde hava boşlukları oluşur. Bizde de fabrika üretimine doğru gidildikçe peynirimiz hava kabarcıksız olacaktır. Dünyada beyaz peynir, 'feta cheese' olarak bilinir. Bunun sebebi Yunanistan'da çoban salatasının üzerine mutlaka beyaz peynir parçaları serpiştirilmesidir. Gerek turizm yolu ile gerekse de Avrupa ve ABD'de yaşayan Yunanlıların talebiyle dünya marketlerinde beyaz peynir talebi oluştu. Yunanlılar bu talebi mühim miktarlarda ihracat yaparak karşıladı. Bu sayede dünyada beyaz peynir denince akla hemen feta gelir oldu. Yunanistan'da büyük bir peynir kültürü yok. Yedi başlıkta toplayabiliriz Yunan peynirlerini: Feta, halloumi (hellim), vlahotyri, kasseri (kaşar), kefalograviera, kefalotiri ve manouri... Bizde ise 300'ün üzerinde peynir çeşidi tespit edilmiştir."
Haberin fotoğrafları