Alanya'da yaşayanların % 20'si horluyor
Giriş Saati : 01.10.2008 16:24
Güncelleme : 01.10.2008 17:51
Başkent Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr.Hüseyin Lakadamyalı, yapmış oldukları araştırmaya göre Alanya'da yaşayan vatandaşların yüzde 20'sinin uyurken horladığını söyledi.
Dr.Lakadamyalı, uyku düzensizliğinin 85 farklı hastalıktan kaynaklandığını ifade etti. Başkent Hastanesi Uyku Tanı ve Tedavi Merkezi'nde görev yapan uzman Dr.Lakadamyalı, uyku solunum bozuklukları hakkında bilgi verdi. Yapılan araştırmaya göre Alanya'da her 5 kişiden 1'inin horladığının tespit edildiğini aktaran Lakadamyalı, ilçe genelinde yaşayan insanların yüzde 10'unun ciddi uyku ve solunum bozukluğu yaşadığını belirtti.
Uyku bozuklarının tespit edilmesinin çok zor olduğunu kaydeden Lakadamyalı, "Bu hastalık her doktor tarafından bilinen bir hastalık değildir. Bilgisayar teknolojisindeki hızlı ilerleme ve son 30 yılda yapılan bilimsel çalışmalar uyku bozukluklarının tanı ve tedavisini bugün kolaylaştırmıştır.
Uyku bozuklukları 85 farklı hastalıktan kaynaklanmaktadır. Bozukluğa neden olan hastalıklar Uyku Tanı ve Tedavi Merkezleri'nde tespit edilebilmektedir. Merkezlerde gece boyunca yaşanan solunumsal, nörolojik ve kalp ritim anormallikleri analiz edilerek hastalığın tanısı konmaktadır." dedi.
"SOLUNUM BOZUKLUĞU HORLAMA İLE ORTAYA ÇIKIYOR"
Uykuda solunum bozukluklarının gündüz aşırı uyku hali ve horlama ile kendini gösterdiğini dile getiren Dr.Lakadamyalı, hastalığın belirtilerinin ağız kuruluğu, baş ağrısı, dikkat eksiklikleri, sabah uyandığında yorgun kalkma ve uykuda terleme olduğunu ifade etti.
"Horlayan ve uykuda nefesinde kesilmeler yaşayan kişiler mutlaka bir uyku tanı merkezine başvurmalıdır" diyen Lakadamyalı, Uyku Tanı ve Tedavi Merkezileri'nde beşir ve kalp aktivitesi ile göğüs, karın hareketleri, oksijen düzeyinin kayıt altına alındığını anlattı. Uyku düzensizliği yaşayan ağır hastalara pozitif hava yolu basınç tedavisi uyguladıklarının altını çizen Lakadamyalı, buruna yapılan basıncı bir maske aracılığıyla gerçekleştirdiklerini dile getirdi.
Pozitif basınç üreten jeneratörün uyku esnasında meydana gelen tıkanmaları çözerek sağlıklı uyumayı sağladığını kaydedem Lakadamyalı, hastalıkta erken teşhis ve tedavinin çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.
(CİHAN)
Yayın tarihi: 1 Ekim 2008, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/10/01//haber,963B74398CB74139891D6DE6E4ADED80.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.