kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Ekim 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Hükümete "kura müdahele edin" çağrısı

Giriş Saati : 04.10.2008 12:04
Güncelleme : 04.10.2008 20:50
Yeni Haber
Ekonomiden sorumlu Devlet eski Bakanı ve DSP Genel Sekreteri Masum Türker, döviz kurlarındaki yükseliş nedeniyle hükümeti uyardı.

Merkez Bankası ve Hükümetin kura müdahale etmesi gerektiğini söyleyen Türker, devalüasyon kararı alınarak, ekonominin korunabileceğini kaydetti.

Ekonomiden sorumlu Devlet eski Bakanlarından DSP Genel Sekreteri Dr. Masum Türker, dolardaki yükselişe dikkat çeken Türker, kurun dalgalı piyasa uygulaması nedeniyle piyasayı yönlendiren finans egemenlerinin kontrolü ve istekleri doğrultusunda yükseldiğini kaydetti. Söz konusu yükselişin doların dünya ticaretinin geçerli ödeme aracı olarak varlığını sürdürebilmek için gerekli gücü oluşturana kadar devam edeceğini söyleyen Türker'in değerlendirmeleri özetle şöyle:

TL DEĞER KAYBEDECEK

"Gerek paritedeki bu yükseliş ve gerekse Türkiye'de mevcut olan sıcak para ve sermaye piyasasındaki yatırımların dolar ya da diğer yabancı paraların değerlerini de olumsuz etkileyeceğinden yatırımcılar getirdikleri sermayelerini dolar ya da diğer yabancı paraya dönüştürme isteğinde olacaklar. Bu istek, Türk Lirası'nın süratle değerini kaybetmesine neden olacak. Meydana gelen değişim, yalnız piyasaların yönlendirmesiyle gerçekleşirse döviz rezervleri azalacak ve döviz kuru yükselişi hızlanacak.

Merkez Bankası rezervlerinin yıpranarak erimesini engellemek, cari açık kapatma dolayısıyla uğranılacak zararları asgariye düşürmek için hükümetin ve Merkez Bankası'nın işbirliği yaparak dalgalı piyasanın kontrolünde değil, Merkez Bankası'nın kontrolünde döviz kurlarının değişimi sağlanmalıdır. Bunun için de Merkez Bankası ve Hükümetin yeni bir para politikası belirleyerek, devalüasyona gitmesi hem makro bazda döviz rezervlerimizi koruyacak, hem de mikro bazda vatandaşlar ve reel sektör korunmuş olacak.

Gerçekleşecek devalüasyon kriz derinleşmeden hem üretime yönelmeyi sağlayacak hem de cari açığın düşmesine hatta cari açığın fazla vermesine bile yol açabilecektir. Bu konuda geç kalınması halinde kontrol edilemeyen döviz kurları ve enflasyondaki artış Türkiye'de daha da derinleşen bir krize neden olacaktır."

(ANKA)