3.5 YIL REKTÖR OLDU Mütevelli Heyeti’nin atadığı son ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kıcıman üniversitenin ilk yıllarında sistemin iyi işlediğini söylüyor.
ODTÜ'de Mütevelli Heyet ataması ile 1979-1982 yılları arasında görev yapan son rektör Prof. Dr. Mehmet Kıcıman "Eğer siyaset karıştırılmazsa sistem işler" diyor..
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mütevelli Heyet ile yönetilen ilk ve tek devlet üniversitesi oldu. Kuruluş tarihi olan 1956'dan başlayarak akademisyenler, bürokratlar, işadamları hatta Aydınlar Ocağı'nın da aralarında bulunduğu bir Mütevelli Heyet tarafından yönetildi. YÖK Kanunu çıkana dek rektörleri bu Mütevelli Heyet atadı. Kararları kimi zaman rektörlerin istifalarına da neden oldu, kimi zaman öğrenci ve öğretim üyelerinin protestolarına, kimi zaman da üniversitede eğitimin son bulmasına. Tıpkı 1976 yılında hükümetin atamasıyla Aydınlar Ocağı Ankara Şube Başkanı Ahmet Sonel'in Mütevelli Heyet Başkanlığı'na getirilmesi ve psikoloji bölümünden Prof. Dr. Hasan Tan'ın rektör olarak atanmasıyla başlayan protestolar ve çatışmalar üniversitede 9 ay eğitimin sona ermesine neden oldu. Tan'ın istifa etmesi ile boykotlar son bulmuştu. Mütevelli Heyet'in 1979- 1982 yılları arasında ODTÜ'de son kez rektör olarak atadığı isim Prof. Dr. Mehmet Kıcıman, Pervin Kaplan'a Mütevelli Heyet ile yönetilen ODTÜ günlerini anlattı. Kıcıman, Mütevelli Heyet ile üniversitelerin yönetilmesinin ancak "aklı başında bir idare söz konusu olduğunda ve siyasetin işin içine sokulmadığı zaman" mümkün olabileceğini söylüyor: "Bütün dünyada çalışan jüri, Mütevelli Heyet gibi sistemler var. Ama Türkiye'de politik konjönktüre bağlı Mütevelli Heyetler kurulduğunda sistem işlemiyor. İşin işine siyaset girince, Mütevelli Heyet atamaları siyasi olunca, bu işten anlamayanlar gelince sorun oluyor." Üniversitenin ilk kurulduğu yıllarda Mütevelli Heyet sisteminin iyi işlediğini anlatan Kıcıman, siyasetin işin içine girmesi ile üniversitede de sorunların yaşandığını ifade ediyor.