Gıda enflasyonun hızını kesti 'çekirdek'te artış sürüyor
03.10.2008
5 yıldır eylülde ortalama yüzde 1.6 artan gıda fiyatlarının bu yıl yüzde 0.25 artması TÜFE'nin yüzde 0.45 çıkmasını sağladı. Yıllık TÜFE yüzde 11.1 olurken çekirdekte yükseliş devam ediyor..
Petrol fiyatlarının 100 doların altına gerilemesi, gıda fiyatlarının iki aydır mevsim normallerinin altında gelmesi enflasyonun ağustostan sonra eylülde de düşmesini sağladı. Eylülde çekirdek enflasyonun halen yüksek seyrettiği gözlendi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) eylül ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ve üretici fiyat endeks (ÜFE) verilerini açıkladı. Verilere göre eylülde TÜFE eylülde yüzde 0.45 artarak beklentilerin altında geldi. Ağustosta yüzde 11.77 olan yıllık TÜFE ise eylülde yüzde 11.33'e geriledi. TÜFE'nin düşüşünde temel olarak sadece gıda fiyatlarının mevsim normallerinin belirgin olarak altında gerçekleşmesi etkili oldu. Önceki 5 yılda eylül ayı ortalama gıda enflasyonu yüzde 1.6 olurken, bu yıl yüzde 0.25 oldu. Önceki aylarda enflasyonu olumsuz etkileyen gıda ve tarım fiyatlarının iki aydır hem üretici hem de tüketici tarafında enflasyona olumlu yansımaları gözlendi. Yıllık değişimlere göre işlenmiş gıda fiyatları önceki aya göre 2.7 puan düşüşle yüzde 22.2'lik yüksek seviyesini korurken, işlenmemiş gıda fiyatları 1.7 puan gerileyerek yıllık sadece yüzde 0.2 arttı. ÜFE altında izlenen tarım fiyatları ise yıllıkta yüzde 11.5'ten, yüzd 6.57'ye indi.
KONUTTA ARTIŞ % 23.23 Enerji ve kira fiyatlarındaki artışa endeksli olan konut alt kaleminde ise yüzde 0.70'lik artış dikkat çekti. Bu kalemin yükselmesinde kira fiyatlarının artışı önemli bir faktör oldu. Yıllık fiyat artışının konutta yüzde 23.23'lerde seyretmesi de eylülün dikkat çeken bir başka verisi oldu. Eylülde zam şampiyonu ise şeftali oldu. Şeftaliyi yüzde 6.7 ile pantolon yüzde 5.44'le etek, yüzde 4.32 ile erkek ceketi izledi. Petrol fiyatlarının son günlerde 90 dolar civarına yaklaşması aylardır yüksek seyreden ulaştırmanın da ateşini söndürdü. Fiyatlar ulaştırmada sadece yüzde 0.17 arttı. Maliyetler üzerinde düşürücü yönde etki yapan petrol fiyatlarındaki düşüş ÜFE'yi de olumlu yönde etkiledi. Tarım ve enerji fiyatlarındaki düşüş sayesinde ÜFE eylülde yüzde 0.9 ile beklentilerin üzerinde düşerken yıllık bazda da yüzde 12.49'a kadar geriledi. Üretici fiyatlarının en önemli alt kalemi olan imalat sanayi fiyatları eylülde yüzde 0.81 gerilerken düşüşün en önemli iki nedeni petrol ve ana metal fiyatlarındaki gerileme oldu. Tarım fiyatları da yüzde 1.51 düştü. Yıllık bazda da imalat sanayi alt kolunda fiyatlar yüzde 12.68'e düştü.
ÇEKİRDEK YÜKSELİŞTE Faiz indirimlerinde Merkez Bankası için önemli bir gösterge olarak kabul edilen çekirdek enflasyonda ise yüksek seyir devam ediyor. Merkez'in dikkatle izlediği en dar kapsamlı çekirdek TÜFE (enflasyondan gıda, alkollü içecekler, sigara ve altın çıkarılarak hesaplanıyor) aylık yüzde 0.7 arttı ve yıllık bazda ağustosa göre 0.2 puan yükselişle yüzde 7.35 çıktı. Hizmet fiyatlarındaki yıllık artış ise 0.3 puan yükselişle yüzde 11.7'ye çıktı. Eylülde mevsimlik ürünler hariç TÜFE yüzde 0.40, işlenmemiş gıda ürünleri hariç 0,39 arttı. Fiyatlar, enerji hariç yüzde 0.52, işlenmemiş gıda ürünleri ve enerji hariç yüzde 0.44 olarak açıklandı.
Haberin fotoğrafları
İLİŞKİLİ HABERLER
Gıda enflasyonun hızını kesti 'çekirdek'te artış sürüyor