kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat
Güneº Evi’nin önünde kurulan serada her türlü sebze yetiºiyor.

Kliması da var, ocağı da

12.09.2008
Doğal Klima
Güneş Evi'nde havadan havaya enerji transferinden yararlanmak için yine toprak altına 30 santimetre çapında 88 metre boru döşenmiş. Dışarıdaki ve içerideki ısı farkının yaratmış olduğu vakum etkisiyle dış taraftaki borudan giren 40-50 derece sıcaklığındaki hava, yerin altında 88 metre dolaşarak, topraktaki 15 derece ile soğutuluyor. Doğal vakum ve gerektiğinde devreye giren aspiratörle serinlik sağlanıyor.

Sera Bölümü
Güneş Evi'nin güney cephesindeki oturma alanına eklenen serada, evin ihtiyacı olan bazı sebzeler de yetiştirilebiliyor. Yaz aylarında, sera yüzeyinde aşırı ısınmayı önlemek için, kışın yaprağını döken sarmaşık ve ağaçlarla bu bölümün gölgede kalması sağlanmış.

Güneş Ocağı
Diyarbakır Güneş Evi'nde ters şemsiyeye benzer bir yöntemle oluşturan bir de güneş ocağı var. Kızılderililerin güneş fırınlarından esinlenilen ocakta, iç bükey parlak metal levhalar güneşi odaklıyor. Odak noktasında bulunan tel platforma yerleştirilmiş kabın içindeki yemek rahatlıkla pişiyor.

Yağmur Suyu Depolanıyor
Sümerpark'ta her ne kadar yeraltı su kaynakları şimdilik bol ise de, suyun her yörede bulunmaması yüzünden örnek bir uygulama yapılmış. Çatılardan alınıp borularla kuzey cephesindeki su deposuna yönlendirilen yağmur suyu, yeraltında saklanmış.

İmece Ürünü
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı Güneş Evi'nin finansmanın önemli kısmı, AB fonlarından sağlanmış. Yurt genelinde 26 firma da sponsor olmuş.